TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Retro

Lyckan över att vara född i slutet av 70- eller början av 80-talet

Skribent:
Publicerad: , 07:16
Uppdaterad: 2015-04-30, 08:11
Respons: 7 kommentarer

Oregon Trail GenerationJag föddes 1977 och jag brukar säga att jag inte kunde födas mer perfekt i tiden, med tanke på att det enda jag jobbat med är som IT-skribent. Jag har fått vara med från början av hela dator- och Internetrevolutionen. Internet kom när jag var ung, men jag är ändå tillräckligt gammal för att ha köpt musik på kassettband och spenderat oändligt med tid på bibliotek.

På Social Media Week har det för några dagar sedan publicerats en krönika om vad som kallas Oregon Trail Generation. Om du också är född i slutet av 70- eller början av 80-talet, är det här en krönika med exceptionellt hög igenkännande faktor. Den tar upp faktumet hur stor skillnad det var på uppväxten mellan att vara född i början respektive i mitten av 1980-talet. Jag kan själv se det på mina syskon.

Oregon Trail säger kanske inte så mycket i Sverige. Det var ett väldigt tidigt datorspel som var väldigt populärt i USA – jag vet inte vilket alternativ som passar i Sverige. Kanske Stugan? Så namnet Oregon Trail Generation fungerar egentligen inte speciellt bra internationellt, men det är en start.

Bakelittelefon

Teknikutvecklingen gick extremt snabbt och vi som är födda i slutet av 70- eller början av 80-talet var den sista generationen som spelade in musik från radion på kassettband, umgicks med kompisar genom att helt sonika gå till dem och knacka på istället för att ringa och planera först, och på tal om ringa så hade vi bara en enda trådbunden telefon i hemmet.

Skillnaden på hur vi barn lekte är enorm jämfört med mina egna ungar idag. Numera föregås lekträffar med noggrann planering mellan föräldrarna, för att våra barn ska träffas och leka. På 80-talet sprang vi bara ut efter frukost, träffade alla andra ungar i kvarteret, och sedan försvann vi in i skogen – ofta med varsin kniv – och där lekte vi tills föräldrarna busvisslade när det var dags för lunch (vi var duktiga på att identifiera respektive förälder och vissling).

Att idag låta min 6-åring springa ut i skogen med kniv, för att bygga kojor och tälja pilbågar, känns helt absurt. Det enda våra föräldrar visste om oss var att vi fanns någonstans i skogen – idag har barnen mobiltelefoner och GPS-spårare. Jag har förstått att det var annorlunda beroende på var man bodde, men här i Småland fick vi redan i småskolan gå ut i skogarna för att lära oss överlevnad om man skulle springa vilse; lära sig bygga vindskydd, göra upp eld och hitta vatten och sådant som är ätbart…

Skoluppsatser på biblioteket

Det skiljer bara något år mellan huruvida du tillhörde de första som hann använda Internet för att söka information till skoluppsatser på Internet (grundskole- och gymnasienivå). Jag missade det – Internet kom till småländska landsbygden när jag gick näst sista året på gymnasiet, och då fanns det inte så mycket information att hitta online.

Skrivmaskin

Så jag tillhör dem som fick använda biblioteket och dess böcker, utan möjlighet att söka efter rätt bok på annat sätt än att bläddra i ett kartotek, läsa på bokryggarna och bläddra, när vi skulle skriva uppsatser. Idag känns det väldigt omständligt och tidskrävande.

Uppsatserna skrev vi för hand, eller med skrivmaskin, och med ett berg av omskrivna ihopknycklade papper jämte oss. Själv hade jag en reseskrivmaskin från Facit. Tippex var guld värt.

Ville man lämna in en snygg uppsats fick man helt enkelt börja om när man stavat fel eller tryckt på fel knapp. Det var lagom roligt om man nästan fyllt ett A4 – då var det bara att ta ett nytt papper och skriva om allt igen. Fingrarna värkte.

Moviebox och första hemdatorn

Som exempel på hur snabbt det gick, kan jag titta på mina två syskon; brossan född 1980 respektive syrran 1986. Min bror hade i princip samma uppväxt tekniskt sett, medan syrran hade det annorlunda. Hon kunde bland annat använda dator och Internet för sina skoluppsatser.

Moviebox

Ta en sådan sak som att se film hemma (som inte sändes på TV1 eller TV2). Idag strömmar vi ju filmerna från Internet. När syrran var liten hyrde vi en film på VHS, och hon var typ tre år när vi skaffade videobandspelare hemma och hon lärde sig använda den. Men när brossan och jag första gången upplevde film hemma, var det via MovieBox – en bastant väska innehållande en VHS-spelare som man hyrde tillsammans med en film.

Hemdatorn – Commodore 64 – kom när jag var runt 10 år. Men det fanns inget Internet då, inte ens nätverk. Allt arbete i operativsystemet skedde med textkommandon.

Spel och program lagrades på vanliga kassettband och det fick plats massor av spel på varje band. Man fick spola fram och tillbaka, och hålla koll på varvräknaren, för att hitta var någonstans respektive spel låg på kassettbandet, innan man knappade in LOAD på datorn och tryckte Play på spelaren. Piratkopieringen var lika omfattande då, men då löste man det genom att kopiera kompisarnas spelkassetter i en dubbeldäckare.

Som jag skrev ovan föddes jag alldeles perfekt i tiden för att bli IT-skribent. Jag är tillräckligt ung för att ha kunnat jobba med det här drömyrket sedan jag gick ut gymnasiet och hamnade på arbetsmarknaden – och jag är tillräckligt gammal för att ha fått uppleva allt det här.

Läs krönikan på Social Media Week. Det är rekommenderad läsning.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Pernilla Lindell2015-05-06 at 12:00Reply

  Det har verkligen hänt väldigt mycket på kort tid och det här generationsglappet var något som slog mig för en tid sedan. Jag är född -73 och var på besök hos en väninna som är 15 år yngre. Vi talade om gamla minnen och hon frågade mig om hon fick visa lite bilder. Javisst sa jag och började skyffla undan saker på soffbordet så fotoalbumen skulle få plats. Det var visserligen bra för nu fanns det plats för laptopen som hon kom med :-)

 2. klipspringer2015-04-28 at 21:48Reply

  Minns din första website som inte alls hade med IT att göra utan var politisk satir. Jag tyckte mycket om den och rekommenderade den på min dåvarande blogg ”I dåligt sällskap”. (Jag vågar inte skriva ut domännamnet i dessa tider ;)

  MIn egen första dator var en illegal Apple II clone, köpt i en källarlokal i Wien.

  • Tommy k Johansson2015-04-29 at 07:44Reply

   Hahaha! Jag vet vilken du menar. :) Men det var långt ifrån min första – det där var bara en kul liten sajt. Min första sajt gjorde jag 1996 (tror jag det var). Domänen tkj.se registrerade jag i april 1997, så den blev myndig nu när den fyllde 18 år!

 3. Samuel Winderö2015-04-28 at 08:06Reply

  håller med! Gött att fått den uppväxt man har!

 4. Börje2015-04-28 at 07:26Reply

  Lycka är att vara född på 1930 talet och fortfarande lever och kan skriva på Twitter. Vad skriver du på i 80 års ålder?

  • Tommy k Johansson2015-07-23 at 22:37Reply

   Förmodligen papper, för då har Den Stora Katastrofen utplånat allt elektroniskt. ;)

 5. Steve Roper2015-04-28 at 07:22Reply

  En kassettbandspelare är också en slags spellista. Fast i 3d.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.