TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN-tjänst som rekommenderas av många!

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

OneSwarm, så kommer du igång!

Skribent:
Publicerad: , 06:12
Uppdaterad: 2009-03-16, 22:39
Respons: 39 kommentarer

OneSwarm, anonym fildelningOneSwarm har fått stor uppmärksamhet, speciellt i Sverige. När The Pirate Bay-rättegången nu är över, och när det haglar övervakningslagar över oss (Ipred, Acta, FRA) så var det bara en tidsfråga innan OneSwarm blev ett faktum. Denna lösning är en anonym fildelningstjänst som gör det [ganska] omöjligt att spåra vem som delar ut filer

Vad är OneSwarm?

I en debattartikel hos Aftonbladet skriver politikern Karl Sigfrid att The Pirate Bay inte längre behövs. OneSwarm kommer att ta över. Programmet har inte haft någon stor lansering, men svenska fildelare har tagit OneSwarm till sig och programmets officiella forum är fullt av svenska postningar. Även SvD har skrivit om OneSwarm.

För att citera OneSwarms hemsida, där programmet förklaras:

Although widely used, currently popular peer-to-peer (P2P) applications are limited by a lack of user privacy. By design, services like BitTorrent and Gnutella share data with anyone that asks for it, allowing a third-party to systematically monitor user behavior. As a result, P2P networks can only be safely used by those comfortable with wholly public knowledge of their activity.

OneSwarm is a new P2P data sharing application we’re building to provide users with explicit control over their privacy by enabling fine-grained control over how data is shared. Instead of sharing data indiscriminately, data shared with OneSwarm can be made public, it can be shared with friends, shared with some friends but not others, and so forth. We call this friend-to-friend (F2F) data sharing.

OneSwarm finns för såväl Linux som Windows och Mac OS X. Det utvecklas inom öppen källkod, så för den intresserade går det att ladda ner programkoden och ta en titt eller vidareutveckla det. Idag är den officiella versionen uppe i 0.5.

Använda OneSwarm

OneSwarm körs antingen i ett webbgränssnitt eller i ett ”klassiskt gränssnitt” där det ser ut som ett vanligt Windowsprogram. Detta är torrentklienten Azureus. Det är kompatibelt med torrent-filer, så du kan ladda ner via BitTorrent som vanligt. Men det ska understrykas att OneSwarm inte innebär anonymtitet via  BitTorrent. Det är enbart när du använder OneSwarms egna så kallade friend to friend network.

För att få fram det vanliga gränssnittet dubbelklickar du på OneSwarms ikon nere i systemfältet. Vill du hellre ha det klassiska gränssnittet, högerklickar du på ikonen och väljer Show Classic UI. Så här ser det klassiska gränssnittet ut:

OneSwarm Classic UI

För att kunna ladda ner filer via OneSwarm behöver du således lägga till vänner. Via webbgränssnittet klickar du Add Friend och sedan Add friends manually using public keys. Klistra in den vännens key och fyll i ett namn. I OneSwarms forum finns massor av folk som delar med sina av sina keys för att man ska kunna lägga till dem. Jag skulle dock inte rekommendera att lägga ut din nyckel här, eftersom poängen med att vara anonym i kompisnätverk försvinner om man godkänner alla som vill lägga till en som kompis.

OneSwarm

Den tillagda personen måste godkänna att du lagt till dem. Först därefter kan du börja söka efter filer via ”kompisnätverket”. Rent användarmässigt är det således lite mer besvärligt än att ladda ner via BitTorrent, men det här lär nog bli enklare framöver. Gränssnittet i programmet är långt ifrån klart.

När du väl har kompisar inlagda i ditt nätverk kan du börja söka efter filer i Search-fältet. Sedan är det bara att börja ladda ner filer. Allt eftersom du hittar nya kompisar kommer tillgången på filer att öka.

Mer om OneSwarm

OneSwarm är klart ett intressant projekt. Jag har inte tittat jättemycket på det, men jag kommer säkert att återkomma med fler inlägg om det.

Här kan du läsa en svensk FAQ om OneSwarm.

Uppdatering: I SvD säger Henrik Pontén från Antipiratbyrån, att man inte är orolig för den nya tekniken. Det sprids förresten en text om hur Antipiratbyrån ska ta upp kampen mot OneSwarm. Den texten är skriven av någon helt annan än Antipiratbyrån.

Läs gärna vidare:

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Tagged , , ,

 

39 kommentarer

 1. Payam2012-10-23 at 22:46Reply

  Hej
  Undrar om det går att lösa problemet med ”anonymtitet via BitTorrent-fildelning” om man kör OneSwarm Över TOR närverket?

