TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Produkttest

Opera 11, en webbläsare som imponerar

Skribent:
Publicerad: , 12:47
Respons: 13 kommentarer

Opera 11 togs i dagarna ur betastadiet och du kan nu ladda ner fullversionen av denna tyvärr ofta förbisedda webbläsare. Opera har alltid legat några steg framför de stora konkurrenterna, fast småsaker har gjort att webbläsaren aldrig blivit någon gigant. Jag rekommenderar att du ger programmet en chans! Det är det verkligen värt.

I och med Opera 11 har man lanserat ett par nya finesser, och det skulle inte förvåna mig om i alla fall Tab Stacking dyker upp i Chrome, Firefox och Internet Explorer framöver. De har redan plockat rätt mycket inspiration vad gäller gränssnitt från Opera.

Jag erkänner att jag aldrig givit Opera en värdig chans. Min historik bland webbläsare gick från Netscape Navigator 1.0, via en kort period med Internet Explorer, till Firefox och numera Google Chrome. Opera har alltid funnits installerat på mina datorer och jag har kört den sporadiskt, men det har alltid varit detaljer som gjort att jag inte gått över.

I många år kostade webbläsaren pengar, och därefter försökte man finansiera den med annonser i programmet, vilket var sjukt irriterande. Numera tjänar man pengar på samma sätt som alla andra webbläsare – genom att annonsintäkter från de sökningar som görs från webbläsarens Sök-fält.

Opera har också haft problemet att en del webbsidor har sett ut som skit. Många gånger har detta berott på att Opera faktiskt följt standarder, men eftersom webbutvecklare förr tenderade att bara kolla sina sidor i Internet Explorer och Firefox, uppdagades felen först i Opera.

Numera är alla webbläsare bättre på att hantera standarder och därför är det inte ofta du snubblar över en sajt som ser annorlunda ut i Opera.

Ett första intryck av Opera 11

Min första spontana reaktion av Opera 11, efter att ha kört den en stund, är att webbläsaren är väldigt snabb. Jag har inte klockat några jämförelser, men den känns definitivt på samma nivå som Google Chrome och Internet Explorer 9.

Gränssnittet är sparsmakat, precis som i alla nya webbläsare. Bakom den lilla loggan uppe i vänstra hörnet döljer sig huvudmenyn varifrån du hittar inställningarna. Just inställningar har alltid varit Operas starka sida. Du kan konfigurera programmet till att fungera och se ut i stort sett som du vill.

opera-11

Du kan bygga ut din webbläsare med Tillägg, och i skrivande stund finns det drygt 200 tillägg att välja mellan. Det är långt ifrån vad som finns till Chrome eller Firefox, men för mitt eget bruk är det numera LastPass som är viktigast och det finns. Tillägg är nytt i och med Opera 11, så på det här planet är de verkligen sena ute.

Opera har även något som kallas för Manicker (Widgets). Det är en annan form av tillägg som fungerar ungefär som widgets i Windows. Man kan kalla det för små applikationer som körs via Opera; mediaspelare, kalendrar och sådant. Spontant är det en smula besynnerlig satsning.

En annan konstig funktion i Opera är Opera Unite, som lanserades med buller och bång för ett bra tag sedan. Tanken är att göra det lättare att dela filer, och lite sådant. Du kan exempelvis starta en egen enkel webbserver via Opera, eller så kan du dela ut och strömma musik från din dator. Ytterst märkliga funktioner.

Opera 11 med smarta flikar

Om vi går vidare till de nya funktionerna, är den första så kallad Tab Stacking. Det är ett sätt att organisera dina flikar. Idag använder alla webbläsare fliksystem men om du är som jag, och utan problem kan ha 20 flikar öppna, tenderar det att bli svårt att hantera. Själva flikarna blir så små!

Med Tab Stacking kan du gruppera flikar. Du drar och släpper helt enkelt en flik på en annan, så bildas en grupp. En grupp kan sedan minimeras respektive expanderas.

opera-11-stacking

Jag gillar möjligheten att se miniatyrer av webbsidor genom att hålla muspekaren över en flik. Det saknar jag i Chrome. Däremot utnyttjar tyvärr inte Opera 11 de nya funktionerna i Windows 7 för att visa miniatyrer i Aktivitetsfältet. Det gör däremot konkurrenterna.

Andra nyheter i Opera 11

I ett steg mot bättre säkerhet har Opera 11 ett “säkrare” adressfält, som före själva adressen visar om du befinner dig på en säker webbsida, eller om det är en potentiellt farlig sajt.

opera-11-adressfalt
image-11692

Användare kan hjälpas åt at samla ihop information om farliga webbsajter för att Opera ska kunna varna om dem. Det här är ett bra skydd mot phishing och andra former av bedrägerier. Klicka på Detaljer i säkerhetsrutan:

opera-11-sakerhet

Opera låter dig använda “musgester” för att göra vanliga saker, så som att hoppa bakåt i webbläsaren. I den nya versionen har man lagt till visuell hjälp för de så kallade mouse gestures. Håll bara nere höger musknapp så visas det:

opera-11-musgester

En av de allra bästa sakerna med Google Chrome är att det inte finns något sökfält – istället söker du från adressfältet. Det låter kanske banalt men när du väl börjat använda det inser du hur smart det är. Jag vet inte hur många gånger jag råkat skriva in sökorden i adressfältet i Safari, till exempel.

