TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Opera, webbläsaren man tyvärr glömmer bort

Skribent:
Publicerad: , 02:24
Respons: 5 kommentarer

Opera är en suverän webbläsare, och har alltid varit. Tyvärr har den levt ett liv i skuggan av Internet Explorer, Netscape Navigator och sedan Firefox. Problemet med Opera var att webbläsaren länge var en kommersiell programvara som kostade någon hundralapp att få i fullversion. Försent insåg de norska utvecklarna att även de måste ha en gratisversion – eftersom alla andra webbläsare var gratis – men deras fria version finanierades med reklam, vilket inte slog väl ut

Idag är Opera sedan länge reklamfri och gratis, men andelen användare står tämligen still. Enligt W3Counters statistik över webbläsare har Opera 9 endast 1,11 procent av andelen användare. Internet Explorer och Firefox är de två giganterna – den förstnämnda leder dock stort. På senare tid verkar Opera lägga allt mer tid på sin utmärkta Opera Mini, avsedd för mobiltelefoner.

Jag kan erkänna att jag själv inte använder Opera, så ikväll laddade jag ner senaste betaversionen för att testa den och samtidigt slå ett slag för programmet. När jag testade Safari 3.1 provade jag att köra igång ett antal sajter i olika flikar och kontrollera hur snabbt det fungerade samt hur mycket minne de olika webbläsarna tog (Internet Explorer, Firefox respektive Safari).

Efter att ha gjort samma sak med Opera 9.5 beta, kan jag bara konstatera att Opera är väldigt snabb – helt i samma nivå som Safari. Webbläsaren imponerar stort på mig och jag får ställa mig en stund i skamvrån för att jag inte testat tidigare. Det är ett program som förtjänar bra mycket mer än 1,11 procent! Dessutom slår det alla de andra tre webbläsarna när det gäller minnesförbrukning.

Som du kan läsa i mitt inlägg om Safari 3.1 käkade de upp mellan 188 och 295 MB internminne med alla flikarna uppe. Opera 9.5 beta tog drygt 100 MB! Däremot åt det ordentligt med processorkraft. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men när alla flikarna var igång använder Opera mellan 20-60 procent av processorn, trots att jag lät programmet ligga i bakgrunden utan att använda det. Nu ska det ju dock påpekas att man sällan kör sin webbläsare med åtta öppna flikar med åtta relativt tunga sidor uppe.

Opera har sin hängivna skara användare. Jag är tragiskt nog relativt konservativ och kommer säkert fortsätta använda Firefox som min huvudsakliga webbläsare – fast man ska aldrig säga aldrig. Jag vill dock rekommendera dig att ladda ner och prova Opera. Det är en fantastisk webbläsare som slår konkurrenterna på fingrarna på många punkter. Det är trist att den inte fått mer uppmärksamhet.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Lars-Göran Höglander2008-04-07 at 09:19Reply

  Använder just nu Opera version 9.26, har för tillfället 14 flikar öppna.
  Inte alltför tunga sidor.
  CPU ligger på ungefär 1%.
  Minnesmängden på 77MB.

 2. Ola2008-04-05 at 18:37Reply

  Opera är bra. Men det är sjukt svårt att vänja sig vid en ny webbläsare. Man kan typ störa sig på att pixelavståndet mellan tabbarna är för litet eller andra såna där små detaljer som man helt enkelt inte fixar.

  Jag har vissa såna där nästan subtila små saker som jag stör mig på i Opera tyvärr. Dock en grym webbläsare och Opera Mini är helt amazing.

 3. Börje Frylmark2008-04-05 at 17:41Reply

  Hm, samma problem som Daniel här; både Safari och Opera laddar ungefär lika snabbt som en pensionär sorterar rabattkuponger i kassan på ICA. Det betyder: Det går INTE fort.

  Och som A19 här vet jag inte om jag vill överge alla suveräna extensions. Nej, det vill jag inte. Annars gillade jag faktiskt Opera, som jag till nyligen inte testat sen… typ när den kom.

 4. Daniel2008-04-05 at 15:56Reply

  Dessvärre laddar Safari brutalt dåligt på min dator av någon anledning. Även de sidor som borde vara cachade tar upp till flera sekunder att ladda klart. Firefox 3b5 däremot är blixtsnabb i jämförelse. Mycket tråkigt.

 5. Artikel 192008-04-05 at 09:03Reply

  Jag testade tidigare både Opera och Safari. Om man ska blockera reklam i Opera så måste man lägga till varje reklamannons en i taget. Jag kanske förbisåg någon smidig lösning på problemet, men i skrivande stund imponerade inte Safaris och Operas annonsfiltrering. Jag vill inte frångå Firefox på grund av webbläsarens alla utmärkta extensions.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.