TkJ.se – Sveriges ledande teknikblogg

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

VIMLA mobilabb 50 kr/mån! Gott om samtal, SMS och mobildata! Oanvänd datatrafik flyttas till nästa månad, så du förlorar aldrig något! Superbilligt och bra täckning via Telenors nät.

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Skrivande

Översätta texter med Microsoft Bing – hur bra går det?

Skribent:
Publicerad: , 20:31
Uppdaterad: 2010-10-15, 10:51
Respons: 2 kommentarer

Att översätta från engelska till svenska – eller mellan andra språk – går att göra med flera olika gratis programvaror och webbtjänster idag. Det finns ett brett utbud av verktyg med varierande kvalitet. Jag har testat ett flertal av dem, och nu har jag provat Microsofts Bing Translator.

Översättningsverktyg har blivit väldigt populära, vilket inte är så konstigt med tanke på att webben har knutit ihop världen, samtidigt som språkbarriärerna finns kvar. Ett exempel ur min egna vardag är nyheter inom heta prylar. De dyker ofta upp på asiatiska nyhetssidor, och då är det översättningsprogram som gäller.

Microsoft Bing Translator har jag testat tidigare, fast då i en tidig betaversion när den låg under Live.com. Därför var det dags att prova nu, och jag använde samma exempeltext som jag gjort vid tidigare tester. Läs om programmet Translate.net och webbtjänsten Google Översätt. Exempeltexten lyder enligt följande:

The verdict: a very nice program that does a spectacular job. Although Lingoes has some things that might make it more attractive to some people than this one (more functions such as universal spellcheck, does not require .NET framework), Translate.Net is more visually appealing and user friendly. This program is just an inviting app in terms of design and intuitiveness and is great at what it does. If you would like a free translation resource that will connect with multiple online translation engines and give you consolidated results in a single screen (without you having to go online and hunt for these youself) I definitely recommend this one.

Översätt engelska till svenska

När denna text översätts till svenska med Bing Translator får jag resultatet:

Domen: ett mycket bra program som fungerar på ett spektakulärt sätt. Även om Lingoes har vissa saker som kan göra det mer attraktivt för somliga än denna (fler funktioner, till exempel universella stavningskontrollera inte kräver .NET framework), Translate.Net är mer visuellt tilltalande och användarvänlig. Det här programmet är bara en inbjudande app i fråga om utformning och intuitiveness och är mycket på vad den gör. Om du skulle vilja en fri översättning resurs som kommer att ansluta med flera online översättning motorer och ger dig konsoliderade resultat i en enda skärm (utan att du behöver arbeta online igen och jaga för dessa dig) rekommenderar jag definitivt detta.

Svenska till engelska, översättning

För att jämföra med Google Translate körde jag helt sonika samma text och fick då följande översättning:

Domen: ett mycket trevligt program som gör ett spektakulärt jobb. Även Lingoes har vissa saker som kan göra det mer lockande för vissa människor än detta (flera funktioner, som universell stavningskontroll, inte kräver. NET Framework), är Translate.Net mer visuellt tilltalande och användarvänlig. Detta program är bara en inbjudande app i termer av design och intuition och är bra på vad det gör. Om du vill ha en fri översättning resurs som kommer i kontakt med flera online översättning motorer och ger dig konsoliderade resultat i en enda skärm (utan att du behöver gå online och leta efter dessa själv) jag definitivt rekommendera det här en.

Som vi kan se blir översättningarna ganska olika. Det skiljer sig en hel del i meningsuppbyggnaden. Personligen tycker jag att Microsoft Bing klarade den här texten bättre än Google Translate (Uppdatering: Jag fick hjärnsläpp och läste fel texter; Google Translate var bättre än Bing!).

När jag skrivit om tjänster för att översätta engelska till svenska har jag påpekat faktumet att det är otroligt komplicerat att göra ett program som översätter korrekt. Speciellt svårt är svenska, eftersom det saknas riktiga skrivregler som datorer kan följa.

Datorprogram kan som bekant bara hantera två saker; 1 eller 0 – falskt eller sant. Det finns inga gråzoner, inga känslor. Därför blir resultaten ibland konstiga. Vad som dock märks är att tekniken har blivit otroligt mycket bättre de senaste åren. Tidigare blev texterna i stort sett obegripliga, men ovan exempel visar hur långt man har kommit.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

 

2 kommentarer

 1. TkJ2009-09-30 at 10:45Reply

  Manne: Erhm… Det var ju det jag menade, fast inte det jag skrev. ;) Jag fick hjärnsläpp. Tack!

 2. Manne2009-09-29 at 23:38Reply

  Förlåt, men är inte Google Translate texten ovan otroligt myckdt bättre än Bing texten? Jämför:

  Bing – (utan att du behöver arbeta online igen och jaga för dessa dig)

  Google – (utan att du behöver gå online och leta efter dessa själv)

  t ex?

  // Manne

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.