TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Google

Översättningsprogram gör världen ännu mindre (Del 1/2)

Skribent:
Publicerad: , 09:19
Uppdaterad: 2010-10-15, 10:50
Respons: 1 kommentar

Google är ett av de företag som lägger mycket arbete på att utveckla ett bra översättningsprogram. Du kan själv testa deras verktyg Google Translate via exempelvis webbsidan eller Google Toolbar.

Svenska Dagbladet har publicerat en artikel som handlar om översättningsprogram (läs mitt inlägg om Översättning engelska till svenska), deras historik och hur det fungerar idag. Och hur fungerar det? Så där. Fast samtidigt imponerande bra!

Jag har hållt ett litet öga på program som översätter språk sedan många år tillbaka. Jag tycker det är ett intressant ämne, men jag har inte fördjupat mig mer än i att testa de program och tjänster jag får möjlighet att prova.

Översättning börjar fungera bra

Utvecklingen har gått framåt enormt mycket. När översättningsprogrammen började dyka upp handlade det om att översätta ord till ord. Det var hopplöst. Inte ens med den vildaste fantasi gick det att förstå en text som översatts från engelska till svenska.

Men idag ser det annorlunda ut! Visst, det blir långt ifrån perfekt. Fast det är så pass bra att man får ett bra hum om vad artikeln handlar om. Här kan vi ta ett exempel med Google Translate:

We designed Windows 7 to simplify the things you do every day, work the way you want, and make some exciting new things possible. Want examples? Here are 10 good reasons to buy Windows 7.

Texten är tagen från Microsofts hemsida för Windows 7. Efter att ha kört den engelska texten via Google Translate, blir resultatet:

Vi designade Windows 7 att förenkla saker du gör varje dag, arbeta på det sätt du vill, och göra några nya spännande saker möjliga. Vill exempel? Här är tio goda skäl att köpa Windows 7.

Som du ser går det knappast att översätta en text för direktpublicering. Men det fungerar fint att förstå för den som inte kan engelska. Just engelska är ett dåligt exempel; Google Translate klarar i skrivande stund 57 olika språk.

Översätt i realtid med Google

Koreanska, kinesiska och japanska är tre språk som vi IT-nördar har nytta av när vi läser nyheter. Med Google Toolbar installerat går det att översätta en webbsida per automatik. Det gör att du kan surfa runt på en arabisk hemsida och få sidorna översatta i realtid till svenska.

Google Toolbar, översätta

En teknisk detalj är att webbdesigners gärna gör rubriker och menyval som bilder istället för text. Dessa kan inte läsas av översättningsprogrammen.

Franz Josef och statistiken

Men det fungerar som sagt imponerande bra, och även om texterna inte håller för att återpublicera går det oftast att förstå innehållet hyfsat bra. Det här är rätt bra jobbat av Google, med tanke på att de började med Translate först 2004. Då anställde de den tyske experten Franz Josef Och, berättar Svenska Dagbladet.

Franz Josef Ochs metod bygger på statistik. En speciell programvara går igenom massor av texter som redan finns på flera språk, och lär sig hur ord och fraser ska översättas. Det är med andra ord en form av AI – Artificiell Intelligens – där ”datorerna” lär sig språken.

Om du använder Google Translates webbtjänst kan du klicka på Föreslå en bättre översättning för att hjälpa programvaran att bli bättre. Prova gärna tjänsten för att se hur den översätter i realtid. Du kan även spela upp resultatet som ljud. Det låter fruktansvärt på svenska texter…

Översätt mellan språk

Den här texten är uppdelad i två bloggposter, och nästa del publiceras på torsdag 22 juli. Har du inte redan börjat prenumerera på min RSS-feed, passa på att göra det nu. :)

Läs andra blogginlägg om översättingar:

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

 

En kommentar

  1. Kenny2010-07-20 at 10:34Reply

    Jag är inte längre helt säker på om detta fortfarande stämmer, men innan kunde Google Translate inte översätta direkt mellan två olika språk, utan de använde ett internationellt mellanspråk för att förenkla arbetet. Översatte man en asiatisk skrift till svenska översattes den först till engelska och sedan till svenska. Detta gällde för alla språk.

    Ett enklare sätt som sagt men det skapar ytterligare ett läge i översättningen där ord kan få fel betydelse. Men som du säger så är detta knappt något problem numera för översättningen har det sista året blivit väldigt imponerande bra.

    Chrome har sedan ett halvår/år tillbaka funktionaliteten direkt inbyggd i webbläsaren att översätta webbsidor du stöter på som är på ett okänt språk, jag antar att detta har hjälpt till att bidra väldigt mycket till hur text ska översättas eftersom programvaran som lär sig blir överöst med nya och unika meningsbyggnader och satser.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.