TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Google

#ogooglebar – Språkrådet stryker nyord efter press från Googles jurister

Skribent:
Publicerad: , 23:58
Uppdaterad: 2013-03-27, 17:34
Respons: 2 kommentarer

OgooglebarIgår var ogooglebar ett ord som låg på Språkrådets 2012 års utgåva av Nyordslistan. Idag meddelade Språkrådet att man, efter påtryckningar från Googles jurister, att plocka bort ordet från Nyordslistan 2012 – något som aldrig tidigare gjorts.

Nyordlistan publiceras varje år, då Språkrådet sammanställer nya ord som blivit populära att använda i språket. Orden som finns med i varje års utgåva av Nyordlistan är inga officiellt godkända ord, utan kan mer ses som en slags förslag. Huruvida det ska bli ett ”riktigt” ord krävs att vi som skriver och pratar svenska börjar använda det. Hamnar det i vanliga ordlistor, till exempel SAOL (Svensk Akademiens Ordlista), blir det officiellt.

Du som följer min blogg har förmodligen redan läst om den här nyheten under dagen. Det har varit lite svårt att missa, med tanke på vilket genomslag nyheten har fått på nyhetssajter, bloggar, diskussionsforum och sociala nätverk. Ta bara en titt på hashtaggen #ogooglebar på Twitter för att se aktiviteten.

Jag är alltså fullt medveten om att jag är väldigt sent ute, men jag har varit helt utslagen idag och det är först nu jag orkar skriva lite. Och det här är för bra för att strunta i, trots att nyhetsvärdet svalnat ordentligt.

Ordet ogooglebar förklarades i 2012 års utgåva av Nyordlistan med ord: ”som inte går att hitta på webben med en sökmotor”. Googles jurister tyckte inte om detta utan gick till attack mot Språkrådet och krävde att man ändrade beskrivningen till att syfta på just Google, och inte sökmotorer i allmänhet.

Ogooglebar kontrollers av språkbrukare

Språkrådet ville dock inte gå med på att ett företag ska kunna gå in och diktera svenska språket. I en rätt syrlig nyhet på sin webbsida förklarar Språkrådet sin ståndpunkt och varför man väljer att helt sonika plocka bort ordet ogooglebar från listan; Google äger inte språket!

I det avslutande stycket i nyhetsartikeln gör Språkrådet klart vad som gäller:

Vem bestämmer över språket? Det gör vi språkbrukare. Vi bestämmer gemensamt vilka ord som ska finnas och hur de definieras, används och stavas. Språket är resultatet av en pågående demokratisk process. Alla är med och bestämmer vilka ord som etableras i språket genom att välja de ord vi använder. Vill vi ha ogooglebar i språket så ska vi använda ordet och det är vår användning som avgör betydelsen – inget multinationellt företag med påtryckningsmedel. Ordet är fritt! [Källa: Språkrådet]

Vetenskapsradion verkar ha varit först ut med nyheten. I en intervju med Ann Cederberg, chef för Språkrådet, vill man understryka att myndigheten på intet sätt lagt sig platt för Google. Borttagningen – vilket är den första gången som Språkrådet plockar bort ett ord från Nyordlistan – är ett resultat av en lång mejlkonversation med Googles jurister. Till slut ansåg Språkrådet att det hela tog för mycket tid och resurser från annat arbete.

Att Språkrådet plockar bort ogooglebar från sin Nyordlista betyder inte att man inte får använda sig av ordet. Det är, som Cederberg säger, inte Språkrådet som bestämmer ord och definitioner – det är språkbrukarna. Vill vi som pratar och skriver på svenska använda ordet ogooglebar är det fritt fram.

Är du intresserad av att läsa mejlkonversationen mellan Språkrådet och Googles jurister, har SvD lagt upp allt i en artikel.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund säger till Helsingborgs Dagblad att det inte är omöjligt att ogooglebart dyker upp i nästan utgåva av SAOL – Svenska Akademiens Ordlista. Använder tillräckligt många språkbrukare ordet, kommer det att införas i SAOL:

— Skulle vi ha nog många belägg för att det här ordet verkligen finns och används, då har det blivit en del av svenska språket, och ordlistan beskriver svenska språket. Då får gärna Google rulla fram sina kanoner, för vi har också kanoner, säger Peter Englund. [Källa: HD]

I backspegeln: McJob

Bloggen Blind Höna skriver intressant om att det hrr inte är första gången något sådant här händer. För tio år sedan var McDonalds på krigsstigen för att få bort det föga attraktiva ordet Mcjob, som blivit en allmän benämning för underbetalda skitjobb:

2003 protesterade McDonalds mot att ordet ”mcjob”, som betecknade ett lågbetalt slitsamt servicejobb, kommit med i Merriam-Websters lista över nyord i engelska. [Källa: Blind Höna]

Ogooglebar på Google

Avslutningsvis kan jag tipsa om sajten Ogooglebar som kom som ett bred på Posten. Det var väl bara en tidsfråga innan någon skulle göra det.

En sökning på ordet ogooglebar på Google, ger i skrivande stund 359000 träffar.

Fler som skrivit om det:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Bosse2013-03-27 at 06:57Reply

  För att få behålla Google som varumärke så måste de göra så, rent juridiskt! Om varumärket degenereras så tappar det sitt juridiska skydd! Så det hela handlar om Googles kamp för att få behålla sitt varumärke ”Google”!
  Att Google ligger risigt till med det beskrivs via länken här:
  ———————————————
  ”Om ett ord som från början var ett varumärke har blivit så pass allmänt att det inte längre kan anses åtnjuta varumärkesrättsligt skydd, säger man att varumärket har degenererat.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Varum%C3%A4rkesord

 2. Fredrik2013-03-27 at 06:39Reply

  Google borde vara glada för gratisreklamen de får nu.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.