TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

NSA-skandalen

NSA samlar data från appar som Angry Birds, Facebook och Twitter

Skribent:
Publicerad: , 22:18
Respons: Skriv en kommentar!

NSA spionerar på trafik från Angry BirdsEdward Snowden fortsätter att läcka dokument som avslöjar hur amerikanska NSA och brittiska GCHQ har övervakat och samlat information om privatpersoner. Nu skriver flera medier om ett dokument från 2010 som berättar om att organisationerna samlat stora mängder data om privatpersoner genom att avlyssna information om skickats via kända appar för smartphones.

Bland de applikationer som man har avlyssnat återfinns bland annat appar för stora sociala nätverk, som Facebook, Twitter och Linkedin. Dessutom finns även det omåttligt populära spelet Angry Birds i listan. Spelet, som finns i flera olika varianter, har laddats ner 1,7 miljarder gånger, vilket gör att det genererar enorma mängder data.

Spionorganisationerna ska inte ha hackat sig in i enskilda användares mobiler för att komma över datan, utan man har använt sig av de tekniska lösningar där man kopplat in sig på nätverk för att snappa upp all information som skickas.

Jag har skrivit om detta tidigare, i och med att det framgått att NSA övervakat trafik hos Google och Yahoo; NSA har spionerat på intern trafik hos Google och Yahoo. Det är i sådana här fall som svenska FRA kommit in i bilden, då de har kontroll över till exempel kablarna till öst.

När det gäller applikationer som Facebook och Linkedin skickar väldigt mycket information om användare mellan apparna och tjänsternas egna servrar. Eftersom vi själva förser tjänsterna med enormt mycket privat information om oss, har NSA kunnat samla ihop väldigt stora mängder information om specifika individer.

Ett dokument från 2010 beskriver att man på NSA har haft problem med att samla ihop användares cookies, i och med att det blivit så stora mängder data att organisationens datorer har haft det jobbigt att lagra all data.

Det är oklart hur mycket information som spionorganisationerna lyckats samla in men flera av dokumenten antyder att det handlar om stora mängder. Informationen ska handla om uppgifter som telefonmodell, skärmstorlek, ålder, kön och var användaren befinner sig. Men också mer känsliga uppgifter som politiska ställningstaganden och sexuella preferenser ska fångats upp av organisationerna. Enligt The Guardian ska en app till och med ha registrerat om användaren är en swinger eller inte. [Källa: Aftonbladet]

Facebook gör efterforskningar till en barnlek

NSA, ÖvervakningsskandalApropå hur mycket information vi själva förser till exempel Facebook med, såg jag nyligen ett TV-program som visade hur polisen jagade narkotikasmugglare i Colombia. Man hade via telefonövervakning snappat upp att en amerikansk knarksmugglare skulle använda sig av en person för att smuggla in flera kilo kokain till Colombia till USA.

Det intressanta var hur man gjorde sina efterforskningar. Det man visste var vem knarksmugglaren var, samt att han skulle använda sig av en kurir som gick under namnet Sam. Hur tror ni att polisen gjorde? Jo, de plockade upp sin iPad och surfade in på Facebook.

Där letade de upp knarklangarens Facebook-sida, där han skröt om att vara en kokaincowboy. Bland hans vänner hittade de en kille som hette Samuel, och när de klickade in sig på hans Facebook-sida hade han postat en massa incheckningar och bilder från sin resa till Colombia… Så tack vare att de här kokainsmugglarna postat en massa information om sig själva på Facebook, kunde polisen få reda på när och var smugglingen skulle göras.

Av det här kan vi lära oss att vi lämnar ut väldigt mycket information om oss själva på Facebook. Nu är de flesta av oss knappast kriminella kokainsmugglare, men det spelar ingen roll.

Facebook och andra sociala nätverk gör idag det väldigt enkelt för polis, Skatteverket, Försäkringskassan och så vidare att göra efterforskningar om individer. Då är det inte svårt att föreställa sig vad organisationer som NSA, FRA och GCHQ har samlat på sig för information.

Läs mer hos: The Guardian, New York Times, SvD

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.