TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

NSA-skandalen

Ny Snowden-uppgifter: NSA övervakar banker

Skribent:
Publicerad: , 11:28
Uppdaterad: 2013-09-17, 13:05
Respons: 1 kommentar

NSA, ÖvervakningsskandalÖvervakningsskandalen som har med amerikanska National Security Agency (NSA) fortsätter att växa allt eftersom Edward Snowden postar nya hemliga NSA-dokument till media. De senaste dokumenten avslöjar att NSA spionerar på olika bankorganisationer, till exempel Swift och VISA.

Övervakningen innefattar att samla ihop data över bank- och kreditkortstransaktioner, skriver IDG. En grupp inom NSA, som kallar sig för FTMFollow The Money – försöker samla ihop data över transaktioner i Europa, Mellanöstern och Afrika. I sin finansiella databas, som kallas Tracfin, hade NSA under 2011 samlat ihop 180 miljoner poster, varav 84 procent var från kreditkortstransaktioner.

Edward Snowden sitter som bekant på mängder av hemliga dokument som han kom över när han jobbade på NSA. Med jämna mellanrum skickar han dessa till media. Den här gången är det tyska Spiegel International som fått ta del av dokument där det framgår att NSA har bedrivit omfattande spioneri av banker.

Dokument från 2010 påstår att NSA har övervakat transaktioner gjorda av kunderna hos stora kreditkortsföretag som VISA. Spiegel International har varit i kontakt med VISA, där en taleskvinna dock förnekar att det är möjligt för NSA att spionera på deras nätverk.

Hur mycket har NSA egentligen tillgång till?

NSA övervakar VISA och SwiftNSA:s Tracfin-databas ska även innehålla information som hämtats från Bryssel-baserade Swift – ett nätverk av tusentals banker – som används för att säkerställa att transaktioner hamnar rätt.

Om du till exempel arbetar med utländska annonsnätverk, eller om du har andra skäl till att ta emot pengar fån utländska bolag, är du säkert bekant med Swift. Din bank har en specifik bokstavskombination och därtill använder du en Swift-anpassad verson av ditt kontonummer. Utan Swift hade det förmoligen varit hopplöst omständligt.

Huruvida övervakningen har skett eller inte, är svårt att bedöma. Om Snowdens dokument är sanningsenliga, lär VISA förneka det in i det längsta. För om NSA lyckats övervaka transaktionerna, betyder det att även andra kan göra det. Å andra sidan låter en del av dokumenten lite för bra för att vara sant – har verkligen NSA så stora möjligheter som vi läst om..?

Som jag skrivit om tidigare sägs NSA ha möjlighet att knäcka SSL-trafik på Internet, det vill säga den krypteringsmetod som används av sajter vars användare hanterar känslig personlig information – exempelvis banktransaktioner. Det kan vara så att NSA utnyttjat möjligheten att dekryptera SSL för att spionera på trafik till och från VISA.

Källa: IDG

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Johan Idstam2013-09-16 at 21:41Reply

    NSA verkar inte ha knäckt SSL. Snowden själv hävdar att kryptering fungerar. Däremot verkar de inte behöva jobba hårt för att tex få tag på de privata nycklar som behövs för att dekryptera trafiken.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.