TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Apple

Nya MacBook, supertunn med bra batteri och en enda port

Skribent:
Publicerad: , 21:13
Respons: Skriv en kommentar!

Apple MacBookApple har idag presenterat bland annat Apple Watch och en ny MacBook. Det är varken en Pro eller Air, utan har helt enkelt döpts till MacBook. Men den ligger nog mer åt hållet Air än Pro. Nya MacBook är väldigt portabel. Den väger bara drygt 900 gram och är som tjockas 13 millimeter.

Apple MacBook är snygg. Riktigt snygg. Den finns i silver, guld och klassiska Space Grey. Prestandan är enligt specifikationerna helt okej, och med en batteritid på 9 timmar klarar du förmodligen en arbetsdag. Vidare måste nämnas att nya MacBook har en Retina-skärm med upplösningen 2394 x 1440 pixlar. Och en port.

Jag försöker väga någorlunda mellan PC och Mac här på bloggen, men tyngden ligger som bekant på PC och Windows – just för att det är favoriterna. Men jag har faktiskt tre Macar och två Linuxdatorer – även om jag är fullt medveten om att jag varit dålig på att skriva om dem. Jag lovar bot och bättring.

En enda port (nåja, två med stereouttag)

Anledningen till att jag tar upp det här, är för att direkt gå på en av sakerna i Apples nya MacBook. Som PC-nörd kan jag inte låta bli att reagera över att det bara finns en port. En slags USB-port som används för både USB och batteriladdning. Du kan även använda den till annat, med hjälp av ett gäng olika adaptrar.

Porten är av typen USB Type-C, vilket i praktiken innebär att du inte kan ansluta en standard USB1/2/3-kontakt. Den nya porten är på många sätt smartare och allt är positivt, bortsett från faktumet att du inte kan plugga in din gamla kontakt. Du behöver en adapter från gammal till ny, så att säga. Om du vill ha tillbehör till din MacBook – extern hårddisk, mus, USB-hub och så vidare – så kommer du att få samla på dig en hel del adaptrar. I alla fall fram tills dess att tillverkare börjar använda Type-C.

Apples nya MacBook

MacBook, specifikationer

Men nog om porten. Det här är som sagt något man som PC-användare reagerar över. Men jag skulle tippa på att de flesta användare av MacBook inte kommer att ha en massa extrautrustning. Det behövs inte. En mus är till exempel tämligen överskattat eftersom Apples musplatta är enormt bra. Även på en ny och dyr PC är musplattorna rent skräp jämförelsevis, så då måste du ha en extern mus.

Under skalet sitter en Intel Dual-Core M-processor (1,1 GHz eller den dyrare modellen med 1,2 GHz), 8 GB internminne samt ett lagringsutrymme på 256 GB alternativt 512 GB. Grafikkortet är ett Intel HD Graphics 5300 som kan hantera en extern skärm med upplösning på upp till 3840 x 2160 pixlar.

Utöver USB-C-porten finns det ett stereojack för hörlurar och headset. Batteritiden har man pressat upp och den nya MacBooken ska klara upp till 9 timmar på en laddning.

Apple MacBook är sjukt snygg, och väldigt portabel. Jag hade inte tackat nej till en sådan, att ha med mig när jag är på resande fot, men jag hade velat inte betalat för den. Priset för den billigaste modellen är satt till 14495 kronor. Det är rätt saftigt med tanke på att hårdvaran inte är ett dugg imponerande. Det du betalar för är designen.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.