TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt bredband

Nu ska det kosta pengar att ringa gratis

Skribent:
Publicerad: , 00:20
Uppdaterad: 2012-07-15, 15:17
Respons: 20 kommentarer

Telia blockerar Skype?I Dagens Nyheter läser jag idag om att Telia tänker börja ta betalt av kunder som använder sig av gratis IP-telefonitjänster, såsom Skype, för att man utnyttjar den fria datatrafiken för att göra telefonsamtal som operatören anser sig förlora pengar på.

Allt fler använder sig av IP-telefonitjänster som Skype i mobilen för att kunna ringa gratis över datanätet istället för att använda vanliga mobilsamtal. Det här tjänar teleoperatörerna inga pengar på, eftersom vi ofta betalar en fast avgift för fri trafik. Det ska det bli ändring på.

Teleoperatörerna har länge säkert irriterat sig på att kunderna börjar utnyttja den relativt fria datatrafiken för att göra telefonsamtal och skicka direktmeddelanden, istället för att använda de vanliga – och kostsamma – samtalstjänsterna och SMS/MMS. Cynisk som jag är, har jag trott att det bara varit en tidsfråga innan operatörerna börjar se över det här.

Enligt en artikel hos Dagens Nyheter kommer Telia att börja ta betalt för samtal via Skype, och andra IP-telefonitjänster. Man säger sig inte börja blockera Skype, men man kommer att införa speciella abonnemang där det kostar extra för att utnyttja tjänsterna. Detta för att få tillbaka de pengarna man anser sig förlora på att kunder använder den mobila datatrafiken till gratis samtal.

Det har tidigare gått rykten om att teleoperatörer blockerar meddelandetjänster, exempelvis WhatsApp eller Apples egna iMessage, eftersom de tar intäkter från SMS/MMS. Det här har dock förnekats och så vitt jag vet finns det inga direkta bevis på att det införts hos svenska operatörer. Men jag har skrivit om det tidigare.

Teleoperatörer stryper redan tjänster

Däremot har det framkommit att mobiloperatörerna stryper BitTorrent-trafik, trots att man påstått att så inte har skett. Jag noterade detta när jag testade BitTorrent på mitt mobila bredband hos Telenor redan 2010. När jag testade att köra igång en torrent-nerladdning i uTorrent gick det sjukt slött, trots att jag hade bra hastighet enligt Bredbandskollen.

uTorrentEfter att ha rådfrågat lite tekniska kontakter fick jag reda på att det kunde bero på att svarstiderna (ibland kallade för ping-tider) på mobilt bredband är låga. Men när jag sedan provade en annan mindre känd BitTorrent-klient gick hastigheten på samma torrent upp enormt mycket. Det var väldigt uppenbart att Telenor lagt in en filtrering som ströp trafik på applikationen uTorrent. Det här bevisades i november 2011 av .SE.

Nu kan man hävda att BitTorrent är ett dåligt exempel. Det används till stor del för att ladda ner illegala piratkopior och det käkar upp mycket av den tämligen begränsade bandbredd som finns tillgänglig för mobilt bredband. Om ett par kunder använder BitTorrent väldigt aktigt, drabbar det andra kunder.

Men det väsentliga är att operatörerna uppenbarligen bestämmer vad sina kunder ska få använda ordentligt på Internet. Och om de kan strypa BitTorrent, så kan de naturligtvis hindra andra tjänster som de inte gillar. Det här är en fråga som kallas för nätneutralitetNet Neutrality – och som säger att Internetoperatörer inte ska få prioritera tjänster i sina nät. Kunderna ska få tillgång till samma bandbredd oavsett vad de använder sitt Internetabonnemang till.

Mer data, mindre samtal

Utvecklingen går mot att vi använder allt mer datatrafik på våra mobilabonnemang och allt mindre samtalstrafik. Telia är ute efter att jämna ut intäkterna. Det lär alltså bli dyrare med datatrafik i framtiden, något som också påtalats i många år. Operatörerna har sedan länge klagat över hur dyrt det är med datatrafiken, och flera gånger hotat med att höja priserna rejält, men i praktiken har konkurrensen snarare gjort att det gått åt andra hållet. Vi har fått se allt fler mobilabonnemang med fri datatrafik.

För ett tag sedan var det bara Telenor, av de stora operatörerna, som erbjöd datatrafik utan tak. Numera har så gott som alla någon form av abonnemang som inte har trafiktak. Det största skälet till varför jag själv hållt kvar vid Telenor är att de inte har haft något tak. För det mesta utnyttjar jag inte speciellt mycket bandbredd, men de månader jag arbetar mobilt vill jag inte råka ut för att jag slår i taket och får mitt bredband strypt till modemhastighet (jag är så pass gammal att jag var med när modemhastigheten låg på 1,2 kbps och även om dagens telefonmodem är snabbare så vill jag inte besväras av det igen).

Vad Telia, och med största säkerhet de övriga operatörerna, har siktet inställt på, är att anpassa sina priser till den förändrade användningen.

– Det tar ett antal år innan vi kan hantera det här. Vi ska inte höja priserna, vi ska bara försöka undvika att halvera omsättningen i Telia, säger Lars Nyberg. [DN]

Priskriget mellan operatörerna för att fånga upp kunder med fördelaktiga abonnemang där datatrafik är viktigt, har lett till att det är väldigt bra priser i Sverige. Man kan anta att marginalerna inte är så stora. Lägger man därtill faktumet att många börjar använda alternativa och gratis tjänster istället för att använda vanliga samtal och SMS/MMS, förstår man att operatörerna förmodligen har det lite svettigt. Prissättningen på roamingavgifterna har ju också pressats neråt på grund av nya regler, vilket säkert strypt en del intäkter.

