TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows Live

Nya SkyDrive delar äntligen filer mellan alla enheter!

Skribent:
Publicerad: , 10:28
Uppdaterad: 2014-02-19, 21:12
Respons: 12 kommentarer

SkyDrive för WindowsMicrosoft har sedan ett par år erbjudit SkyDrive, en gratis lagringstjänst på nätet. Tjänsten har dock bara varit tillgänglig via webben så den har hamnat i skuggan av Dropbox, som även synkat filer lokalt mellan datorer. Nu släpper Microsoft äntligen en programvara som synkar filerna på samma sätt som Dropbox.

SkyDrive ger idag 7 GB lagringsplats men för dig som har använt tjänsten före 22 april får du behålla dina tidigare 25 GB. SkyDrives applikation finns för både Windows och OS X. Appen kräver Windows 7, Vista eller nya Windows 8. Lösningen är riktigt trevlig.

De nya applikationerna för SkyDrive gör tjänsten betydligt mer användbar. När du har installerat programmet på din dator kommer du att få en SkyDrive-mapp som du når via Utforskaren. Filerna i mappen kommer att synkroniseras mot molnet, alltså Microsofts servrar.

Det här betyder att dina filer, precis som med Dropbox, kommer att synkroniseras till att även lagras lokalt på din dator och inte bara i molnet. Om du installerar SkyDrive-applikationen på flera datorer kommer filerna att synkroniseras mellan dem, så att alla datorerna, plus ditt konto i molnet som du kan nå via webben, innehåller alla filer du lagrar i din SkyDrive-mapp.

SkyDrive synkroniserar filer

Programmen är gjorda för att arbeta i bakgrunden utan att du märker av det. När du sparar ett dokument i din SkyDrive-mapp kommer den automatiskt att synkroniseras till molnet, och vidare till dina andra datorer. Ett tips är att lägga din vanliga standardmapp för dokument under SkyDrive.

Windows Phone och digitalfoton

SkyDrive i Windows PhoneSkyDrive finns som applikation till iOS (iPhone och iPad) och givetvis till Windows Phone. För att hantera dina filer via din Windows Phone-mobil behöver du hämta hem applikationen från Marketplace.

En riktigt bra finess med Windows Phone är att du kan ställa in att din digitalkamera alltid per automatik ska skicka dina bilder till SkyDrive. Om du nu även installerar SkyDrives applikation betyder det att när du tar ett foto med din Windows Phone-mobil, synkas bilden till molnet och vidare till din dator.

Det gör att du får dina digitalfoton från mobilen till datorn utan att göra någonting. Rätt smidigt om du ofta redigerar dina mobilbilder innan du lägger ut dem på Facebook, din blogg eller något annat.

Du behöver göra en inställning i Windows Phone för att den automatiskt ska skicka bilderna till SkyDrive. Gå till appen Bilder, och tryck på … längst ner till höger för att få fram menyn. Välj Inställningar, och skrolla ner till Överför automatiskt till SkyDrive. Aktivera funktionen.

Dina bilder hamnar på din dator, och på SkyDrives webbtjänst, i mappen SkyDrive -> SkyDrive camera roll.

Kom åt din dator via webben

En riktigt trevlig funktion i SkyDrive, som blir möjligt när du installerat applikationen, är att du kan komma åt din dator via webben. Skulle du glömt en fil på din dator hemma, och om den är igång, kan du gå till SkyDrives webbtjänst och öppna din dator under Datorer i vänstermenyn.

Det fungerar faktiskt riktigt bra, och du får tillgång till allt på din dator – till och med externa lagringsenheter.

SkyDrive kom åt din dator via fjärranslutning

Det här kräver att du kopplar ihop din dator med SkyDrive genom att ange en kod. Om du har SkyDrives applikation installerad på fler än en dator, listas alla här.

SkyDrive vs Dropbox?

Dropbox vs SkyDriveVäldigt många som har skrivit om nya SkyDrive har av naturliga skäl jämfört med Dropbox – och det gör jag med. Dropbox har dock en funktion som inte finns hos SkyDrive, och det är hanteringen av filhistorik. Du kan via Dropbox stega tillbaka till äldre versioner av dina dokument, eller återskapa raderade filer, vilket är nödvändigt för att använda tjänsten som backup.