Tyvärr har Opera 11 inte slagit ihop adress- och sökfältet utan har fortfarande bägge. Däremot går det utmärkt att söka direkt från adressfältet. Bäst resultat får du dock om du inleder med ett g som i Google, eftersom Opera 11 numera då visar sökförslag:

opera-11-sok

Du kan skapa egna sökmetoder genom att högerklicka i valfritt sökfält på en webbsida och välja Skapa sökning. I rutan som visas skriver du in ett valfritt nyckelord, och det är det som du skriver före sökfrasen i adressfältet:

opera-11-soktjanst

Prova att högerklicka i mitt sökfält uppe till höger, välj Skapa sökning och skriv tkj som nyckelord. Klicka i adressfältet och skriv tkj opera, så görs en sökning på min blogg efter Opera… Den här funktionen är dock ingen nyhet, men jag tycker ändå den är värd att påminnas om. Firefox har en liknande lösning.

Ge Opera en chans!

Opera är en snabb, smart och finessrik webbläsare. Den rymmer massor av funktioner, kanske ibland för många – Unite och Manicker är två saker som jag själv inte ser något syfte i, men jag antar att andra gillar det. Vidare kan nämnas att Opera har en intern e-postklient som fungerar ypperligt.

Oavsett om du har aldrig har testat Opera eller om du provat äldre versioner, tycker jag att du ska ladda ner programmet och ge det en chans. Prova att surfa med det i en dag och tala sedan om vad du tyckte om det.

 • Snabb!
 • Många smarta finesser
 • Låter dig anpassa det mesta

 • Vissa sajter vill inte fungera i Opera, exempelvis några banker
 • Litet utbud av tillägg
 • Delar inte upp flikarna i olika processer som exempelvis Chrome och IE – kraschar en flik, kraschar hela webbläsaren

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

13 kommentarer

 1. Micke2010-12-21 at 10:07Reply

  ”Däremot utnyttjar tyvärr inte Opera 11 de nya funktionerna i Windows 7 för att visa miniatyrer i Aktivitetsfältet. Det gör däremot konkurrenterna.”

  Om du menar att du kan se miniatyrer av alla öppna flikar, så går det iaf. att få fram via:
  opera:config (skriv det i adressfältet)
  sök sedan ”Use Windows 7 Taskbar Thumbnails” och kryssa i. Nu borde de synnas. Gjorde själv ändringen för någon dag sedan.

  • TkJ2010-12-21 at 13:20Reply

   Micke: Ah! Stort tack!

 2. Opera 11, en webbläsare som imponerar | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-12-18 at 21:24Reply

  […] gigant. Jag rekommenderar att du ger programmet en chans! Det är det verkligen värt. I och […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 3. Filip W2010-12-18 at 18:48Reply

  @Joakim

  Googlade och försökte hitta något själv, men hittade faktiskt inget svar. Men, registrera dig på Opera och skriv i deras forum. Opera har ett ytterst dedikerad användarbas som med all säkerhet försöker hjälpa dig om du frågar snällt ;)

 4. Joakim2010-12-17 at 22:44Reply

  Enda anledningen till att jag inte kör med opera är att jag ofta spar ner artiklar i tidningar genom att kopiera artikeln och e-posta den till mig själv.
  Men med Opera så kommer inte bilder och formatering på texten med så det gör på alla andra webbläsare är det nån som vet varför det är så?

 5. Filip W2010-12-17 at 20:34Reply

  Opera är förresten toppen ;)

 6. Filip W2010-12-17 at 20:34Reply

  Hej Elisabet!

  Det spelar ingen roll hur många webläsare man har, dock kan det självklart slöa ner datorn lite. Rekommenderar dig att köra både Internet Explorer och Opera. Kör Opera för ditt dagliga användande och sedan kör du Internet Explorer på hemsidor som tydligen inte stödjer Opera.

  Mvh

  Filip

 7. Tobias2010-12-17 at 19:06Reply

  @Elisabet Du kan installera hur många olika webbläsare du vill. Ha du kvar Firefox och installera Opera också.

  / Tobias

 8. Elisabet2010-12-17 at 17:02Reply

  Tack för ditt svar, Tommy!
  Jag uppfattade tyvärr inte om jag ska ta bort Firefox eller jag kan ha kvar den webbläsaren, fastän jag installerar t ex Opera 11 ???

  / Elisabet

 9. TkJ2010-12-17 at 15:49Reply

  Elisabet: Jag rekommenderar att du skaffar Chrome och/eller Opera istället för Firefox. Tyvärr har Firefox blivit alldeles för klumpigt. Det kommer att bli bättre när version 4 blir färdigt, men nu är den dryg.

 10. Tweets that mention Opera 11, en webbläsare som imponerar -- Topsy.com2010-12-17 at 14:50Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson, Gotlandsenahand. Gotlandsenahand said: Opera 11, en webbläsare som imponerar: Opera 11 togs i dagarna ur betastadiet och du kan nu ladda ner fullversio… http://bit.ly/g32CuW […]

 11. Johan / City Network2010-12-17 at 14:14Reply

  Intressant. Har gjort stegen som du Tommy. Chrome körs nu för snabbhet och ”renhet” och avsaknad av en massa saker som jag inte vill se. Får nog ge dem en chans… stödja de som skapar en viss bredd också – snart har Google oss på alla nivåer.

 12. Elisabet2010-12-17 at 13:04Reply

  Hej Tommy :)
  Jag undrar om, hur många webbläsare man kan ha.
  Just nu har jag: IE8 och Firefox (den senaste) som kraschar rätt ofta och är jätte trött på det :(
  Ska jag ta bort någon?
  Tacksam för alla råd och tips :)
  / Elisabet

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.