TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Grafik & digitalfoto

Paint.NET 4 Beta: Gratis bildredigering imponerar i testversion

Skribent:
Publicerad: , 10:35
Respons: 2 kommentarer

Gratis bildbehandling: Paint.NEtPaint.NET har länge tillhört mitt favoritverktyg inom kategorin gratis bildredigerinsprogram. Det finns en uppsjö av alternativ att välja mellan, men just Paint.NET har fastnat för mig.

Skälet är att det är lätt att arbeta med och går snabbt att lära sig. Gränssnitt och funktioner påminner om en kombination av Microsoft Paint och en nerskalad variant av Photoshop. Paint.NET 4 är fortfarande i betaversion men fungerar bra och ger en god inblick i vad nästa stora uppdatering innehåller.

Paint.NET började som en förbättrade version av Microsoft Paint, ritprogrammet som medföljer Windows. I tidernas begynnelse fyllde Paint en funktion, när du ville använda din dator för att rita med.

Microsoft Paint

Microsoft Paint för Windows 8 har blivit klart bättre än i äldre versioner av Windows, men det är fortfarande tämligen värdelöst i det vardagliga arbetet.

Idag är det så klart ännu fler som illustrerar på datorn, men framför allt använder vi grafiska program för att redigera digitalfoton. Och när det kommer till bildredigering av digitalfoton är Microsoft Paint minst sagt uselt. Det är definitivt inte skapat för att redigera digitalfoton, även om Paint i Windows 8 har blivit lite bättre.

Paint.NET har ett hål att fylla i programmarknaden. Steget från Microsoft Paint till Photoshop – eller det fria open source-alternativet GIMP – är väldigt långt. Visst finns det en hög med gratis och kommersiella program däribland, men utbudet av gratisprogram håller väldigt varierande kvalitet.

Paint.NET, gratis program för bildredigering

Gränssnittet Paint.NET är nedskalat och enkelt. Det kan ses som en kombination av ett upptrimmat Microsoft Paint och ett nertrimmat Photoshop.

Om du bara är ute efter att göra väldigt grundläggande ändringar i digitalfoton, såsom att beskära, skala eller justera färg och kontrast, finns det många program. Verktyg för att organisera dina digitalfoton (Picasa) och bildvisare (FastStone Image Viewer) erbjuder ofta dessa funktioner.

Har du däremot lite högre krav minskar utbudet drastiskt. Och det är här Paint.NET kommer in i bilden. Med ett snabbt och simpelt gränssnitt, är det lätt att komma igång med. Förutom de vanliga funktionerna har Paint.NET exempelvis stöd för en rad olika filter, lager med blandningsmöjigheter, historik, flera bra redigeringsverktyg, och så vidare.

Paint.NET: Många funktioner, bland annat sepia

Paint.NET innehåller en hel del filter för att göra förbättringar och förändringar i dina bilder; Gaussian blur, Oil painting, Frosted glass, Render Clouds och så vidare – du känner säkert igen namnen från Photoshops filter.

Aktuell officiell version av Paint.NET är 3.5.11, men för dig som vill se hur programmet kommer att se ut efter nästa stora uppdatering finns även Paint.NET 4.0 Beta

Notera dock att det är en betaversion, vilket betyder att det förmodligen fortfarande innehåller en del buggar. Jag har dock använt det flitigt i ett par dagar nu utan att stöta på några problem.

Här hittar du fler gratis bildredigeringsprogram.

Läs mer om Paint.NET

Programinformation

Paint.NET

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Nitos2014-08-15 at 09:21Reply

    Hej! Är det verkligen så illa att jag inte kan använda Paint på min mac??

    • Nitos2014-08-15 at 09:23Reply

      Menar alltså Paint.NET

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.