TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

VIMLA mobilabb 50 kr/mån! Gott om samtal, SMS och mobildata! Oanvänd datatrafik flyttas till nästa månad, så du förlorar aldrig något! Superbilligt och bra täckning via Telenors nät.

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

WordPress

Så översätter du WordPress-teman enklare med gratis NotePad++

WordPress tips & trixOm du sysslar med bloggar och använder dig av WordPress, har du säkert många gånger suttit i redigeringsdelen av WordPress för att leta upp och översätta engelska termer till svenska. En del professionella teman har översättningar färdiga, men de flesta gratisteman saknar det.

Att göra det här manuellt är ju inte speciellt roligt, men det är ibland ett måste för att bloggen ska bli på svenska. Det stora problemet är att lokalisera var någonstans i koden de engelska orden finns. Det blir väldigt mycket hoppande mellan de olika PHP-filerna. Det här går att underlätta med ett gratisprogram vid namn NotePad++.

NotePad++ är en gratis texteditor, och sådana går det tretton på ett dussin. Därför finns det en massa andra program som klarar av att göra precis det vi ska använda NotePad++ till. Jag föredrar det här programmet så därför har jag använt det.

Det du ska använda programmet till, är att redigera PHP-filerna för ditt nya WordPress-tema, istället för att arbeta i redigeringsdelen inne i WordPress administrationsdel.

WordPress - Redigerare

Börja med att ladda ner ditt tema via FTP. Koppla upp dig till din webbserver med din FTP-klient, och ladda ner temats mapp som ligger i wp-content/themes. I den här artikeln hittar du 5 gratis FTP-program.

Den stora fördelen med att redigera i NotePad++ är att du kan söka efter ord och fraser i alla filer i en mapp. Det gör att du inte behöver sitta och leta efter de engelska termerna.

Säg att du vill översätta order Previous till Föregående. Då väljer du Sök -> Sök i filer. I dialogrutan som öppnas väljer du mappen för ditt tema, som du laddat ner. Klicka på […]-ikonen jämte Mapp-fältet. Sedan fyller du i Sök efter samt eventuellt Ersätt med. Klicka på Sök alla alternativt Ersätt i filer.

NotePad++ - Sök i flera filer

NotePad++ kommer nu att söka igenom alla filer i din valda mapp och ersätta Previous med Föregående. Det här är väldigt smidigt för det händer ofta att man hittar en engelska term i sitt tema, som man inte kan hitta genom att sitta och leta i filerna via Utseende -> Redigerare i WordPress.

Gillade du artikeln?

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

 

3 kommentarer

  1. Ordbajsaren2013-11-19 at 19:56Reply

    Fantastiskt bra! Jag sitter alltid och översätter direkt i WP (dock använder jag Ctrl+F och söker på temats tagg som finns framför varje fras. Ditt tips är dock ännu mer tidsbesparande då mitt tema ofta uppdateras. Finns det ingen risk att man skriver över något som är kopplat till något annat så att det blir pannkaka av alltihop (ok, fattar knappt själv vad jag menar där…)? PO-filer har jag aldrig fått att fungera, men sen är jag ingen hacker heller…

  2. Peter Lindén2013-11-18 at 14:06Reply

    Bra tips på gratisprogram men alla teman borde stödja ”PO-filer” så man enkelt kan editera dessa via t ex tillägget CodeStyling Localization. Det är väldigt enkelt det också och man slipper då ändra i en massa PHP-filer.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.