Om du raderar en fil i din lokala SkyDrive-mapp kommer den att försvinna även i onlinelagringen eftersom filerna synkroniseras. Det är samma sak med Dropbox, men skillnaden är alltså att du kan återskapa filen via Dropbox webbtjänst.

Samtidigt kan du så klart återskapa filen lokalt på datorn där du raderade den. Förmodligen ligger den bara i Papperskorgen, och i värsta fall kan du testa återställningsprogram som Recuva.

SkyDrives främsta syfte är inte att fungera som en backuptjänst, utan att underlätta hanteringen av filer, dokument, bilder och annat. Idag använder vi inte våra filer bara på en enskild dator. Vi har smartphones, surfplattor och förmodligen flera datorer. SkyDrive gör det väldigt smidigt att knyta ihop alla dessa enheter för låta dig komma åt dina filer oavsett vilken enhet du använder.

Ladda ner SkyDrive-appar, och läs mer om tjänsten i Microsofts blogg eller hos IDG.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Tommy k Johansson2012-08-27 at 08:53Reply

  Lisa: Ingen aning, men jag tror inte det händer så ofta i realiteten. Om man använder en tjänst brukar det inte vara 6 år mellan inloggningarna. :)

 2. Lisa Svenson2012-08-26 at 20:17Reply

  Allt det du skrev… Tommy k Johansson… låter ju väldigt bra. Men jag har en fråga… på HoTMaiL krävs det att man loggar in minst en gång i halvåret sedan stängs kontot ner. Hur är det med Skydrive? Det är ju lite trist om jag trycker upp 20 GB bilder på Skydrive imorgon… loggar inte in på 6 år o 2018 får en hårddiskkrasch o alla mina bilder är borta. Men tänker… det är lugnt, alla mina bilder finns i varje fall kvar på Skydrive. OCH – upptäcker att mitt Skydrive konto har upphört på grund av att jag inte loggat in på 6 år. :-(

  Ja, du förstår säkert hur jag tänker!

 3. Anders Nordgren2012-04-24 at 21:15Reply

  @Tkj.
  Ja den enkla lösningen är ju att köra Mesh fortfarande men att skippa dlening av mappar. Men lite synd att de inte lade in den funktionen i Sky-Drive applikationen. Onödigt att ha två synkprogram igång.

 4. Anders Nordgren2012-04-24 at 16:03Reply

  @Tkj
  Jo så blir det. Det finns dock en sak i Mesh som inte är ersatt och det är synkningen av bokmärken i IE.

  • TkJ2012-04-24 at 16:30Reply

   Anders: Ja, DET är något jag vill se en enkel lösning på! Chrome och Firefox har ju bra lösningar.

 5. Marcus2012-04-24 at 13:59Reply

  För att få sina 25 GB som gammal kund måste man trycka på en knapp på hemsidan när man har loggat in, passa på att göra det redan nu! :)

  • TkJ2012-04-24 at 15:27Reply

   Marcus: Tack för påpekandet! Det borde jag ha skrivit i bloggposten. :)

 6. Anders Nordgren2012-04-24 at 11:50Reply

  Det finns ju Live Mesh med.
  Ersätter detta nu Mesh?

  • TkJ2012-04-24 at 15:28Reply

   Anders: Som jag fattat det kommer Mesh att fasas ut. Men det är bara vad jag snappat upp nånstans, det är inget jag har någon officiell källa på!

 7. Staffan2012-04-24 at 11:11Reply

  Trsit bara att den kräver Vista eller nyare OS, vi som sitter med XP får hålla fast vid dropbox, eller se vad google drive erbjuder.

 8. Thomas O2012-04-24 at 10:57Reply

  Är det inte fortfarande så korkat att det som WP laddar upp till SkyDrive via automatiken är en skalad bild och inte full upplösning?

 9. Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Nya SkyDrive (7/25 GB) tar upp fajten med Dropbox2012-04-24 at 10:29Reply

  […] Nya SkyDrive (7/25 GB) tar upp fajten med Dropbox [blogg.tkj.se] poäng | Postat april 24 av TkJ […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.