TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Skapa nyhetsbrev

Nyhetsbrevsskolan: Varför betala för e-postmarknadsföring?

Skribent:
Publicerad: , 09:28
Uppdaterad: 2014-05-13, 07:46
Respons: 5 kommentarer

Nyhetsbrev, så driver du ett nyhetsbrev via e-postVarför ska du betala för en programvara eller webbapplikation till ditt nyhetsbrev, när du faktiskt kan skicka ut breven med ditt vanliga e-postprogram? Det är en väldigt bra fråga som jag fick ställd till mig.

Att skicka e-post är som bekant gratis. Så varför ska du då betalar pengar för att ha ett system för att skicka ut mejlen, när du likaväl kan göra det kostnadsfritt själv? I den här bloggposten ger jag svar på detta.

Att skicka ut ett e-post är inte speciellt svårt. Det gör vi varje dag via våra e-postklienter, allt från Microsoft Outlook till Google Gmail. Då borde det väl inte vara några problem att skicka ut ett nyhetsbrev för att hantera sin e-postmarknadsföring, utan att behöva betala pengar till ett företag som erbjuder denna tjänst?

Jo, det är det faktiskt. Jag har sysslar med nyhetsbrev sedan 1997 och min erfarenhet är att det kräver mycket mer tid och jobb än vad man kan tro, att manuellt hantera ett e-postbaserat nyhetsbrrev. De pengar ett system kostar är värt det. Som företagare är din tid inte gratis. Att tvingas lägga ner timmar varje vecka till att sköta det manuella arbetet, är inte att rekommendera. Du kommer att spara pengar på att låta någon annan ta hand om arbetet.

Testa Get a Newsletter gratis! TkJ.se använder Get a Newsletter, ett prisvänligt system med alla funktioner du behöver. Skapa formulär för att starta prenumerationer och lägg på din sajt. Skriv nyhetsbrevet i ett smidigt webbverktyg med färdiga mallar.

Du följer statistik – hur många som öppnat mejlet och vilka länkar som klickats. Get a Newsletter har olika nivåer för hur många mejl du får skicka per månad, och du kan skapa hur många listor du vill. Systemet är överlag väldigt lättanvänt. Tjänsten rekommenderas varmt!

Registrera dig och prova gratis!

Hantera prenumerationer

Starta och skicka nyhetsbrev via e-postDet första problemet som dyker upp är hanteringen av prenumerationer. Det kan vara lockande att låta beställningar, avbeställningar och ändringar av e-postadresser skickas dirket till din adress, och du gör det manuellt. I början kan detta vara hanterbart. Det är möjligt att sköta det i Excel eller liknande program. Men när du börjar få ett par hundra, kanske tusentals, prenumeranter, är det ett jobb som tar stor tid. Prenumeranter vill gärna få snabb respons på sina förfrågning.

Därutöver är det frågan om dubbel opt-in. Det är något du vill erbjuda, vilket är ett problem om du har ett prenumerationsformulär på din webbsida som bara skickar en beställning till din e-post. Här går det inte att på ett bra sätt hantera dubbel opt-in.

Ett alternativ är att inte ha ett formulär utan att be dem som vill prenumeranter att istället skicka ett brev till dig och be om en prenumeration. Detta är ett moment som du kommer att tappa en stor del av beställningar på. Det är mycket enklare att fylla i sin adress i ett formulär, än att starta e-postprogrammet och skriva ett brev.

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Studsar och felaktiga adresser

När du börjar bygga upp en någorlunda stor adresslista kommer du att råka ut för studsar på adresser som är felaktiga. Folk byter adresser, de byter arbetsplatser och Internetleverantörer. Allt eftersom tiden går kommer det att bli fler och fler studsar, och att hantera detta manuellt är ett hästjobb.

Det finns många olika typer av studsar och felmeddelanden som skickas som svar från e-postservrar när ett problem uppstår. Att manuellt plocka bort felaktiga adresser kräver att man läser alla studsar och kontrollera att det är så kallade hårda studsar – det vill säga sådana där mottagarens adress verkligen inte finns. Sådant här sköter system för e-postmarknadsföring automatiskt.

