TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Piratkopiering av musik drabbar inte industrin, enligt EU

Piratkopiering påverkar inte musikindustrinPiratkopering av musik drabbar inte musikbranschen speciellt mycket. EU har presenterat en rapport som säger att piratkopieringen av musik på nätet inte påverkar musikförsäljningen. Rapporten baseras på 16000 européers surfvanor. Tvärtom fann man en positiv koppling mellan piratkopiering och lagliga musiktjänster.

Även om piratkopieringen visserligen påverkar försäljningen av digital musik med en förlust på 2 procent, så innebär intäkter från strömmande tjänster som Spotify en ökning på 7 procent. Så det är uppenbart att många som tidigare laddade ner en hel del piratkopierad musik har idag gått över till strömmande tjänster.

Slutsatsen av undersökningen är att musikindustrin inte borde vara speciellt orolig över piratkopieringen, skriver Torrentfreak. […]

– Strömmad musik bör ses mer som ett komplement och har även en stimulerande effekt på den digitala försäljningen, skriver forskarna bakom studien. [Källa: IDG]

Rapporten konstaterar att musik som piratkopierats ändå inte hade köpts. Det betyder att piratkopierad musik bara leder till att fler lyssnar på artisten, vilket i längden borde resultera i positiva aspekter när konsumenter lyssnar på musik i lagliga tjänster som Spotify samt i biljettförsäljning till konserter och liknande.

Personligen lyssnar jag enbart på Spotify. Nu när till och med Metallica finns på Spotify är jag nöjd. När jag tittar på hur mina kompisar lyssnar, varierar det. De flesta av mina kompisar är intresserade av musik. Spotify är stora, men en del av dem piratkopierar fortfarande eftersom de lyssar på smal musik som saknas på Spotify. Å andra sidan väger de upp sin piratkopiering genom att köpa en massa vinylskivor och annat.

Spotifys ansvar för artisters lön

SpotifyJag har läst rätt många artiklar om indieartister som spelar musik för smalare lyssnarkretsar, där man går hårt åt dålig ersättning från Spotify. Som en indieartist går det inte att leva på intäkter från strömmande tjänster. Men ska man kunna det?

Ibland känns det som om resonemanget är att bara för att man är konstnär, står man över marknadsreglerna. Men vill man spela avantgardemusik med teskedar och sågklingor, kanske man inte bör sluta sitt jobb. Det är inte så enkelt att när man väl skapat musik får man en massa pengar.

Nu menar jag inte att alla artister ska börja syssla med ”kommersiell” musik, för att det är det som marknaden och den breda massan vill ha. Tvärtom – Internet har gjort det möjligt för väldigt nischade artister att nå ut med sin musik. Men när det gäller att skrapa ihop till en lön, kanske musikskapare måste se helheten? Det får ju alla vi andra göra.

Det finns naturligtvis flera olika perspektiv att se på Spotifys ersättningsmodell. Ett sätt är att se på Spotify som en radio där du själv väljer musiken. Och om man då ser på hur mycket betalt man får när P3 spelar en låt för två miljoner lyssnare, jämfört med vad man får av Spotify efter två miljoner spelningar, kanske Spotify inte är så dåligt.

Men som sagt, det finns alltid flera olika infallsvinklar.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

 

En kommentar

  1. Dick Thorén2013-03-19 at 13:31Reply

    Kör med WiMP istället, gillar deras utbud mer än Spotify. Som du säger, bara för att man är musiker är det ju inte säkert man kan klara sig på de pengar man får in. Man måste kanske ha ett ”riktigt” jobb också.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.