Vi får se vad som händer framöver. Jag skulle dock inte sätta några större hopp om att alla teleoperatörer kommer bibehålla nätneutraliteten.

Källor: E24, SVT, IDG

Läs mer om mobilt bredband.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

20 kommentarer

 1. Technoid2012-04-22 at 11:52Reply

  ”det käkar upp mycket av den tämligen begränsade bandbredd som finns tillgänglig för mobilt bredband. Om ett par kunder använder BitTorrent väldigt aktigt, drabbar det andra kunder.”

  Snälla, sluta sprida den här iden att bittorent på nåt magiskt sätt kan använda mer än ISP’n (kabel, trådlöst etc) har satt som gräns för den individuella abonnenten.

  om ett par användare kan helt använda upp den tillgängliga bandbredden i ett delat system genom att fullt använda deras individuellt satta begränsade del så är det leverantören som ska skämmas för att de översäljt sin kapacitet.

 2. Skype, Telia, bensin och frallor. « miniblogg2012-04-20 at 22:24Reply

  […] vad jag förstår så kan det bli ett slag i luften. Telia vill strypa möjligheterna att ringa gratis med program som Viber och Skype då sådan trafik tar upp en massa […]

 3. Mats2012-03-15 at 00:56Reply

  *andra

 4. Mats2012-03-15 at 00:55Reply

  Oväntat att teleföretagen i Sverige är pengakåta som alla andra företag här. Och förmodligen kommer det som vanligt kosta skjortan jämfört med anda länder.

 5. Jörgen Rosenling2012-03-14 at 17:52Reply

  Att frångå principen om nätneutralitet som våra svenska operatörer gör, är i grund och botten fel. Jag kan bara hoppas på att avgifterna används till att bygga ut nätet. Det är väl PTS som ska se till att operatörerna sköter sig.

 6. Christer2012-03-11 at 00:53Reply

  Mitt svar ovan var till Peter 29 feb 00.56 om nån undrade.

 7. Christer2012-03-11 at 00:49Reply

  Att det är gratis eller att de ska ta betalt?

 8. Christer2012-03-11 at 00:46Reply

  Samma gäller streaming av TV program från en HD box i Bredbandsbolagets nät. För några månader sedan kom det fram en ruta om att boxen behövde uppgraderas. Efter uppgraderingen fungerade inte streamingen från boxens HDMI och komponentuttag. De hade stängts av. Scartkontakten måste användas i fortsättningen med sämre bild som följd. Bredbandsbolagets förklaring var att VIASAT krävt denna avstängning.
  Jag ser inget omoraliskt i att när jag reser till Spanien några månader streamar de kanaler i det bredbandsnät som jag betalar för. Kanalerna skulle jag ha tittat på hemma och nätet hyr jag ju för att använda. Förstår inte tanken bakom spärren.
  Finns det någon som vet hur man tar bort spärren?

 9. sten2012-03-10 at 02:49Reply

  Botmedlet mot begränsningar t ex ip telefoni heter VPN. Använd vpntunnel, Anonine, Astrill, Overplay eller Perfect Privacy. All trafik blir osynlig för nätoperatören särskilt om man också ändrar sina DNS servrar till ex gratis Opendns.

 10. Bittan Swerin2012-03-09 at 23:36Reply

  Chatten på facebook

 11. Bittan Swerin2012-03-09 at 23:36Reply

  Man kan ringa gratis videosamtal via chatten på Facebook…

 12. Toastmasterkillen2012-03-02 at 19:12Reply

  Det kommer att bli spärrat hos alla större operatörer på svenska marknaden under våren. Dock kan det fortfarande funka för er som har arbetstelefoner då mvoip kan vara inkluderat där i era datatjänster. Så kolla upp det med era IT-avdelningar vad som gäller.

  I övrigt instämmer jag, surt men samtidigt väntat att de skulle ta betalt för dessa tjänster så snart de kunde hantera detta i sina system.

 13. Erik2012-03-01 at 08:00Reply

  Det har ju varit ett ganska effektivt sätt att slippa betala för att ringa :) synd att dem stryper det nu :/ kanske finns något annat sätt?

 14. Ekot från telemonopolet | Fröjdhpunktse2012-02-29 at 22:28Reply

  […] sig när Telia flaggar för att det kommer att bli avsevärt dyrare att använda Internetbaserade telefonitjänster, som Skype, framöver. Anledningen är att dessa tjänster konkurrerar ut den traditionella […]

 15. Alex2012-02-29 at 20:39Reply

  Detta står redan med i alla nya och förändrade avtal hos tele2. Att de kommer när det finns möjlighet att spärra VOiP…

 16. Anders Nordgren2012-02-29 at 19:31Reply

  Om man använder WIFI så går ju trafiken inte via telefonens dataanslutning (mobilnätet) så det borde inte vara ngt hinder.

 17. Peter Carlberg2012-02-29 at 19:13Reply

  Hur funkar det när man använder SKYPE med WiFi?
  Är det samma sak?

 18. Niklas2012-02-29 at 17:50Reply

  Kör en VPN-tunnel till datorn hemma, sen kan man göra vad man vill utan restriktioner.

 19. Peter2012-02-29 at 00:56Reply

  Fattar inte att operatörerna är så korkade så dom inte tar ordentligt betalt för datatrafik . Men mig gör det inget :-)

 20. Peter2012-02-29 at 00:52Reply

  Det här var ju väntat :-)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.