TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Gästblogg

Gästblogg: Tekniken rycker ut till psykiskt sjukas försvar

Skribent:
Publicerad: , 12:00
Uppdaterad: 2014-03-27, 13:56
Respons: Skriv en kommentar!

Panikångest och depressionPsykisk ohälsa är ett av vår tids största problem, ett av de samhällsproblem som orsakar mest lidande världen över. Därför kan vi vara glada att tekniken arbetar för psykiskt sjuka, skriver frilansskribenten och författaren Christian Dahlström vars bok Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar ges ut idag.

Eftersom jag (TkJ) själv har en brokig historia inom det här området, tycker jag att ämnet är intressant, och har därför valt att låta Christian publicera en gästblogg om just detta. Det är dessutom inte helt off topic eftersom Internet har visat sig vara till stor hjälp för många drabbade.

Oavsett hur man räknar är psykisk ohälsa ett gigantiskt och globalt samhällsproblem. Depression är till exempel den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning i världen och den fjärde vanligaste orsaken till allvarlig ohälsa enligt WHO. Man räknar med att ungefär var fjärde svensk någon gång under sitt liv kommer att drabbas av en depression som är så svår att den kräver behandling.

Samtidigt är självmord, som många gånger är den yttersta konsekvensen av framför allt depression men även andra psykiska sjukdomar, den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland män som är mellan 15 och 44 år gamla (näst vanligaste bland kvinnor). Som en jämförelse dog det 285 personer i trafiken i Sverige under 2012, samma år begick 1523 personer självmord.

Lägger man till ångestsjukdomar, psykoser och andra mycket plågsamma psykiska sjukdomar till den mixen, samt det faktum att alla drabbade har en familj och nära vänner som drabbas, förstår man att det här är ett akut problem både i det enskilda fallet och för samhället i stort.

Men det finns ändå goda nyheter. Utvecklingen inom forskning och behandling av psykiska sjukdomar har de senaste åren tagit stora kliv framåt. Till stor del har vi ny teknik att tacka för det. Det finns många tekniska framsteg som är värda att nämna, här är några av dem.

Hjärnbildsforskning

Ett av de viktigaste områdena inom forskningen kring psykisk ohälsa, är att metoderna för att undersöka hjärnans anatomi och fysiologi har förbättrats. Det finns idag många olika metoder för att ta bilder av hjärnan: MR-kameror (magnetkameror), PET-kameror, skiktröntgen och så vidare.

Det är inte bara en stor fördel för forskare, för den som själv är sjuk är det många gånger avgörande för självkänslan att kunna peka på fysiska förändringar i kroppen när man förklarar hur man mår. Det är till exempel därför många sjuka gärna använder den populära halvsanningen att man har ”en kemisk obalans i hjärnan”.

Hjärnbildskamerorna har alla fördelar och nackdelar, men tillsammans gör de att vi idag får mycket mer information om vad som faktiskt händer i en psykiskt sjuk hjärna. De olika kamerorna blir dessutom hela tiden bättre och mycket av utvecklingen har skett det senaste decenniet.

Magnetkamerorna till exempel har blivit betydligt vassare och ger större möjligheter för forskare att följa hjärnans utveckling under en depression eller en ångestsjukdom. Tomas Bjerner, docent vid Uppsala universitet, sa så här när de invigde sin nya MR-kamera i juni 2009:

– De tidiga generationernas MR-kameror gav statiska bilder. Vi kunde titta på vad som låg var i kroppen. Nu är det annorlunda – med 3 Tesla får vi en mycket bättre upplösning och kan även titta på fysiologi och funktion i olika organ och vävnader i hela kroppen.

Ett framsteg som skett bara de senaste åren är att man utvecklat tekniker för att kombinera magnetkameror med PET-kameror så att man kan ta bilder med dem samtidigt. Man har tidigare inte kunnat göra det eftersom magneterna stört PET-kameran för mycket. Poängen är att man genom att göra avbildningarna samtidigt kan få mycket mer information från samma bild.

