TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Opera Unite: Dela ut filer från din webbläsare

Skribent:
Publicerad: , 09:58
Uppdaterad: 2009-11-23, 22:38
Respons: 13 kommentarer

Opera Unite är det som Opera igår hävdade skulle förnya Internet. Opera Unite är en ny teknik som kommer att finnas i Opera version 10, och det går redan nu att ladda ner en betaversion av webbläsaren med Unite implementerat. Jag har lite snabbt testkört den nya webbläsaren.

För att starta Opera Unite klickar du på dess ikon längst ner till vänster i webbläsarens fönster. Du behöver skaffa ett konto hos Opera, om du inte redan har det, vilket bara tar några sekunder. Därefter är du igång. Idag finns det ett antal applikationer tillgängliga i Unite, men fler kommer att dyka upp.

Opera Unite File Sharing

Tanken verkar vara att man som användare inte bara ska använda sin webbläsare för att hämta material från webben, utan även hjälpa till att distribuera materialet. På pappret verkar det här rätt häftigt, och om Opera lyckas kan det bli riktigt bra. I praktiken är det vid en första anblick inte extremt upphetsande. Däremot kan funktionerna växa allt eftersom man använder dem.

Opera Unite och applikationerna

Det finns som sagt ett antal Unite-applikationer färdiga: File Sharing, Fridge, Media Player, Photo Sharing, The Lounge samt Web Server. Samtliga är väldigt enkla att komma igång med. File Sharing gör det till exempel mycket lätt att dela med dig av filer från din hårddisk. Du kan skydda tillgången med lösenord, alteranativt ha det öppet för alla. Välj vilken mapp på hårddisken som ska delas ut och skicka din fildelningslänk till dem som ska hämta materialet.

I och med Opera Unites server får du alltid samma adresser. Länken till min utdelade mapp är exempelvis http://work.tkjohansson.operaunite.com/file_sharing/. Work står för jobbdatorn. Man får alltså olika länkar för varje dator du använder. Detta är dock bara länken, själva materialet ligger lokalt på din dator och hanteras av din webbläsare Opera. Vill du föra över filder från jobbdatorn till hemdator, är det bara att dela ut filerna hemma, låta Opera stå på och sedan logga in via jobbdatorn. Det går naturligtvis att komma åt sidorna från vilken annan webbläsare som helst.

Web Server är en rätt simpel webbserver. Den har inte mycket tekniskt stöd idag, så som PHP och dylikt, men den fungerar för enklare grejor. Förhoppningsvis blir den mer avancerad i framtiden för då kan man köra helt okej webbsajter bara genom att ha Opera igång.

Opera Unite Media Server

Via Media Server kan du strömma musik via Opera Unite. Det fungerar rätt bra, även om det behöver läggas in en del funktioner och bättre gränssnitt. Peka tjänsten till en mapp på din dator med digital musik, och skicka länken till de som du vill ska komma åt din mediaserver för att lyssna på strömmande musik.

Opera Unite är på många sätt intressant. Är du social på nätet, ofta skickar filer, visar bilder och annat, så fungerar det utmärkt enkelt via Opera. Du behöver inte ladda upp dina filer hos webbtjänster, utan kan köra allt lokalt utan några större svårigheter. Det går snabbt och är enkelt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

13 kommentarer

 1. Opera 10 – Den snabbaste webbläsaren testas! « @Hampus2009-09-03 at 11:26Reply

  […] funktionen Opera Unite som enligt tillverkaren skall revolutionera sättet vi interagerar på nätet blev tyvär inte […]

 2. Manou2009-06-18 at 00:51Reply

  Onekligen en intressant tjänst! Men intressantare blir det med en mer avancerad webbserver med stöd för php precis som du skrev

 3. leung2009-06-17 at 11:31Reply

  menar på sättet det presenteras. I OneSwarm måste man tillåta folk att söka ens utdelade filer samma sak på Unite om man inte ställer så att det är publik, båda är webbgränssnitt. Fast så klart Unite kan man lägga till andra funktioner förutom fildelning.

 4. cjl2009-06-17 at 10:28Reply

  Kalas.. ett halvt dygn efteråt..

 5. Jörgen2009-06-17 at 08:36Reply

  Hur pass prestandakrävande är Opera Unite? Jag är lite intresserad av att veta vilken webläsare som är ”bäst” för Netbooks, använder FF idag och det går bra men den tar ganska mycket av minnet stundom.
  Kanske är ämne för ett eget inlägg?
  /Jörgen

 6. Petter2009-06-17 at 02:05Reply

  När kommer FF motsvarighet ?? ;)

 7. opera Unite heter Operas ny fildelningstjänst |2009-06-17 at 00:57Reply

  […] Uppdatering: Tkj har snabbtestat Opera Unite […]

 8. leung2009-06-16 at 19:23Reply

  är inte det här lite grann som OneSwarm?

  • TkJ2009-06-16 at 21:06Reply

   leung: Njae… Det fungerar på olika sätt och med olika skäl.

 9. ungkristenkille.2009-06-16 at 16:45Reply

  Intressant koncept! Keep us posted på utvecklingen. Just nu känner jag inte för något betatestande.

  Ha det!

 10. Klang IT2009-06-16 at 12:38Reply

  Nja, jag vet inte vad jag ska säga. Jag är skeptisk. Kalla mig gärna pessimist, men behöver man ha allt det här i sin webbläsare? Jag tycker att det låter vettigare att ha en fristående programvara som fixar funktionerna. Jag är lite tveksam till att ha webbläsaren till allt.
  Nej, konstruera en enkel och lättanvänd programvara som kör webbserver, delar ut musik osv istället. Men vi får väl se, jag kanske får äta upp min kritik längre fram när Unite gör succé.

 11. cjl2009-06-16 at 10:29Reply

  Stabilt! Intel-versionen för OSX finns inte och universal binary-versionen startar inte ens.. Så dålig får inte ens en beta vara.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.