TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN-tjänst som rekommenderas av många!

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Över 35000 appar för Windows 8 – ökar stadigt

Windows StoreNär Windows Store, i Windows 8, lanserades riktades en del kritik mot att det inte fanns så många appar att ladda ner. Inledningsvis rörde det sig om några tusen applikationer. Det räcker inte långt. Fast redan efter den officiella lanseringen av Windows 8 strömmade det till flera tusen appar som väntat på godkännande.

Och flödet har fortsatt. I skrivande stund finns det närmare 36000 appar i Windows Store, och antalet växer med över 400 stycken per dygn. Förutom nya appar släpps det även en hel del uppdateringar av existerande. På sajten MetroStore Scanner kan du följa statistiken. Om några dagar lär Microsoft spräcka vallen för 40000 appar.

Om det nya gränssnittet i Windows 8 – som tidigare hette Metro men nu kallas för Modern UI eller bara Windows 8-gränssnittet – kommer att slå igenom hänger mycket på hur många, och framför allt vilka, appar det finns tillgängliga.

Windows Store innehåller bara appar som körs i det moderna gränssnittet, och således fungerar både på Windows 8 (x86) och Windows RT (ARM). Utöver dessa finns det så klart flera miljoner vanliga Windows-program som körs i den traditionella skrivbordsmiljön.

Windows 8 lanserades i oktober 2012 och har nu funnits ute på marknaden i cirka två månader. Det är många som har uppgraderat från Windows 7, men än så länge har operativsystemet inte tagit fart på allvar.

Jag tror att det beror på att en stor del av användarna väljer att byta först när man skaffar en ny PC, och idag är utbudet av Windows 8-datorer inte jättestort. De flesta datorer som säljs hos återförsäljare kör fortfarande Windows 7.

Windows 8 Modern UI

Windows Store växer, men det kommer ta tid

Men trots att Windows Store bara varit officiellt i två månader, och att antalet användare fortfarande är lågt jämfört med Windows 7, finns det idag alltså strax under 36000 applikationer tillgängliga. Många av dem är inte speciellt intressanta, och flera av de populära apparna för smartphones och surfplattor saknas.

Jag är övertygad om att utvecklingen kommer att fortsätta framåt och att det varje dag kommer ännu fler appar i Windows Store. Det händer inte över en natt att alla Windows-användare i världen uppgraderar till Windows 8. Eftersom skillnaderna mellan Windows 8 Modern UI och det traditionella skrivbord vi är vana vid sedan tidigare versioner, är så pass stora tror jag att övergången tar rätt lång tid.

Som jag tidigare har skrivit om när det gäller Windows Phone, måste Microsoft få kända utvecklare av populära applikationer att ta fram Windows-versioner av sina appar. Och då menar jag inte att släppa en version två år efter att appen släppts på iOS eller Android. När utvecklare väljer att antingen först, eller samtidigt som iOS och Android, släppa sina versioner för Windows, då vet vi att Microsoft har lyckats.

Windows är trots allt… Windows

En styrka har Microsoft: att det trots allt handlar om Windows, världens i särklass mest använda operativsystem (drygt 91 procent enligt Net Marketshare). Det kommer att ta lång tid att få alla användare att gå över till Windows 8 – det är ju fortfarande nästan 40 procent av Internetanvändarna som kör det elva år gamla Windows XP – men de allra flesta kommer att uppgradera förr eller senare. Några byter säkert till Mac och OS X, men det är en minoritet.

Windows Store kommer att fortsätta öka antalet applikationer. Idag har Windows 8 drygt 1 procent av marknaden, vilket till och med är mindre än Linux. Det ska bli intressant att se hur utvecklingen går. Har Windows 8 om något år gått upp till 20-40 procent, råder helt andra incitament för utvecklare.

Källa: MetroStore Scanner

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFACE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. JUST NU firar Microsoft 5 år med Surface och du kan få över 2600 kronor i rabatt när du köper en Surface!

 

3 kommentarer

 1. John2012-12-31 at 08:48Reply

  Just med Windows Phone går det med rekordfart. De har just passerat 150.000:
  http://www.dailymobile.net/2012/12/28/windows-phone-store-now-has-150000-apps/

  Så myten om att det ”inte finns appar” till den plattformen kan nog begravas. App ansökningarna till Windows Phone 8 har ökat med 40 % jämfört med Windows Phone 7.5 och det är ett gott tecken.

 2. Anders Nordgren2012-12-29 at 11:21Reply

  Håller med Göran. Antalet appar i sig är inte så intressant. Det är de som ”gäller” som är intressanta och förstås landsspecifika.
  Och där är det sådär när det gäller t.ex Windows Phone.

 3. Göran2012-12-29 at 09:55Reply

  Det kommer också att krävas betydligt fler landsspecifika appar för att windows 8 skall bli ett alternativ till IOS och Android.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.