Med hjälp av bilder av hjärnan kan man sedan se exakt hur den påverkas av olika sjukdomar såsom Parkinsons sjukdom, schizofreni och depression. Till exempel har man sett att vissa delar av hjärnan krymper vid depression, något som mycket forskning därför har riktats in på.

Behandlingar – internetterapi

På behandlingssidan har mycket hänt. Medicinerna är visserligen inte nämnvärt bättre, även om vissa antipsykotiska mediciner som används till exempel vid schizofreni har visat sig mer effektiva än äldre mediciner. De antidepressiva SSRI-medicinerna som slog igenom stort i början av 90-talet har lindrigare biverkningar än de äldre tricykliska preparaten men är inte mer effektiva.

Istället är det på terapisidan som utvecklingen har skett, framför allt har kognitiv beteendeterapi slagit igenom stort. Till skillnad från psykodynamisk terapi har KBT lyckats säkerställa sin effekt i vetenskapliga studier vilket har gjort att efterfrågan blivit stor. Eftersom det är en relativt ny terapiform har tillgången tyvärr varit dålig, merparten av alla psykologer inom vården har varit psykodynamiskt inriktade.

Även här har ny teknik kommit till undsättning, i form av internetterapi. Terapin fungerar i stort sett som ”vanlig” KBT-terapi, med ett tillfälle i veckan och givna uppgifter och mål per tillfälle, samt återkoppling från den behandlande terapeuten. Skillnaden är att man kommunicerar via internet istället för att träffas.

Internetterapi är ännu i sin linda, men Sverige ligger i framkant. Jag har själv gått i internetterapi och även om det inte hjälpte för mig så är jag övertygad om att det är ett bra komplement till ”vanlig” terapi i framtiden. Kostnadsbesparingarna för vården gör att fler får tillgång till KBT, det finns också vinster för dem som till exempel har svårt för fysiska möten på grund av social fobi och dem som bor långt ifrån närmaste psykologmottagning.

Sociala medier och kunskapsexplosion

Internet har också fört andra goda saker med sig för psykiskt sjuka. Det är idag betydligt enklare att få tag på viktigt information om behandlingar och annat än det var för bara tio-femton år sedan. Även om en hel del missvisande propaganda (läs: scientologer) lyckats tränga igenom Google-maskorna finns idag mycket bra information tillgänglig för alla. Med tiden kommer internet att göra den ännu mer överskådlig och lättare att söka i för den som vill veta mer om sin sjukdom.

Sociala medier har också i många avseenden arbetat för psykiskt sjuka. I forum, bloggar och chattrum kan vi diskutera psykisk sjukdom med varandra. Utbyta erfarenheter och stötta varandra i svåra tider. Ensamheten blir inte lika förlamande som tidigare.

Ett annat socialt forum som växer är podcaster. Även här har tekniken gjort framsteg som gör det billigt och lätt att sprida sitt budskap i radioform. De senaste åren har billiga USB-mikrofoner av proffskvalitet lanserats. iTunes och andra RSS-lösningar gör att vem som helst är sin egen radiopratare nuförtiden. Jag och Rebecca Anserud har till exempel en egen podcast om psykisk ohälsa, Psykpodden, och jag hoppas att vi snart blir utmanade och får konkurrenter som gör det vi gör ännu bättre.

Det här är ett litet axplock av hur tekniken har förbättrat möjligheterna för psykiskt sjuka människor att bli friska. Inom teknikens värld händer saker hela tiden, och många av de nya innovationerna kommer psykiskt sjuka människor till nytta.

Låt oss hoppas att det fortsätter så.

Christian Dahlström är frilansskribent och författare. Hans bok Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar finns att köpa i bokhandeln från och med idag. Läs mer på hans hemsida för boken.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.