Bedragare utnyttjar AdWords för SMS-betalning av gratisprogram!
Bedragare har börjat använda sig av Google AdWords för att lura användare till att ladda ner fejkade gratisprogram, som säger sig behöva SMS-betalning för att låsas upp. Jag har fått brev från olika läsare som sagt att de laddat ner program efter tips från mig, och vid installation har de fått begäran om att beställa registreringskod via SMS.
Gratisprogram jag tipsar om är kända och seriösa program. I det här fallet har det gällt PDFCreator, ett utmärkt verktyg för att skapa PDF-filer. PDFCreator är helt gratis och utvecklas inom öppen källkod.
| Annons – artikeln fortsätter under annonsen | |
|
Obegränsat webbhotell! – StrongBox har obegränsat lagringsutrymme, antal databaser och e-postkonton, gratis domänpekningar. Läs mer, klicka här! |
Bedragarna arbetar genom att lägga upp en webbsida vid namn www.shareware-sw.com där man kan ladda ner en fejkad version av programmet. När man kör programmet får man meddelandet ”Du behöver bara skicka ett SMS med ordet FIC till 72220 för att få installationskod”. Gör man det får man ingen kod. Det är bluff!

Man lurar användare genom att köpa Google AdWords-annonser med rubriker som ”Ladda ner PDF Creator” som gör det lätt att lura användare till att klicka fel. Speciellt när det gäller nerladdningssidor som SourceForge, där det inte alltid är helt lätt att veta vilken fil man ska ha.
När det gäller PDFCreator är det filen PDFCreator-0_9_5_setup.exe man ska ladda ner från nerladdningssidan. När jag besökte den riktiga nerladdningssidan dök annonsen upp ute till höger:

De riktiga filerna ligger till vänster, i huvuddelen av sidan. Länkarna till höger är Google AdSense-annonser.
Det här är inte första gången som Google släpper igenom bluffannonser; Virus sprids via Google AdWords-annonser. Jag inser att jag hamnar i ett visst moment 22 när jag skriver det här, eftersom jag själv har AdWords-annonser på min sajt och jag är nöjd med hur de fungerar här, samt hur mycket jag tjänar på dem. Men det är uppenbart att man måste vara uppmärksam.
Man får ha viss förståelse för att Google inte kan kontrollera alla annonser, då det handlar om enorma mängder radannonser som dessutom kan ändras fritt när som helst. Det ska dock alltid stå tydligt att det handlar om AdWords-annonser från tredjepart.
Så – håll ögonen öppna! Man ska inte betala SMS-registreringar för gratisprogram!
Jag vill gärna veta om det är fler program som har blivit drabbade.
Mer om säkerhet:
| Säkerhetspaket | Pris | Licens | |
| Panda Rea! | 399 kr (133 kr/PC) | 1 år/3 PC | |
| Norton Bäst i test | 799 kr (266 kr/PC) | 1 år/3 PC | |
| McAfee Rea! | 324 kr (108 kr/PC) | 1 år/3 PC | |
| F-Secure | 645 kr (215 kr/PC) | 1 år/3 PC | |
| Kaspersky | 589 kr | 1 år/1 PC | |
| ESET Nod32 | 594 kr | 1 år/1 PC | |
| Trend Micro | 649 kr | 1 år/1 PC |
| Annonser |
|
|


mclord
sa,
mars 1, 2009 @ 20:26 | Svara
Otroligt hur uppfinningsrika en del är – på andras bekostnad.
Skottet
sa,
mars 1, 2009 @ 21:36 | Svara
Ett tips, du kanske själv ska blockera dem från att visa annonser på din sida. Vid din artikel om detta finns nämligen samma annons ;)
http://blogg.skottet.se/wp-content/2009/03/tkjpdfcreator.jpg
tobias berneflykt
sa,
mars 1, 2009 @ 21:53 | Svara
just den fejade reklamen om pff generator ligger på din sida nu.
TkJ
sa,
mars 1, 2009 @ 23:12 | Svara
tobias: Jag har spärrat sidan i AdSense, men det verkar ta lång tid innan det slår igenom… :-(
johannes
sa,
mars 2, 2009 @ 15:34 | Svara
Det finns ju andra adsene fast inte av google,som du har skrivit om ,annars finns ju yahoo publisher .
Irriterad
sa,
maj 8, 2009 @ 09:36 | Svara
Hur får man Google INTE sätta in bedragares annonser?
Det här är ett problem som kommer att öka lavinartat.
Har själv blivit drabbad av Jens Engelbrekt Hjorthede Sörensen Eriksson som driver http://www.notara.se !
Jag har filtrerat bort Kreditupplysning AB http://www.notara.se och kontaktat Google.
Läs mer:
http://www.cint.se/debatt/ShowPostFlat.aspx?PostID=108086&PageIndex=2
http://www.reco.se/notara-kreditupplysning-ab
http://www.lindqvist.com/b/akta-dig-for-notara-se
Jag uppmanar till en enkel blogg/lista/site där man kan varna för oseriösa företag.
mvh
Kjelle
sa,
maj 13, 2009 @ 18:25 | Svara
Jag försökte ladda ner U Torrent men råkade ur för samma problem. sänd ett sms till FIC 72720 så får du koderna som krävs. Hmm
erik
sa,
maj 26, 2009 @ 12:58 | Svara
försökte ladda ner Spybot Search&Destroy. samma sak där… stog att man skulle få koden efter två sms a 20kr st. efter två sms samma sak, ingen kod.
När man tillslut skulle till o betala för ett prog, hoppas det inte gick på mer än 20kr bara.
LillaMy
sa,
juli 19, 2009 @ 19:44 | Svara
Jag hittade samma bedragare när jag skulle ladda ner VLC.
Ragnhild
sa,
oktober 19, 2009 @ 14:49 | Svara
Jag var med om samma sak när jag försökte ladda ner Flash-spelare. Jag blev debiterad på 3 gr 20 kr enligt min telefonräkning från avsändaren 72720/OPEN men såg aldrig röken av något program.
KSg
sa,
januari 20, 2010 @ 15:50 | Svara
Jag googlade på Skype o hamnade av misstag på shareware-sw.com när jag skulle ladda ner programmet. Samma ruta med sms för kod fanns även där. I det här fallet krävdes 3 sms för att få en kod och komma vidare med nedladdningen.
Johanna
sa,
augusti 30, 2010 @ 16:05 | Svara
Jag fick just ett sms med texten:
For att avsluta transaktionen, svara med FB. Du debiteras 25 kronor. Hotline: 0840309962
MEN jag har inte laddat ner någonting på sistone och inte tryckt på nå Google adsense, inte vad jag vet och inte med flit. Vad göra? Polisanmäla? Har aldrig vart med om nåt liknande…
Bo Hultqvist
sa,
mars 13, 2011 @ 15:35 | Svara
Laddade just ner VLC media player från vlc.laddaner.me och lät mig dumt nog luras att SMS-a ”DAT” till 72345 för att få en installationskod. Såg sedan att det stod att sms-et kostade 40:- eller 50:-. Detta är rent bedrägeri!