TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Backup

Så enkelt sköter du backup av foton på iPhone med OneDrive

Skribent:
Publicerad: , 07:25
Uppdaterad: 2016-09-13, 00:32
Respons: Skriv en kommentar!

Backup av digitalfoton på din iPhoneOm du tar många digitalfoton med din iPhone råkar du säkert ut för att lagringsutrymmet tar slut. Det finns flera lösningar för att fixa det här, och en av de smidigaste jag efter många tester valt, är att använda Mirosofts webblagring OneDrive.

Med hjälp av OneDrive kan du ställa in så att dina digitalfoton automatiskt säkerhetskopieras till molnet, varefter du kan radera foton från din iPhone och få tillbaka utrymme. Det här löser inte bara problem med lagringsplats utan även att du gör en lätthanterlig backup på alla dina foton.

Microsoft OneDrive är företagets molnlagringstjänst som har funnits i ett par år men som i och med Windows 8.1 och framför allt Windows 10 tydligare knutits till systemet. Tjänsten ger dig i gratisversionen 5 GB lagringsplats. Du kan köpa till mer utrymme. Om du har en prenumeration på Office 365 ingår 1 TB (1000 GB) lagringsplats.

OneDrive kan hanteras via din webbläsare på dess hemsida, och det finns även applikationer för iOS, Android, Windows Phone, Windows samt Mac OS X. Windows 8.1 och 10 har OneDrive integrerat i systemet så då behöver du inget program.

Synka dina foton till datorn

När du har OneDrive på din dator kan du konfigurera det till att synkronisera alla eller utvalda mappar från molnet till din lokala lagringsenhet. Det här sker automatiskt, så om du exempelvis laddar upp ett foto till OneDrive via din mobil, kommer bilden att synkroniseras till din dators hårddisk på någon sekund. Det här är väldigt smidigt om du brukar ta foton som du sedan vill redigera på din dator.

Synka filer OneDrive
image-24189

OneDrive kan synkronisera filer från molnet till lokalt på din dator.

Mobilapparna för OneDrive innehåller också en funktion för att per automatik ladda upp alla foton du tar. Det innebär att så fort du tar ett nytt foto, kommer appen att ladda upp bilden till OneDrives molntjänst – och om du har konfigurerat din app på datorn till att synkronisera filerna, dyker bilden även upp på din dator några sekunder efter att du tagit fotot.

När du ställt in OneDrive så att det synkar alla nya foton till molntjänsten, kan du allt eftersom radera dina foton från din mobil. Istället för att de tar plats på din mobil, ligger de istället på OneDrive. Och om du även synkroniserar till datorn hamnar de även där. Det här innebär att du får en bra säkerhetskopia helt automatiskt.

Du har förmodligen även en backuplösning på din dator, så då kommer dina foton automatiskt även inkluderas här. Har du inte aktiverat säkerhetskopiering, kan du här läsa om hur du använder backup i Windows 10.

Aktivera kamerauppladdning i din mobilapp

När du har skaffat ett OneDrive-konto – vilket ingår i ditt vanliga Windows Live-konto – ska du ladda ner appen till din mobil. Jag har använt mig av iPhone, och därför fokuserar jag på denna, men det ska fungera även på Android och Windows Phone.

Öppna OneDrives applikation och tryck på ikonen högst upp till vänster, följt av kugghjulet för att komma till inställningarna. Här hittar du valet Kamerauppladdning. Tryck på det och välj att aktivera tjänsten. Aktivera även Ladda upp i bakgrunden, och det kan vara en god idé att stänga av Använd mobilnät för att överföringarna inte ska äta upp din datatrafik.

Backup digitalfoto på iPhone till OneDrive
image-24190

Aktivera Kamerauppladdning för att automatiskt ladda upp alla dina nytagna mobilfoton till OneDrive.

Om du inte har Windows 8.1 eller Windows 10 behöver du också ladda ner Windows-programmet från OneDrive. När OneDrive är installerat kommer OneDrive att dyka upp som en enhetsikon i Utforskaren.

Dina digitalfoton från mobilen kommer troligen att synkroniseras till en mapp som heter SkyDrive camera roll (OneDrive hette tidigare SkyDrive). Högerklicka på den här, eller någon annan mapp i OneDrive, och i menyn väljer du Välj OneDrive-mappar att synkronisera.

I OneDrive på din dator kan du ställa in vilka mappar och filer som ska synkroniseras till din dator.
image-24191

I OneDrive på din dator kan du ställa in vilka mappar och filer som ska synkroniseras till din dator.

Nu öppnas ett fönster som heter Synkronisera dina OneDrive-filer på den här datorn. Här väljer du vilka mappar vars innehåll ska synkas mellan din lokala lagringsenhet och OneDrives molnlagring. Jag har valt att synkronisera alla filer och mappar.

Första gången du aktiverar kamerauppladdning på din mobil kommer OneDrive att vilja synkronisera alla dina foton till molnet, vilket kan ta en stund. Se till att du befinner dig i ett snabbt WiFi-nät, och att du har stängt av uppladdning via mobilnät.

Läs vidare…

Programinformation

OneDrive

  • Hemsida: OneDrive
  • Utvecklare: Microsoft
  • Pris: Gratis (5 GB)
  • Plattform: Android, OS X, iOS, Windows, Windows Phone
  • Betyg: (8/10)
  • Kategori: Backup
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 314

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.