TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Test av Panda Internet Security 2011

Skribent:
Publicerad: , 11:04
Uppdaterad: 2010-10-28, 15:34
Respons: 5 kommentarer

panda-boxPanda Security lanserade för ett litet tag sedan sitt säkerhetspaket Panda Internet Security 2011, som jag nu testkört.

I likhet med de flesta konkurrenterna innebär Pandas säkerhetspaket ett helhetsskydd för alla de faror som finns på nätet.

Du får antivirus, antispyware, brandvägg, antispam, föräldrarkontroll, fjärrstyrning, backup och en hel del annat. Jag har tagit mig en titt på programmet som helhet, ur ett användarperspektiv!

Själva installationen av Panda Internet Security 2011 finns det inte mycket att orda om. Det går snabbt och smidigt. Det är emellertid inte alla funktioner som ingår i standardinstallationen. En del finesser är extraverktyg som du får installera var för sig om du vill ha dem. Det här gäller fjärrstyrning samt Panda Safe Browser. Jag återkommer till dessa strax.

Gränssnittet i Panda 2011

Panda Internet Security har ett rätt enkelt gränssnitt, men istället för att använda Windows standardgrafik körs egna fönster, knappar och dialogrutor. Detta är vanligt, och används för att ge programmen mer personlighet.

panda-granssnitt

Det ska understrykas att så gott som alla konkurrenter till Panda använder sig av samma metoder – det är få som bara använder Windows standardgrafik. Med överhängande risk för att uppfattas som en gammal gnällspik, tycker jag det här ofta är dumheter. Det gör nämligen gränssnitten slöare och inte alltid fullt stabila.

Uppdatering: En uppdatering kommer inom kort för att fixa stabiliteten.

Windows egna lösningar är visserligen inte vackra men de fungerar. I Pandas fall får prestandan i själva gränssnittet (inte funktionerna) en hel del stryk. Det här är dock inget som påverkar mitt betyg, men jag vill ändå nämna det för er som undrar varför en del snygga program är så sega.

panda-internet-security-2011

Bortsett från detta är gränssnittet bara bra. Det är lätt att hitta funktionerna och att göra inställningar för dig som vill justera något. Panda Internet Security 2011 är översatt till svenska, och jag tycker det är en jämförelsevis riktigt bra översättning med förståeliga facktermer.

Snabbt skydd via molnet

Panda Internet Security 2011 arbetar mycket i molnet, i och med direktanslutning till Pandas säkerhetsservrar. Det här är en teknik som även används i gratisprogrammet Cloud Antivirus.

När du på något sätt laddar ner eller hämtar filer till din dator kommer antivirusprogrammet att skicka över information om filen till Panda. Servern svarar därefter omedelbart om filen är skadlig. Detta gör att Panda Internet Security kan skydda mot nya hot väldigt effektivt.

Det här kan jämföras med de gamla klassiska virussignaturerna, som innebär att antivirustillverkaren måste skicka ut uppdaterade databaser till alla sina användare så fort man identifierat ett nytt virus. Om man då bara uppdaterar sitt skydd en eller ett par gånger om dagen är man inte speciellt säker – idag sprids farlig kod oerhört snabbt.

Nytt i Panda Internet Security 2011

Det har tillkommit ett par funktioner till den nya versionen av Panda Internet Security, och en del gamla har blivit uppdaterade. Nytt är virtuellt tangentbord, vilket öppnar ett fönster med ett tangentbord, där du klickar på knapparna. Det här skyddar mot trojaner som lyssnar av ditt tangentbord. Använd det när du loggar in på dina personliga tjänster på webben.

virtuellt-tangentbord

För dig som spelar datorspel finns en funktion som heter Läge för spel/multimedia. Du når detta genom att högerklicka på Panda-ikonen nere i systemfältet. När spelläget är aktiverat kommer Panda att hålla sig extra tyst i bakgrunden, för att programpaketet inte ska påverka datorns prestanda. Uppdateringar kommer till exempel inte att laddas ner.

panda-2011-spellage

Som jag skrev inledningsvis medföljer ett par verktyg som du får installera om du vill ha dem. Panda Safe Browser är en webbläsare som arbetar i en så kallad sandlåda (sandbox). Med en virtuell dator med Linux som operativsystem körs en speciell version av Firefox.

När du surfar via denna webbläsare behöver du inte vara orolig för att bli infekterad genom exempelvis drive by-downloads; skript som automatiskt kör farlig kod på din dator genom att utnyttja säkerhetshål i exempelvis QuickTime, Flash, PDF Reader och så vidare. Man har använt sig av VirtualBox från Sun, en välkänd programvara för att köra virtuella datorer. Den käkade upp hemska mängder datorkraft på min testmaskin.

beanywhere

Ingår gör också BeAnywhere, som är en lösning för fjärrstyrning av din dator. Ponera att du har en dator hemma och en på jobbet. Vill du komma åt din jobbdator hemifrån installerar du BeAnywhere-servern på jobbdatorn och sedan ansluter du via en klient. Det fungerar fint. Skärmdumpen gör dock inte programmet rättvisa.

