TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Microsoft Office

Gratis webbversion av Office 2010 slår Google Docs

Skribent:
Publicerad: , 09:08
Uppdaterad: 2010-07-04, 08:34
Respons: 7 kommentarer

Microsoft Office 2010 Web AppsFör några dagar sedan låg ett recensionsexemplar av den svenska version av Microsoft Office 2010 i min postbox. Jag har kört betaversionen sedan den kom ut, så det var schysst att kunna installera och testa den färdiga versionen.

Office 2010 är kortfattat en väldigt bra uppgradering. Jag tillhör dem som hoppade över Office 2007, eftersom jag inte gillade det speciellt mycket, men 2010 gillar jag skarpt. I den här bloggposten tar vi en tripp till molnet!

Det finns en hel del nyheter i Office 2010, men i den här bloggposten tänker jag fokusera på webbversionen av programpaketet – Office 2010 Web Apps. Att skapa webbversioner av Word, Excel, PowerPoint och OneNote var ett viktigt steg för Microsoft.

25 GB gratis lagring

I och med det kan du ta ett steg ut i molnet. Istället för att spara dina arbetsdokument lokalt på datorns hårddisk, kan du lagra dem hos Microsofts onlinehårddisk SkyDrive och sedan redigera dokumenten via en webbläsare på vilken dator som helst.

Microsoft Office 2010 Web Apps är naturligtvis en direkt konkurrent till Google Docs, samt andra webbaserade Office-paket (exempelvis Zoho). Office 2010 Web Apps är gratis att använda och du kommer åt dem via Windows Live. Här hittar du även SkyDrive, som även den är gratis och ger dig hela 25 GB lagringsplats.

SkyDrive gratis 25 GB onlinelagring

Office eller Google Docs?

Jag tänker gå direkt på sak och avslöja vilken som är min favorit. Även om jag har använt Google Docs i flera år, och ofta är jag rätt konservativ när det gäller att byta ut verktyg jag använder, så kan jag utan tvekan konstatera att Office 2010 Web Apps springer i cirklar runt Google Docs. Microsofts webbapplikationer är så pass mycket bättre att det knappt går att jämföra. Office Web Apps visar hur en ordbehandlare i webbläsaren ska se ut.

Office Web Apps verkar fungera fint under de flesta webbläsare. Jag har testat i flera webbläsare under både Windows 7 och Mac OS X. Webbapplikationerna har fungerat utan problem varje gång.

Office 2010 Web Apps

Applikationerna är snabba att arbeta med, och även om de är nerskalade och inte innehåller alla finesser som de lokalt installerade programvarorna, erbjuder de väldigt bra funktionalitet. Jag har ännu inte stött på några buggar.

Google Docs har däremot flera mindre problem, bland annat om du börjar ändra storleken på teckensnittet för rubriker och dylikt. Säga vad man vill om Microsoft, men de är som regel skickliga på gränssnitt. Webbapplikationerna ser ut ganska exakt som de vanliga programmen.

Stavningskontroll finns även på svenska, och det gör det även i Google Docs.

Dela dokument i Office 2010 Web AppsDela ut dokument

Ett starkt skäl till att flytta ut alla eller delar av dina dokument i molnet, är att du enkelt kan dela dokumenten med andra. Du kan välja att dela ut ett dokument så att andra kan läsa det; dina vänner, dina vänner och deras vänner, eller vem som helst. Det går även att ställa in att andra kan redigera dokumentet, något som är smidigt om det handlar om planeringsarbete som görs i grupp.

Denna typ av filhantering görs antingen via Arkiv-menyn i Office Web Apps, eller genom webbgränssnittet för SkyDrive. I det sistnämnda markerar du en fil och i den lilla radmenyn som visas Dela -> Redigera behörigheter. Vänner innefattar de kontakter du har till ditt Windows Live-konto. Det är kontakter du har via exempelvis Hotmail och Windows Live Messenger.

Kommer att växa

Jag är rätt säker på att Web Apps kommer att växa en hel del framöver. Det kommer att tillföras nya funktioner, även om Microsoft hela tiden måste väga in saker som att webbapplikationen inte får bli för slö, samt att den inte får bli så pass bra att kunder struntar i att köpa det ordinära programpaketet… Jag noterade att Skriv ut-funktionen inte fungerade överallt – menyvalet finns inte med i Chrome för Mac.

Vill du testa Office 2010 Web Apps gör du det hos Windows Live. Logga in på tjänsten och klicka på Office-länken överst på sidan.

Mer läsning om Office 2010:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Joel P2012-03-31 at 11:20Reply

  Jag är student på universitetsnivå och använder Google docs mycket. Det är sant som du säger att google docs inte alls står sig mot wort, förutom på en punkt. I google docs kan man arbeta flera samtidigt i realtid. I word så fungerar inte det lika bra även om jag inte förstår varför! Det borde ju inte vara några problem för Microsoft att få redigeringen att fungera i realtid, men det gör det inte på ett tillfredsställande sätt idag. Det har gjort att många studenter väljer docs framför Microsoft, även om man till sist ändå måste klippa över all text och fixa layouten i word.

 2. Hans Loord2010-09-18 at 12:02Reply

  Har nyss provat bägge och de har bägge problem med att ha koll på stavningen. För att stavningskontroll ska kunna bli ”på riktigt” så måste programvarorna kunna upptäcka så enkla saker som missade stora bokstäver i början på meningar, punkter som fattas och extra mellanslag. Inget av programmen gör det rakt av i alla fall. Kan det finnas workarounds tro? Kan förstås sägas att stavningskontrollen i Firefox eller Thunderbird inte heller klarar detta.

 3. Erik2010-07-07 at 08:54Reply

  Personligen hatar jag MS Web Office. Riktigt segt, samma dåliga gränssnitt som i senare versioner av MS Office och trots att det kommer från Microsoft är det inte fullt kompatibelt med .doc och heller ingen kompatibilitet .odt vilken är fullkomligt superuselt av Microsoft. Som vanligt.

 4. Oscar2010-07-06 at 13:56Reply

  Som vanligt halvbra research… testa här istället http://office.live.com/?docsf=1

 5. Aaron Axelsson2010-07-06 at 13:35Reply

  Instämmer med Bobby.
  Jag kan ladda upp dokument, och hämta hem dem, men inte skapa eller redigera dem i webbläsaren.

 6. Bobby2010-07-06 at 13:20Reply

  Försöker komma åt Office 2010 på webben men det funkar inte som du skrivit, måste man gå med i någon betatestgrupp?

 7. Gratis webbversion av Office 2010 – blogg.tkj.se « Data & Internet Tips & Trix2010-07-06 at 12:32Reply

  […] mer här. 57.706766 12.962980 Categories: Gratis program Kommentarer (0) Trackbackar (0) […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.