TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Photoshop-tips

Photoshop-tips: Zooma och skrolla med mus och kortkommandon

Skribent:
Publicerad: , 06:54
Respons: 1 kommentar

Photoshop-tipsPhotoshop är utan tvekan det mest populära programmet för bildredigering. Jag använder det dagligen för att fixa mina bilder till bloggen; skärmdumpar, produktbilder och så vidare. Och något jag verkligen älskar med Photoshop är att det finns oändligt många små knep för att underlätta ditt arbete!

Den här bloggposten är den första i en serie Photoshop-tips jag tänkte börja publicera. Det kommer att vara allt från guider till avancerade funktioner, till väldigt enkla tricks. Som det här till exempel: hur du på ett smart sätt kan använda tangentbordet och musen för att zooma och skrolla i bilden du redigerar.

Photoshop Zoom-verktygetOavsett vad det är för typ av bild du arbetar med, har du garanterat behov av att zooma in och ut ur bilden. I verktygslådan finns det en zoom-funktion som ser ut som ett förstoringsglas. Klicka på dess ikon eller tryck snabbkommandot [Z] för att aktivera zoomen. Som standard zoomar du in i bilden när du klickar på den, och vill du zooma ut håller du nere Alt – då ändras plustecknet på pekaren till ett minus.

Zooma och skrolla, det smarta sättet

Men det här är inte det smidigaste sättet att zooma. Om du har en mus med skrollhjul finns ett alternativ. Skrollhjul är i stort sett standard på alla möss – och när du arbetar i Photoshop ska du se till att ha en riktigt bra mus.

Mina favoriter sedan något år tillbaka är Mionix Naos; läs mitt test av Mionix Naos 3200, som är lillbrossan till Naos 5000. Naos 5000 riktar sig främst mot gamers, medan 3200 är enklare men ändå en riktigt bra mus, speciellt tillsammans med musmattan Mionix Propus 380.

För att zooma in och ut ur bilden, håller du helt enkelt nere Alt och rullar på musens skrollhjul. Det här fungerar oavsett vilket verktyg du har aktivt, så du behöver inte bry dig om Zoom-verktyget.

Photoshop zooma med musens skrollhjul

Om du zoomar in så pass mycket att bilden inte får plats på din skärm, behöver du skrolla för att komma åt alla områden i bilden. Även här kommer musens skrollhjul till nytta. När du snurrar på hjulet skrollar du vertikalt, alltså upp och ner. Håller du samtidigt nere Ctrl-knappen skrollar du istället horisontalt – åt höger och vänster.

Det finns ett par snabbkommandon som är bra att ha i bakhuvudet när det gäller att zooma bilder:

  • Ctrl+[1] – Visar bilden i normal storlek, där varje pixel i bilden är en pixel på skärmen. Det här läget är främst nyttigt när du arbetar med grafik som ska visas på skärmar (webben, appar etc).
  • Ctrl+[0] – Zoomar bilden till en storlek där hela bilden tar upp hela din skärmyta.
  • Ctrl+[+] – Zoomar in.
  • Ctrl+[-] – Zoomar ut.

Det finns galet många smarta funktioner i Photoshop som gör att du kan lösa saker på olika sätt, så att du kan anpassa det efter egen smak.

Photoshop till överkomligt pris

Avslutningsvis vill jag snabbt tipsa om att Photoshop numera inte kostar en förmögenhet att köpa. Istället prenumererar du på Adobe Creative Cloud, och betalar en månadskostnad för att få tillgång till den program du vill ha.

Som prenumerant har du alltid tillgång till den senaste versionen, som du laddar ner från ditt konto. Priserna varierar beroende på vilka program du vill ha – vill du bara ha Photoshop kostar det till exempel 229 kr/månaden. Läs mer om Adobe Creative Cloud.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

En kommentar

  1. MatsF2013-03-12 at 16:23Reply

    Adobe Creative Cloud var en intressant lösning. Kanske man skulle klara sig på ett per månader varje år

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.