TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Podcast

Så enkelt lyssnar du på din första poddradio!

Skribent:
Publicerad: , 14:01
Respons: Skriv en kommentar!

Lyssna på poddradioIdag är det helt omöjligt att missa konceptet poddradio. Vanliga radiokanaler gör kontinuerligt reklam för sin egen poddradio, och det finns tusentals och åter tusentals radioprogram att lyssna på via Internet.

Men det verkar inte helt uppenbart hur du faktiskt lyssnar på poddradio. Frågan återkommer nämligen hela tiden från läsare. Därför hade jag tänkt att förklara vad det är för något och visa hur du kommer igång och lyssnar på det.

För det första – vad är egentligen poddradio? I grund och botten är det bara en ljudfil med ett radioprogram. Det kan vara program som spelats in i en professionell studio av vanliga radiokanaler. Men det kan också vara något gjort av entusiaster.

Faktum är att det inte krävs mycket att spela in poddradio. Det enda du behöver är någon form av enhet som kan spela in ljud och spara ner det i en MP3-fil. Du kan göra det med en valfri smartphone och rätt applikation, men vanligast är att man använder en dator.

Även om det kan kräva en del jobb att få bra ljud i din poddradio och att innehållet är intressant. Men själva inspelningen är i princip tekniskt enkelt. Därefter kommer det jobbigaste – att distribuera poddradion.

Enkelt förklarat går det ut på att man laddar upp sin poddradio-fil till en server varifrån lyssnare hämtar filen. Därefter behöver man anmäla sitt nya avsnitt till olika distributörer. Ofta används en så kallad RSS-fil för att automatisera det. Och i alla vettiga poddradio-spelare kan du välja att följa eller prenumerera på kanaler, så att du får meddelande när ett nytt avsnitt publiceras.

Det finns många olika val av applikationer att använda. Och eftersom den här artikeln handlar om hur du lyssnar – inte om hur du spelar in – ska vi fokusera på de applikationer och program du behöver för att lyssna.

Har du kompisar som inte kommit igång med poddradio? Tipsa gärna om den här artikeln!

 

Poddradio hos Spotify

När du tänker på Spotify, tänker du förmodligen på musik. Men sedan en tid tillbaka erbjuder Spotify även poddradio. Och eftersom så många använder Spotify idag, har jag valt att börja där.

Eftersom de flesta av oss redan har Spotify är det en bra start. I programmet – eller applikationen, om du kör det på en smartphone – finns menyalternativet ”podcasts”. Klicka på den länken för att komma till startsidan för poddradio.

Poddradio i Spotify
image-26369

Numera kan du lyssna på poddradio via Spotify.

Här kommer du att hitta mängder av poddradio inom olika kategorier. Många av dem är svenska men det finns ännu fler på engelska. Oavsett vilket som är ditt intresse, lär du hitta i alla fall en poddradio inom kategorin.

Grover Podcast en app för Windows 10

Du har förmodligen uppgraderat till Windows 10 vid det här laget, och i och med det rekommenderas varmt att du hämtar dina program och applikationer via Microsoft Store. Det är säkert och smidigt.

Ett av de mest populära programmen för att hantera poddradio är Grover Podcast, en applikation som även finns i en betalversion – Grover Pro – som kostar 30 kronor och ger dig ytterligare funktionalitet.

Grover Podcast på Windows
image-26370

Du kan ladda ner exempelvis Grover Podcast som app för Windows 10.

Ladda ner Grover Podcast från Microsoft Store.

Mac använder gamla iTunes

För dig som kör Mac istället för PC finns det ett självklart val när det gäller poddradio, och det är iTunes. Nu kan man ha åsikter om det programmet – personligen tycker jag att det är hemskt – men det har tillgång till Apples stora databas av poddradio, och för detta ändamål fungerar det fint.

iTunes Store har länge varit ett självklart ställe att ladda upp sin poddradio till, och det är här du hittar i princip alla radioprogram du kan tänkas leta efter. I rullgardinsmenyn i programmet där du väljer typ av media, väljer du Podcaster för att komma åt både ditt bibliotek och affären.

iTunes och podradio
image-26371

iTunes har tillgång till Apples stora databas av poddradio.

Podcaster på iOS

iPhone och iPad heter Apples egna applikation för poddradio helt enkelt Podcaster. Det är inte säkert att du har appen installerad, men du hittar den gratis på App Store.

Det finns vidare mängder av andra appar för att lyssna på poddradio, men Podcaster är enkel och lätt att använda. Skulle du däremot inte hålla med kan du hitta massor av alternativ om du söker efter ”podcast” på App Store.

Här läser du mer om poddradio på iOS och OS X.

Android har Googles Podcasts

I likhet med Apple har även Google en egen app för poddradio till sitt mobila operativsystem Android. Appen heter Google Podcasts och kan laddas ner från Google Play.

De flesta poddradioprogram finns representerade även hos Google, så det är inte många som du inte hittar på plattformen. Podcasts är gratis och det finns naturligtvis mängder av andra poddradio-spelare för Android.

Läs mer om och installera Google Podcasts.

Google Podcasts
image-26372

Kör du Android rekommenderas appen Google Podcasts.

Acast ett populärt alternativ

Acast är en plattform för att hantera poddradio, och finns i en applikation för såväl iOS som Android och Windows.

En av fördelarna med Acast, utifrån publicisternas ögon, är att appen implementerar lite reklam i radioprogrammen. På så sätt kan de som driver poddradio tjäna en liten slant. För dig som användare finns det tonvis av radiokanaler att välja mellan.

Läs mer på Acasts hemsida.

Har du tips på bra poddradio? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.