Översättningsprogram gör världen ännu mindre (Del 2/2) | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Annonser

Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Google

Översättningsprogram gör världen ännu mindre (Del 2/2)

Skribent:
Publicerad: , 09:33
Uppdaterad: 2010-07-20, 11:37
Respons: 6 kommentarer

Någon kanske frågar sig varför Google lägger ner en massa pengar på Google Translate? Svaret ligger i Googles affärsidé. Företaget tjänar pengar på att vi använder Internet och webben. De vill att vi använder nätet ännu mer!

Det här är den andra och avslutande delen i artikeln om översättingsprogram.

Genom att översätta webbsidor för sina användare gör man världen ännu mindre. Webben är sinnessjukt stor, vi har bara tillgång till en viss del och språket sätter gränser. Google Translate kan hjälpa till att spräcka dessa gränser.

Microsoft översätter också

Google är knappast ensamma om att bygga på översättningstjänster. Många andra företag sysslar med egna grejor. Microsoft och IBM kan nämnas. Skälet är detsamma överallt. Världens alla språk är ett problem. Om företagen haft en bra översättningslösning hade man kunnat spara mängder av pengar.

Microsoft Translator

Microsoft hade sluppit ge ut en massa olika språkversioner av sina programvaror. Med en bra översättningsmotor kan man leverera samma version till alla kunder, och låta användaren välja språk vid installationen.

Idag måste företag trycka upp en viss mängd exemplar av varje språkversion av sina programvaror. Man säljer sällan slut på lagret, så du kan själv räkna på hur mycket som går till spillo på grund av språken. Man skulle spara såväl pengar som energi.

Support är ett annat område som hade blivit enklare. Här behöver man emellertid ta ett extra steg, eftersom programvaran måste kunna tolka vad kunden säger i telefon. Det som sägs tolkas, omvandlas till text, översätts till supportpersonalens språk och när supporten svarar görs samma sak och en talsyntes spelar upp svaret på uppringarens språk.

Den översatta webben

Redan idag kan du implementera en knapp på din webbsida eller blogg, för att låta besökare översätta sidan till annat språk. Google Translator Widget heter den. Den är gratis och du behöver bara lägga in en bit kod på din sajt. Översättningen är som sagt långt ifrån felaktig, men konceptet är intressant.

Google Translator Widget

Att skapa det perfekta översättningsprogrammet är extremt svårt – för att inte säga omöjligt. Datorer har inga gråzoner. Det är antingen på eller av, ingenting därimellan.

Programmen måste ha regler att följa, något som skapar problem. Språk har nämligen inte regler som bestämmer allt om hur ord skrivs, hur meningar byggs upp, vilka fraser som ska användas beroende på tillfället, och så vidare…

Vissa regler finns dock. Genom att kombinera dessa språkregler med Googles metod för statistik kan man komma långt. Vi kan nog räkna med att det tar ett antal år innan vi får se en riktigt bra översättare. Men till skillnad mot när översättningarna gjordes ord för ord, är man idag så nära att man nästan kan ta på framtiden.

Och med de orden avslutar jag artikeln… Har du missat den första delen av bloggposten kan du läsa den här: Översättningsprogram gör världen ännu mindre (Del 1/2).

Läs andra blogginlägg om översättingar:

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

 • Hehe, man märker att det hänt en hel del sedan detta inlägg skrevs för 1,5 år sedan när det kommer till översättning – speciellt mobil. :)

 • När det gäller Windows och Office så använder jag MS-MUI, och det fungerar klanderfritt, så där behövs inga översättningsprogram.

  För övrigt så är alla levande språk fulla av konnotationer, och sådana kan ingen göra en adekvat översättning utav, eller som Carl-Henric Svanberg sa; ”…we care about the small people…” ;)

 • Hejsan Tommy, Använder Google translate varje dag, läser många engelska bloggar och artiklar. Jag får en mycket bra backup på min egen engelska så jag missar inget viktigt.

  //Lennart

 • Kim

  Det otroligt fascinerade hur bra googles tjänst för översättning är. Ännu häftigare är att engelska ord/meningar kan spelas upp korrekt med ljud.

 • Tycker denna sidan inte riktigt var något för mig. alldeles för mycket reklam överallt. Tyvärr första och sista gången jag sätter min fot här.

 • ”Översättningen är som sagt långt ifrån felaktig, men konceptet är intressant.”

  Du menar ‘långt ifrån korrekt’?

  Ursäkta min ordpolis-ådra.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.