Göra massutskick från e-postprogram

Skicka ut nyhetsbrev självI kampen mot skräppost (spam) har många e-postprogram (till exempel Outlook) och tjänster satt gränser för hur många utskick du får göra. Det finns gränser för hur många adresser du kan klistra in i mottagarfältet (BCC, Blind Carbon Copy eller Dold kopia, används när man postar nyhetsbrev). Vanligt är en gräns på 50-100 adresser. Har du då 1500 prenumeranter betyder det att du kan få stycka upp din lista i 30 delar och skicka ett brev till varje respektive dellista. Detta för att hindra oönskade massutskick.

Men det är inte bara jobbet att hantera utskicken från e-postpogrammet. Din Internetleverantör, eller ditt webbhotell, kommer förmodligen inte att bli allt för glad om du plötsligt skickar ut 1500 likadana e-post. Deras spamfilter kommer att aktiveras, vilket kan resultera i allt från att massutskicket stoppas till att du får en varning eller avstängning på halsen.

Nyhetsbrevstjänster har egna konfigurerade e-postservrar som hanterar massutskick. Det finns en lösning i att själv sätta upp en e-postserver, men det innebär samma problem. Din Internetleverantör kommer säkert att reagera på att det plötsligt blir en massa trafik över SMTP-protokollet (det som används för att skicka e-post) från din dator. Den vanliga slutsatsen man som Internetleverantör kan dra är att du drabbats av virus, något som kan leda till avstängning.

Skaffa en nyhetsbrevstjänst

Är du seriös i din e-postmarknadsföring är det därför verkligen att rekommendera att du skaffar en bra tjänst för att hantera ditt nyhetsbrev. Det finns väldigt många företag som erbjuder det här. Jag har tidigare skrivit om Get a Newsletter, som jag själv använder och som jag tycker fungerar ypperligt.

Nyhetsbrevsskolan:

Prenumerera på mitt gratis nyhetsbrev!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Googolplex Media2014-05-05 at 01:13Reply

  Håller med Dig till fullo Tommy K Johansson. Vi hjälper mer än gärna till att skapa nyhetsbrev till de som både behöver påminnelsen att genomföra denna (viktiga) utskicksprocess. Vill man ha hjälp att skapa påminnas eller få allt gjort, så besök vår webplats ;)

 2. Mia Wester2009-11-06 at 11:02Reply

  På vårt företag använder vi MailDirect, vilket funkar mkt bra. Enkelt att förstå och använda, många funktioner och bra support.

 3. Jonas F.2009-10-13 at 06:07Reply

  Min arbetsplats använder BizWIzard från Netoptions för såväl anmälningsförfaranden, nyhetsbrev som boktips. Inte billigt, men mycket bra. Lätt att kommunicera anmälningsläget till kollegor eller bygga mottagarlistor (med full dublett- och opt-out kontroll) via text- eller Excelfiler. Bra HTML-editor för att bygga snygga sidor. Pigg support.

 4. Fredrik Lindqvist2009-10-12 at 18:26Reply

  Hej. Tack för intressant artikelserie. Själv skulle jag kunna slå ett slag för applikationen Turbo-Mailer (www.xellsoft.com), med många väldigt funktioner.

  Det passar väl inte så bra om man har flera tusen mottagare då hanteringen av addressater sker manuellet. Men med de många små hjälpfunktioner t.ex. för att rensa bort dubletter och felaktiga adresser, samt att mailen automatiskt skickas ut i omgångar med lite tid emellan (t.ex. 24 mail, 1 minuts paus, 24 till etc.)

  Själv skickar jag ut mellan 100 och 500 mail i stöten och tycker det funkar bra. Den mest uppenbara fördelen är att programmet inte kostar mer än 10 dollar och att det inte är några som helst månadskostnader eller andra avgifter efter det.

  /fredrik

  • TkJ2009-10-12 at 22:05Reply

   Fredrik: Stort tack för tipset, jag ska kolla upp det!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.