TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Spelkonsoler

Nya spelkonsoler bygger runt Android och Steam

Skribent:
Publicerad: , 22:42
Respons: 2 kommentarer

Ouya, spelkonsol med AndroidLänge har marknaden för spelkonsoler dominerats av Xbox, Playstation och Nintendo. För oss som var med på 80-talet och in på 90-talet var utbudet betydligt större, även om en del av konsolerna kanske aldrig blev så stora. Nu är det dock en del nya grejor på väg ut.

IDG har publicerat en artikel som går igenom fyra av nyheterna som är på gång, men det finns säkert fler. Det som jag tycker är intressant är att man nu bygger spelkonsoler som bygger på Android respektive Steam. Det var ganska väntat, men det ska bli spännande att se om de kan erbjuda jättarna en match.

I ärlighetens namn har det funnits en del mindre kända spelkonsoler även under de senaste åren, men de har aldrig slagit igenom.

Det namn som först poppar upp i huvudet är Gizmondo, en bärbar konsol som släpptes 2005 och som fick väldigt mycket publicitet. Det mesta som skrevs var dock inte i positiva ordalag, inte minst på grund av att en av cheferna var Stefan Eriksson – i Sverige känd som Tjock-Steffe och ledare för den så kallade Uppsalamaffian. Gizmondo försvann i ett moln av frågetecken.

De konsoler som IDG skriver om i sin artikel är Ouya, Valve Steam Box, Nvidia Project Shield och Razer Edge. Ouya, som hämtade omskriven finansiering via crowdfunding-sajten Kickstarter, och Nvidia Project Shield använder sig av Android som operativsystem.

Ouya, spelkontroll

Bild: Spelkontrollen för Ouya.

Nvidias enhet är dock inte lika hårt kopplad till Android som Ouya. När det gäller Ouya är det en renodlad Andorid-spelkonsol som du ansluter till TV:n och sedan hämtar du spel på Google Play. Att det skulle komma en sådan enhet förr eller senare var bara en tidsfråga. Förmodligen lär vi få se fler.

Spelkonsol för Steam

Valve arbetar på en plattform som de kallar för Steam Box. Den kommer att vara direktansluten till Valves onlinebutik Steam, där man kan köpa spel. Steam är idag en väldigt stor plattform för att sälja och distribuera spel över Internet. De har varit väldigt kritiska till Windows 8, i och med att Microsoft bakat in Windows Store där man kommer att kunna köpa spel och sålunda i teorin gör Steam onödigt.

I augusti förra året publicerade jag en text med rubriken Linux slår ut Windows som spelplattform när Steam kommer? som du kan läsa för mina spekulationer i ämnet.

Hos IGN framgår det att Valve Steam Box kommer att köra Linux som operativsystem, men att det ska vara möjligt att installera Windows på den. Valve håller på att arbeta med Steam för Linux, och det finns ute som betaversion. Det som återstår att se är huruvida spelutvecklare kommer att porta sina spel från Windows till Linux.

Windows i spelkonsoler?

Om Microsoft lyckas göra något riktigt bra med Windows Store, lär vi få se spelkonsoler – förutom Xbox – som använder sig av Windows 8, eller mer troligt Windows RT. Det nya gränssnittet i Windows 8 är visserligen utvecklat främst för pekskärmar, men Xbox har visat att det fungerar fint att kontrollera gränssnittet även med en spelkontroll (läs min bloggpost om Xbox 360 och nya gränssnittet).

Nackdelen med Windows 8- och Android-appar är att de idag inte erbjuder samma tekniska möjligheter som ges för en spelutvecklare som skriver sin kod exklusivt för Playstation eller Xbox 360. Windows Store innehåller ju enbart så kallade Windows 8-appar som är plattformsoberoende, och inte traditionella Windows-program gjorda för exklusivt för x86.

Ett alternativ är att ta fram en spelkonsol med riktigt bra hårdvara, Windows 8 och Valve Steam, så att man kan köra vanliga spel utvecklade för x86. Det hade varit en intressant lösning, men med tanke på vad de bägge företagen tycker om varandra lär det inte hända, såvida inte en tredjepart tar tag i det.

Ouya, gränssnitt i Android

Bild: Gränssnittet för Android i Ouya.

Android som operativsystem för en spelkonsol känns klart spännande. Eftersom det utvecklas med öppen källkod är det lätt för utvecklare att bygga konsoler runt det. Och det finns ett enormt utbud av spel tillgängliga.

Ett problem är att spelen är skapta för mobiltelefoner. För även om dagens smartphones har rätt hög upplösning på skärmarna, lär det förmodligen märkas när man kör igång ett spel byggt för 4-tumsskärmar på en 50 tum stor TV.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Mattias2013-02-06 at 23:48Reply

    En annan intressant kommande spelkonsol är GameStick, den liknar Ouya, men hela konsolen får plats i en usb sticka som man förvarar i handkontrollen vilket gör den väldigt portabel.

    Mer info http://gamestick.tv/ och http://www.kickstarter.com/projects/872297630/gamestick-the-most-portable-tv-games-console-ever

    • Tommy k Johansson2013-02-07 at 00:18Reply

      Mattias: Grymt cool! Den har jag snubblat över tidigare, men helt enkelt glömt bort… Tack för påminnelsen! :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.