NSA samlar data från appar som Angry Birds, Facebook och Twitter | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

NSA-skandalen

NSA samlar data från appar som Angry Birds, Facebook och Twitter

NSA spionerar på trafik från Angry BirdsEdward Snowden fortsätter att läcka dokument som avslöjar hur amerikanska NSA och brittiska GCHQ har övervakat och samlat information om privatpersoner. Nu skriver flera medier om ett dokument från 2010 som berättar om att organisationerna samlat stora mängder data om privatpersoner genom att avlyssna information om skickats via kända appar för smartphones.

Bland de applikationer som man har avlyssnat återfinns bland annat appar för stora sociala nätverk, som Facebook, Twitter och Linkedin. Dessutom finns även det omåttligt populära spelet Angry Birds i listan. Spelet, som finns i flera olika varianter, har laddats ner 1,7 miljarder gånger, vilket gör att det genererar enorma mängder data.

Spionorganisationerna ska inte ha hackat sig in i enskilda användares mobiler för att komma över datan, utan man har använt sig av de tekniska lösningar där man kopplat in sig på nätverk för att snappa upp all information som skickas.

Jag har skrivit om detta tidigare, i och med att det framgått att NSA övervakat trafik hos Google och Yahoo; NSA har spionerat på intern trafik hos Google och Yahoo. Det är i sådana här fall som svenska FRA kommit in i bilden, då de har kontroll över till exempel kablarna till öst.

När det gäller applikationer som Facebook och Linkedin skickar väldigt mycket information om användare mellan apparna och tjänsternas egna servrar. Eftersom vi själva förser tjänsterna med enormt mycket privat information om oss, har NSA kunnat samla ihop väldigt stora mängder information om specifika individer.

Ett dokument från 2010 beskriver att man på NSA har haft problem med att samla ihop användares cookies, i och med att det blivit så stora mängder data att organisationens datorer har haft det jobbigt att lagra all data.

Det är oklart hur mycket information som spionorganisationerna lyckats samla in men flera av dokumenten antyder att det handlar om stora mängder. Informationen ska handla om uppgifter som telefonmodell, skärmstorlek, ålder, kön och var användaren befinner sig. Men också mer känsliga uppgifter som politiska ställningstaganden och sexuella preferenser ska fångats upp av organisationerna. Enligt The Guardian ska en app till och med ha registrerat om användaren är en swinger eller inte. [Källa: Aftonbladet]

Facebook gör efterforskningar till en barnlek

NSA, ÖvervakningsskandalApropå hur mycket information vi själva förser till exempel Facebook med, såg jag nyligen ett TV-program som visade hur polisen jagade narkotikasmugglare i Colombia. Man hade via telefonövervakning snappat upp att en amerikansk knarksmugglare skulle använda sig av en person för att smuggla in flera kilo kokain till Colombia till USA.

Det intressanta var hur man gjorde sina efterforskningar. Det man visste var vem knarksmugglaren var, samt att han skulle använda sig av en kurir som gick under namnet Sam. Hur tror ni att polisen gjorde? Jo, de plockade upp sin iPad och surfade in på Facebook.

Där letade de upp knarklangarens Facebook-sida, där han skröt om att vara en kokaincowboy. Bland hans vänner hittade de en kille som hette Samuel, och när de klickade in sig på hans Facebook-sida hade han postat en massa incheckningar och bilder från sin resa till Colombia… Så tack vare att de här kokainsmugglarna postat en massa information om sig själva på Facebook, kunde polisen få reda på när och var smugglingen skulle göras.

Av det här kan vi lära oss att vi lämnar ut väldigt mycket information om oss själva på Facebook. Nu är de flesta av oss knappast kriminella kokainsmugglare, men det spelar ingen roll.

Facebook och andra sociala nätverk gör idag det väldigt enkelt för polis, Skatteverket, Försäkringskassan och så vidare att göra efterforskningar om individer. Då är det inte svårt att föreställa sig vad organisationer som NSA, FRA och GCHQ har samlat på sig för information.

Läs mer hos: The Guardian, New York Times, SvD

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Använd Internet anonymt!
Vill du kunna använda Internet utan att lämna ditt vanliga spårbara IP-nummer efter dig? Eller vill du kunna titta på filmklipp som är spärrade för exempelvis USA? Då ska du skaffa F-Secure Freedome, en riktigt bra lösning för att använda Internet anonymt!
Läs mer om hur du skyddar dig på nätet!

Erbjudande april 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick