TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

OneSwarm, så kommer du igång!

Skribent:
Publicerad: , 06:12
Uppdaterad: 2009-03-16, 22:39
Respons: 39 kommentarer

OneSwarm, anonym fildelningOneSwarm har fått stor uppmärksamhet, speciellt i Sverige. När The Pirate Bay-rättegången nu är över, och när det haglar övervakningslagar över oss (Ipred, Acta, FRA) så var det bara en tidsfråga innan OneSwarm blev ett faktum. Denna lösning är en anonym fildelningstjänst som gör det [ganska] omöjligt att spåra vem som delar ut filer

Vad är OneSwarm?

I en debattartikel hos Aftonbladet skriver politikern Karl Sigfrid att The Pirate Bay inte längre behövs. OneSwarm kommer att ta över. Programmet har inte haft någon stor lansering, men svenska fildelare har tagit OneSwarm till sig och programmets officiella forum är fullt av svenska postningar. Även SvD har skrivit om OneSwarm.

För att citera OneSwarms hemsida, där programmet förklaras:

Although widely used, currently popular peer-to-peer (P2P) applications are limited by a lack of user privacy. By design, services like BitTorrent and Gnutella share data with anyone that asks for it, allowing a third-party to systematically monitor user behavior. As a result, P2P networks can only be safely used by those comfortable with wholly public knowledge of their activity.

OneSwarm is a new P2P data sharing application we’re building to provide users with explicit control over their privacy by enabling fine-grained control over how data is shared. Instead of sharing data indiscriminately, data shared with OneSwarm can be made public, it can be shared with friends, shared with some friends but not others, and so forth. We call this friend-to-friend (F2F) data sharing.

OneSwarm finns för såväl Linux som Windows och Mac OS X. Det utvecklas inom öppen källkod, så för den intresserade går det att ladda ner programkoden och ta en titt eller vidareutveckla det. Idag är den officiella versionen uppe i 0.5.

Använda OneSwarm

OneSwarm körs antingen i ett webbgränssnitt eller i ett ”klassiskt gränssnitt” där det ser ut som ett vanligt Windowsprogram. Detta är torrentklienten Azureus. Det är kompatibelt med torrent-filer, så du kan ladda ner via BitTorrent som vanligt. Men det ska understrykas att OneSwarm inte innebär anonymtitet via  BitTorrent. Det är enbart när du använder OneSwarms egna så kallade friend to friend network.

För att få fram det vanliga gränssnittet dubbelklickar du på OneSwarms ikon nere i systemfältet. Vill du hellre ha det klassiska gränssnittet, högerklickar du på ikonen och väljer Show Classic UI. Så här ser det klassiska gränssnittet ut:

OneSwarm Classic UI

För att kunna ladda ner filer via OneSwarm behöver du således lägga till vänner. Via webbgränssnittet klickar du Add Friend och sedan Add friends manually using public keys. Klistra in den vännens key och fyll i ett namn. I OneSwarms forum finns massor av folk som delar med sina av sina keys för att man ska kunna lägga till dem. Jag skulle dock inte rekommendera att lägga ut din nyckel här, eftersom poängen med att vara anonym i kompisnätverk försvinner om man godkänner alla som vill lägga till en som kompis.

OneSwarm

Den tillagda personen måste godkänna att du lagt till dem. Först därefter kan du börja söka efter filer via ”kompisnätverket”. Rent användarmässigt är det således lite mer besvärligt än att ladda ner via BitTorrent, men det här lär nog bli enklare framöver. Gränssnittet i programmet är långt ifrån klart.

När du väl har kompisar inlagda i ditt nätverk kan du börja söka efter filer i Search-fältet. Sedan är det bara att börja ladda ner filer. Allt eftersom du hittar nya kompisar kommer tillgången på filer att öka.

Mer om OneSwarm

OneSwarm är klart ett intressant projekt. Jag har inte tittat jättemycket på det, men jag kommer säkert att återkomma med fler inlägg om det.

Här kan du läsa en svensk FAQ om OneSwarm.

Uppdatering: I SvD säger Henrik Pontén från Antipiratbyrån, att man inte är orolig för den nya tekniken. Det sprids förresten en text om hur Antipiratbyrån ska ta upp kampen mot OneSwarm. Den texten är skriven av någon helt annan än Antipiratbyrån.

Läs gärna vidare:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Tagged , , ,

Kommentarer

39 kommentarer

 1. Payam2012-10-23 at 22:46Reply

  Hej
  Undrar om det går att lösa problemet med ”anonymtitet via BitTorrent-fildelning” om man kör OneSwarm Över TOR närverket?

 2. Dela Filer med fildelnings programmet Limewire | Förvirrade & Trasiga ;)2012-02-13 at 14:41Reply

  […] ladda hem programmet..Resten förstår du nog.. Är du instället intresserad av programmet OneSwarm läs här . Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. Av hyntish […]

 3. Sammanfattning av vecka 12! | Blogg om programvara2011-12-20 at 17:46Reply

  […] har snöat in på OneSwarm, ett fildelningsnätverk där man lättare kan vara […]

 4. Jaga fildelare, men använd för fan inte skattepengarna! | InteMinStarkaSida2011-09-05 at 15:47Reply

  […] hur blir man mer anonym när man fildelar? OneSwarm kan vara ett bra program för ändamålet.  Här står det hur man kommer igång med OneSwarm. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först […]

 5. Anonym på nätet2009-07-16 at 12:22Reply

  Testade OneSwarm också, men tycker det är betydligt trevligare med en VPN. Det har poppat upp ett par nya som faktiskt har helt ok hastighet till ett hyffsat pris.. sen är man ju anonym även när man kikar runt på webbsidor med en VPN, och DET tycker jag är en enorm fördel :)

 6. ddd2009-06-14 at 22:14Reply

  funkade ej på min data inga prigram funka med visat inte hellerm in mp3 spelares mjukvara

 7. Anonym2009-04-14 at 20:16Reply

  Det ända vad jag ser poliser göra idag det är att ta moppe pojkar och såna som sitter hemma och laddar ner.
  Man får inte vara ute å åka moppe eller sitta hemma å glo på film eller nått sånt på datorn…

 8. Kungen2009-04-05 at 18:40Reply

  Funkar det som Masken94 säger?

 9. B2009-04-03 at 13:07Reply

  Denna lagen är illa och man undrar var det skall sluta.Oneswarm verkar vara alternativet för oss som vill dela med oss och ta del av det som svävar på www. Det har blivit en hetsjakt och jag känner mig jagad.

  Dessutom… Kan jag läsa detta kan antipirater.

 10. Masken942009-04-02 at 19:23Reply

  Har typ inte hört ipfred men det kanske är den lagen som kom under 1 april.(som jag tycker att det är helt onödig lag)

 11. eNKey2009-04-02 at 16:45Reply

  Är du för eller emot IPRED?

  Nu kan du rösta!
  Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
  eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

  Sen får du veta resultats sidan.

 12. Masken942009-03-24 at 19:40Reply

  Fan var bra one swarm är.

  Har några tips för att bli jäkla anonym i oneswarm.
  1. Ha två datorer, ena lägger du ut din nyckel och söker andra nycklar och så vidare, och den andra så addar du bara den andra som vän. Smart va?
  2. Använd proxy på båda datorerna om det skulle skänna pirrigt i magen om du tror att antipiratbyrån skulle hitta dig.
  3. Ha kul efter 1 april.
  4. Fuck You med den nya lagen

 13. OneSwarm, så kommer du igång | p o p s t o n e s2009-03-21 at 10:21Reply

  […] viaOneSwarm, så kommer du igång. mars 21st, 2009 in Internet, Musik | tags: Fildelning, Lägg till ny etikett […]

 14. iPhone och Torrents : : Collapse WeBlog 20092009-03-18 at 18:28Reply

  […] Svensk guide till OneSwarm  […]

 15. Roberth2009-03-17 at 14:33Reply

  Egentligen borde vi Svenskar börja mer med Tor (Onion nätverk), se http://www.torproject.org, detta ger ett bra skydda av ursprungs IP numret, dock inte kryptering.

  Om många Svenskar använder detta blir Tor också snabbare bandbreddsmässigt och det är helt gratis och väl beprövad teknik.

  Finns t.o.m portable versioner att ladda ner för att slippa installera det, du kan ha det på USB minne, har sett att det fungerar t.o.m för att knäcka skydd de har på myndigheter och företag för att spåra nätaktiviteter från olika arbetsstationer, mycket bra för integriteten.

 16. d00b2009-03-17 at 00:19Reply

  Har sedan en tid tillbaka testat Oneswarm och min slutsats är att det i nuläget finns alltför många säkerhetsluckor för att göra det så säkert som vissa vill få det att framstå . Mitt bästa råd är att istället använda anonymitetstjänster som Relakks, Dold eller Perfect Privacy och lugnt fortsätta använda bittorrenttekniken som idag är den både snabbaste och säkraste tekniken för fildelning.