Låg minnesanvändning i Windows 7

Enligt Panda Security ska den nya versionen av programpaketet använda upp till 50 procent mindre internminne i Windows 7, jämfört med tidigare versioner. Det här är enligt interna tester hos företaget, men även om vi tar det med en nypa salt är det tydligt att Panda Internet Security 2011 använder lite internminne.

En snabb titt i Aktivitetshanteraren visar att programmet har sex-sju aktiva processer, och dessa ligger på 200 kB upp till 1,4 MB på min testmaskin. Sammanlagt verkar programpaketet använda cirka 5-6 MB internminne. Om det stämmer är det väldigt lite. För några år sedan kunde ett säkerhetspaket utan problem ta upp 100-200 MB.

Panda Internet Security 2011 tog nyligen hem förstaplatsen i AV-Comparatives test av hur mycket säkerhetspaketen slöar ner din dator. Pandas paket var det som påverkade datorns prestanda allra minst.

Sammanfattningsvis ett bra paket

Som jag påpekade ovan är jag ett stort fan av Panda Cloud Antivirus. Internet Security använder också en lösning i molnet, och det gillar jag. De gamla signaturfilerna tycker jag inte om – det är betydligt säkrare och snabbare att arbeta i molnet.

panda-internet-security-2011-skanna-virus

Något som Panda Internet Security 2011 inte skötte speciellt bra var skanning av hårddisken. Detta tog alldeles för lång tid, jämfört med de flesta konkurrenter. Visserligen behöver du inte göra en skanning så ofta – en gång i veckan räcker – men det får inte ta närmare två timmar på en vanlig dator, när andra kan göra det på en kvart.

Rent överlag är Panda Internet Security 2011 ett bra val och ett komplett skydd för dig som vill ha ett tyst och resurssnålt säkerhetspaket. Programmet säljs i skrivande stund för 615 kronor, inklusive ett års prenumeration samt licens för tre olika datorer. Du hittar alla svenska säkerhetspaket på min antivirussida.

fordelar-rubrik

 • Tar väldigt lite resurser av datorn.
 • Spelläge för att enkelt tysta säkerhetspaketet när du spelar eller kollar på film.
 • Arbetar mycket i molnet, vilket borgar för effektivt skydd mot nya faror.
 • Lätt att använda.

nackdelar-rubrik

 • Gränssnittet är ibland aningen segt.
 • Skanning av datorn går väldigt långsamt.
 • Lösningen för säker surf är för bökig och komplex.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

5 kommentarer

 1. Robert2012-05-31 at 21:40Reply

  Hej..Tack för en bra sida som förklarar på ett enkelt sätt så även jag förstår..=)

  Till saken hör att jag köpt en licens på tre år och tankat ner Panda virus skydd till barnens datorer.. Dom är nu ooootroooligt sega och barnen är förgrymmade.. Hur gör jag för att sänka nivån på inställningarna, om det nu hjälper.. annars får jag helt enkelt byta virusskydd, men det känns trist att behöva lägga ut ytterligare kostnader, bara för att datorn beter sig som den badat i sirap…..

 2. Maria2011-08-14 at 21:44Reply

  Hej & tack för din genomgång av programmet. Du förklarar på ett enkelt sätt hur det fungerar! Har just valt detta program och det verkar ju vara ett bra köp.

 3. Mattias Klang2010-09-21 at 20:24Reply

  Jag undrar hur en skanning egentligen går till? Matchar antivirusprogrammen enbart filnamn mot namn i en definitionsdatabas eller är programmen så avancerade att dom söker igenom innehållet i filerna och matchar mot exempel på skadlig kod? Vad händer om någon tex byter namn på ett virus, missar antivirusprogrammens skanning viruset då? Hur avancerade är egentligen antivirusprogrammens skanning-funktioner?

 4. Karin Edebo2010-09-21 at 13:49Reply

  Hej från Panda Security till Lena och övriga som undrar över migrering! Om ditt köp gjordes efter 1/6 2010 ingår kostnadsfri migrering till 2011-serien. Om inte kommer du att få ett erbjudande på e-post om att migrera till 2011 (utan att köpa ny licenstid) för ca 100 kr. Detta borde nå dig inom någon månad. Du kan alltid ringa oss på 08-505 532 00 och prata med vår tjänstvilliga kundtjänst.

 5. Lena2010-09-21 at 11:51Reply

  Vet du hur det är med uppdatering om man har en betald 3-årslicens av Panda 2010? Kan man ladda ner 2011 då? Har tänkt maila Panda och fråga men det har inte blivit av…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.