TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Office Web Apps

Office Web Apps, gratis Office på webben, i ny bättre version

Skribent:
Publicerad: , 15:36
Respons: 3 kommentarer

Office Web AppsOffice Web Apps är Microsofts webbversioner av Office-programmen. Idag finns Word, Excel, PowerPoint och OneNote tillgängliga som webbappar, och de är gratis att använda via SkyDrive.

Apparna har lanserats i en ny version som presenterades igår. Man har bland annat gjort att de fungerar ännu bättre på surfplattor. Det hänger säkert ihop med att Windows 8 och RT lanseras nu på fredag, tillsammans med en rad surfplattor för Windows.

Office Web Apps är gratis och du kommer åt webbapplikationerna via ditt konto på SkyDrive, Microsofts gratis onlinehårddisk. SkyDrive hittar du i sin tur via exempelvis Windows Live, Hotmail eller Outlook.com.

När du är inloggad på SkyDrive klickar du på Skapa följt av ett dokument för Word, Excel, PowerPoint eller OneNote. Webbapplikationerna ser ut ganska exakt som de vanliga Office-programmen men saknar en del funktioner.

Men även om det inte går att göra allt i webbapparna som det går i de vanliga programmen, ska dokument visas lika i de olika programmen. Ett dokument som är skapat i vanliga Word, ska således presenteras likadant om du öppnar det i webbapplikationen.

I ett inlägg på Office-bloggen berättar Microsoft om tre principer man utvecklar Office Web Apps efter. Förutom att dokumenten ska visas likadant på alla plattformar, ska Office Web Apps fungera tillsammans med alla moderna webbläsare. Apparna är byggda med webbstandarder, och fungerar således på de flesta enheter. Mobilversionen används dock bara för att visa dokument, inte redigera dem.

Den tredje principen är att du ska kunna dela dokument och att flera personer enkelt ska kunna arbeta med samma dokument.

Nyheterna i Office Web Apps

Den nya versionen av Office Web Apps innehåller en hel del nya funktioner. Till att börja med har Microsoft finjusterat webbapparna för Windows 8 och Internet Explorer 10, samt iOS 6.

Office Web Apps, SkyDrive

Redigeringen har blivit mer avancerad och låter dig skapa ”professionella dokument”. Enkelt förklarat innebär det att man implementerat fler funktioner. I Word kan du till exempel ändra dokumentets storlek; ytan, marginaler, indrag, styckesavstånd och så vidare. Du har även fler finesser för att hantera bilder; skala, rotera, formatera med mera.

Word har alltså blivit mer WYSIWYG; What You See Is What You Get, vilket innebär att dokumenten visas på skärmen som de kommer att se ut när du skriver ut dem på papper.

Som jag skrev ovan innefattar den tredje principen man utvecklar efter, att du ska kunna arbeta med dokument tillsammans med andra. Du kan nu, tillsammans med dina kollegor, arbeta med samma dokument samtidigt. Och det här fungerar även oavsett om du använder vanliga Office eller Office Web Apps.

Microsoft Office Web Apps

Funkar fint på iPad

Eftersom jag inte har någon surfplatta med Windows än så länge, testade jag Office Web Apps på min gamla iPad. Jag skriver ”gamla” då jag bara har den första generationen.

PC för Alla har skrivit om att Office Web Apps optimerats för iPad, läs nyheten här.

Att den har en långsammare processor än de efterföljande modellerna märktes. Det fungerar att köra webbapplikationerna på dem men det går inte turbosnabbt precis.

Office Web Apps på iPad

En av nyheterna i Office Web Apps är stödet för touch – pekskärmar. Windows 8 och Windows RT är som bekant anpassade för touchskärmar, så naturligtvis måste Office Web Apps fungera bra med dessa. Vi kommer att få se många Windowsbaserade surfplattor nu under hösten och vintern.

Jag upplevde att det fungerade fint. En detalj är att när du trycker på skärmen för att positionerna markören, kommer den att få en liten cirkel under sig. Du drar sedan i cirkeln för att markera text och andra objekt. En småsak, men det gör det mycket enklare att markera, något man ofta gör i Office.

Office Web Apps på iPad

Office Web Apps är alltså helt gratis att använda och du kommer åt det via SkyDrive. Den största konkurrenten är Google Docs. Googles applikationer har blivit betydligt bättre den senaste tiden, men personligen faller valet på Office Web Apps. Jag tycker att det är snäppet bättre.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

3 kommentarer

  1. Tommy k Johansson2012-10-23 at 20:53Reply

    Göran: Ah, Zoho glömde jag. Tack!

  2. Göran2012-10-23 at 16:23Reply

    I PC för Alla,s jämförande test fick Zoho Docs Standard,s gratis webtjänst bästa betyg. Har inte testat det själv dock.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.