 17. Vienna2009-03-17 at 00:12Reply

  Man bör kanske läsa detta innan man tar ut alltför mycket glädje i förskott: http://blog.martinnilsson.se/2009/03/oneswarm-anonym-fildelning-om-man-gor-ratt-duh/

 18. Roberth2009-03-16 at 12:23Reply

  Tyvärr är detta bara en liknande teknik som DirectConnect, enda stora skillnaden är att man får filer indirekt också från vännernas vänner osv vilket där ger en bra anonymitet.

  Däremot om man addar vänner till OneSwarm från nätet som man inte känner till på riktigt så innebär det en MYCKET STOR säkerhets- och integritetsrisk.

  Jag tror tyvärr att de flesta inte känner tillräckligt med vänner i verkligheten att de prompt kan lägga till dem med förtroende.

  Det behövs en annan lösning där man inte behöver lägga till främlingars nycklar och därmed kan myndigheter eller vem som helst få se vad du delar ut och då är anonymiteten borta.

  Kanske tillbaka med gamla BBS / FTP i en omstöpt teknik som ger det mer anonymitet och att filerna i grund och botten precis som BitTorrent delas av ett community av filservrar (inte slutanvändarna) och dessa flyttas hela tiden med kryptering och Onion teknik för att blockera att IP numret syns och att allt kodas i trafiken.

  Nja, testa på, men lita inte på tekniken om ni addar främlingars nycklar från forum osv.

 19. Martin2009-03-15 at 18:41Reply

  Jag rekommenderar alla som vill börja använda Oneswarm att besöka http://www.faceboard.org där det finns video guider hur man kommer igång :)

 20. opassande » Blog Archive » Anonym online — hur gör man?2009-03-15 at 12:09Reply

  […] som gör att man kan fildela anonymt med bittorrent i kompisnätverk. Tommy har satt ihop en liten manual för hur man gör. Som det står i deras FAQ; om du litar på dina vänner kan du lita på […]

 21. TkJ2009-03-14 at 14:37Reply

  ors: Helt omöjligt att spåra blir det nog aldrig, det var det jag menade.

 22. ors2009-03-14 at 12:31Reply

  Det känns inte bra när det står ”[ganska] omöjligt”. Vad är ”Ganska omöjligt”? Aldrig hört den formuleringen förut.

 23. Martin Nilsson2009-03-13 at 23:54Reply

  BitTorrent står när OneSwarm faller.

  OneSwarm’s enda fördel är dess anonymitet. Och det är därför den existerar. Kompis-till-kompis-nätverk är långsamma så länge man inte har tusentals kompisar man kan lita på som närmsta noder.

  Och anonymitetsskyddet åker ut genom dörren fortare än du kan säga Anitpiratbyrån om addar en ”kompis” (som blir närmsta nod) som du inte helt och fullständigt litar på. För ”kompisarna” har alltid tillgång till ditt IP-nummer, det måste de ha, annars fungerar inte nätverket.

  Kompisens kompis har det dock inte. Och de behöver du inte bry dig om (lite på). De är din kompis ”problem”.

  Så detta att slänga ut keys och bara adda planlöst, såsom nu försigår i OneSwarms forum, är ju skrattretande. Speciellt som man uppmanas att kryssa bort ett skydd så att även kompisars kompisar ser dig (det är tydligen bortkryssat från början, troligen för att lättare få fart på svärmen, men bör vara ikryssad av ovan anledning).

  En ”säker” P2P-teknik blev genast osäkrare än BitTorrent innan den ens startat ordentligt.

 24. thomas2009-03-13 at 23:06Reply

  ”Problemet är då att windows är grundlagret, och då faller mycket på det… tänk om man får virus… då kan din personliga dator bli Totalt övervakad.”

  Det går utmärkt att köra oneswarm i linux som gästoperativ om man använder sig av virtualbox, och kör windows som host.