 2. Dela Filer med fildelnings programmet Limewire | Förvirrade & Trasiga ;)2012-02-13 at 14:41Reply

  […] ladda hem programmet..Resten förstår du nog.. Är du instället intresserad av programmet OneSwarm läs här . Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. Av hyntish […]

 3. Sammanfattning av vecka 12! | Blogg om programvara2011-12-20 at 17:46Reply

  […] har snöat in på OneSwarm, ett fildelningsnätverk där man lättare kan vara […]

 4. Jaga fildelare, men använd för fan inte skattepengarna! | InteMinStarkaSida2011-09-05 at 15:47Reply

  […] hur blir man mer anonym när man fildelar? OneSwarm kan vara ett bra program för ändamålet.  Här står det hur man kommer igång med OneSwarm. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först […]

 5. Anonym på nätet2009-07-16 at 12:22Reply

  Testade OneSwarm också, men tycker det är betydligt trevligare med en VPN. Det har poppat upp ett par nya som faktiskt har helt ok hastighet till ett hyffsat pris.. sen är man ju anonym även när man kikar runt på webbsidor med en VPN, och DET tycker jag är en enorm fördel :)

 6. ddd2009-06-14 at 22:14Reply

  funkade ej på min data inga prigram funka med visat inte hellerm in mp3 spelares mjukvara

 7. Anonym2009-04-14 at 20:16Reply

  Det ända vad jag ser poliser göra idag det är att ta moppe pojkar och såna som sitter hemma och laddar ner.
  Man får inte vara ute å åka moppe eller sitta hemma å glo på film eller nått sånt på datorn…

 8. Kungen2009-04-05 at 18:40Reply

  Funkar det som Masken94 säger?

 9. B2009-04-03 at 13:07Reply

  Denna lagen är illa och man undrar var det skall sluta.Oneswarm verkar vara alternativet för oss som vill dela med oss och ta del av det som svävar på www. Det har blivit en hetsjakt och jag känner mig jagad.

  Dessutom… Kan jag läsa detta kan antipirater.

 10. Masken942009-04-02 at 19:23Reply

  Har typ inte hört ipfred men det kanske är den lagen som kom under 1 april.(som jag tycker att det är helt onödig lag)

 11. eNKey2009-04-02 at 16:45Reply

  Är du för eller emot IPRED?

  Nu kan du rösta!
  Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
  eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

  Sen får du veta resultats sidan.

 12. Masken942009-03-24 at 19:40Reply

  Fan var bra one swarm är.

  Har några tips för att bli jäkla anonym i oneswarm.
  1. Ha två datorer, ena lägger du ut din nyckel och söker andra nycklar och så vidare, och den andra så addar du bara den andra som vän. Smart va?
  2. Använd proxy på båda datorerna om det skulle skänna pirrigt i magen om du tror att antipiratbyrån skulle hitta dig.
  3. Ha kul efter 1 april.
  4. Fuck You med den nya lagen

 13. OneSwarm, så kommer du igång | p o p s t o n e s2009-03-21 at 10:21Reply

  […] viaOneSwarm, så kommer du igång. mars 21st, 2009 in Internet, Musik | tags: Fildelning, Lägg till ny etikett […]

 14. iPhone och Torrents : : Collapse WeBlog 20092009-03-18 at 18:28Reply

  […] Svensk guide till OneSwarm  […]

 15. Roberth2009-03-17 at 14:33Reply

  Egentligen borde vi Svenskar börja mer med Tor (Onion nätverk), se http://www.torproject.org, detta ger ett bra skydda av ursprungs IP numret, dock inte kryptering.

  Om många Svenskar använder detta blir Tor också snabbare bandbreddsmässigt och det är helt gratis och väl beprövad teknik.

  Finns t.o.m portable versioner att ladda ner för att slippa installera det, du kan ha det på USB minne, har sett att det fungerar t.o.m för att knäcka skydd de har på myndigheter och företag för att spåra nätaktiviteter från olika arbetsstationer, mycket bra för integriteten.

 16. d00b2009-03-17 at 00:19Reply

  Har sedan en tid tillbaka testat Oneswarm och min slutsats är att det i nuläget finns alltför många säkerhetsluckor för att göra det så säkert som vissa vill få det att framstå . Mitt bästa råd är att istället använda anonymitetstjänster som Relakks, Dold eller Perfect Privacy och lugnt fortsätta använda bittorrenttekniken som idag är den både snabbaste och säkraste tekniken för fildelning.

 17. Vienna2009-03-17 at 00:12Reply

  Man bör kanske läsa detta innan man tar ut alltför mycket glädje i förskott: http://blog.martinnilsson.se/2009/03/oneswarm-anonym-fildelning-om-man-gor-ratt-duh/

 18. Roberth2009-03-16 at 12:23Reply

  Tyvärr är detta bara en liknande teknik som DirectConnect, enda stora skillnaden är att man får filer indirekt också från vännernas vänner osv vilket där ger en bra anonymitet.

  Däremot om man addar vänner till OneSwarm från nätet som man inte känner till på riktigt så innebär det en MYCKET STOR säkerhets- och integritetsrisk.

  Jag tror tyvärr att de flesta inte känner tillräckligt med vänner i verkligheten att de prompt kan lägga till dem med förtroende.

  Det behövs en annan lösning där man inte behöver lägga till främlingars nycklar och därmed kan myndigheter eller vem som helst få se vad du delar ut och då är anonymiteten borta.

  Kanske tillbaka med gamla BBS / FTP i en omstöpt teknik som ger det mer anonymitet och att filerna i grund och botten precis som BitTorrent delas av ett community av filservrar (inte slutanvändarna) och dessa flyttas hela tiden med kryptering och Onion teknik för att blockera att IP numret syns och att allt kodas i trafiken.

  Nja, testa på, men lita inte på tekniken om ni addar främlingars nycklar från forum osv.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.