 25. OneSwarm und die dummen Schweden2009-03-13 at 20:52Reply

  […] IDG, TkJ, SvD This entry was posted in Nyheter, Nätverk, Upphovsrätt. Bookmark the permalink. Post a […]

 26. Oneswarm - tillräckligt dumt för att slå? « datorfilosofi2009-03-13 at 14:23Reply

  […] Tommy K|ToW|projO|SMK|1apa|TKJ|hannes2peer|Tomas|Jinge|Nätkoll […]

 27. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-03-132009-03-13 at 06:01Reply

  […] OneSwarm, så kommer du igång!- Tommy ger oss en snabbstartguide. […]

 28. Ensvärmig gerillakrigsföring2009-03-13 at 01:38Reply

  […] Noobs kan läsa på här. […]

 29. att älska alexs schulman2009-03-12 at 22:32Reply

  känns onödigt jobbigt att man ska behöva adda vänner osv. För folk som inte vill betala utan få saker gratis över nätet vore det mkt bättrre om det fanns ett fildelningsprogram som automatiskt döljer ip-adressen för allt o alla

 30. Hejdå OneSwarm, väkommen LittleShoot! « >> hannes2peer2009-03-12 at 21:16Reply

  […] bli en dyster och snöslaskig månad. Inom mig har grott en halsfluss och ilska på att människor helt utan att reflektera och med en äcklig klient börjat bilda darknets istället för att stolt […]

 31. Debatten om upphovsrätten har havererat | Kulturbloggen2009-03-12 at 20:35Reply

  […] Igår tog jag upp att rättegången mot Piratbyrån egentligen redan är föråldrad. Om Piratbyrån fälls och den teknik som möjliggör Pirate Bay-sajten (torrent) skulle förbjudas eller att sajten tvingas lägga ned – då spelar det ingen roll alls. En av många nya tekniker för fildelning som tagits fram och som det pratas och surras mycket om är OneSwarm. Tommy K Johansson berättar i sin blogg mer om hur den fungerar. […]

 32. Sebastian Nilsson2009-03-12 at 19:51Reply

  Jag började använda det samma dag som det lanserades men jag slutade illa kvickt igen då jag inte har några vänner som använder det. Och att lägga till personer jag inte står nära vågar jag inte riktigt, särskilt inte sådana som ligger ute på forum.
  Men det är en bra början på en lösning men jag tycker att den bör utvecklas lite och det kommer den att göra och det kommer fler alternativ inom kort tror jag.

 33. Ola2009-03-12 at 17:49Reply

  När man tänker säkerhet så brukar man väl tänka i lager (ungefär som photoshop)
  Tänk, VPN(relakks, flashback mm), Kryptering på lagringshårddisken(Truecrypt) samt Oneswarm.

  Problemet är då att windows är grundlagret, och då faller mycket på det… tänk om man får virus… då kan din personliga dator bli Totalt övervakad.

 34. Oneswarm användare blir fler och fler | marcusmathiasson.se2009-03-12 at 16:54Reply

  […] TKJ IT-blogg – Så kommer du igång med Oneswarm    […]

 35. OneSwarm-vänner? « 1 apa - Den roliga bloggen2009-03-12 at 12:05Reply

  […] mer: TKJ (Presentation och liten guide av programmet) | Svenska OS användare (här kan man hitta nya […]

 36. Dac2009-03-12 at 11:58Reply

  Har testat OneSwarm ett par veckor, och visst är det smidigt att använda vänner emellan. Däremot vågar jag inte än lägga till folk som skriver sina nycklar på nätet, i mitt nätverk. Om det ska kännas lönt att söka utan att kunna utforska vännernas mappar, får man ha jäkligt många vänner. Och då det är enkelt att se vilket IP-nummer någon i nätverket har, är det dumt att ge den möjligheten till någon man inte känner. Och om man ändå gör det, får man hoppas att det inte är en antipirat man har i nätverket…

 37. Sigge2009-03-12 at 09:39Reply

  Jag tror vi bara sett början. Folk är till och med villiga att betala för sin integritet så det kommer växa upp mängder med betaltjänster liknande relakks, dold.se mfl. Folk är riktigt förbannade nu på alla hot mot integriteten på nätet. Politikerna som inte kan teknik fattar inte att de skjuter sig i foten och att utveklingen inte går att hindra.

 38. Fredrik Larsson2009-03-12 at 09:06Reply

  Har kört det en lite mer än en vecka nu. Det är en skön amtörkänsla i det hela, en blandning av DC och BitTorrent. Om man ersätter tracker med vän-nätverk kommer man direkt sakna presentationerna av filerna. Möjligheten att kommentera filerna försvinner. Så laddar man från ickevänner i nätverket vet man aldrig vad man får hem.

  Men möjligheten att bara dela filer via sina vänner känns mycket bra. Nu kan jag äntligen tillgängliggöra mormors jordgubbssaftsrecept utan att Ingvar Åkesson kan få tillgång till det.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.