TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Podradio – Allt du behöver veta om podcast!

Skribent:
Publicerad: , 00:52
Uppdaterad: 2018-07-01, 01:13
Respons: 1 kommentar

Podradio - Vad är podradio/podcast?Podradio, eller podcasts, har fått ett ordentligt uppsving under det gångna året. Man har till och med kallat podradio för den nya tidens bloggar. När bloggarna gjorde vem som helst till skribent, gör podradio vem som helst till radiopratare. Det är en spännande utveckling och det finns mycket bra svensk podradio.

Men vad är egentligen podradio och hur fungerar det? Hur lyssnar du på podradio och hur går du tillväga om du vill spela in en egen? I den här artikeln, som jag kommer att uppdatera kontinuerligt, tänker jag ge svar på dessa frågor. Artikeln kommer att fyllas på med text och länkar allt eftersom. Så om du är intresserad av ämnet – lägg gärna upp ett bokmärke! Eller prenumerera på mitt nyhetsbrev och RSS-flöde.

Podradio, eller podcast som det heter på engelska, är radioprogram som du kan ladda ner från Internet.

En del, men långt ifrån alla, podradio sänds i live över Internet precis som vanlig radio, men gemensamt för all podradio är att de kan laddas ner – vanligast är att man publicerar dem som MP3-filer. I många fall kan du även strömma filerna, om du vill slippa ladda ner dem, det beror lite på vilket program du använder och hur bra uppkoppling du har.

Rent tekniskt är podradio inget komplicerat. Det är alltså helt enkelt ett radioprogram som kan laddas ner till din dator, smartphone, surfplatta eller någon annan enhet.

Den engelska termen podcast är emellertid bredare är podradio, och innefattar inte bara ljud. En hel del podcasts har även video, vilket gör dem mer som ett TV-program. Någon bra översättning av podcast till svenska finns idag inte. Ibland kallar man det för podsändningar (källa: Wikipedia).

Podradio och iPod

Poddradio och iPodNamnet podradio (podcast) kommer från Apples mediaspelare iPod; ”pod” från iPod och ”cast” från broadcasting (sändning). Den här kopplingen till iPod och Apples enheter är något som diskuteras med jämna mellanrum.

En vanlig missuppfattning är att podradio kräver att du använder Apples programvara iTunes, just på grund av namnets koppling till iPod. Det är helt fel – det går att lyssna på podradio med i stort sett vilken enhet som helst.

Några ”podcasters” har försökt gå igenom en ändring av termen. Leo Laporte, som driver det populära podcast-nätverket TWiT, använder sig av namnet netcast istället för podcast, och han försöker få andra att haka på det. Wikipedia konstaterar dock att diskussionen borde kunna ses som avslutad i och med att Microsoft använde termen podcasts i sin mediaspelare Zune, när den kom.

I Sverige skrivs podradio ibland med två b; poddradio. Bägge stavningarna är allmänt accepterade, och jag har valt att skriva podradio med ett b eftersom jag tycker det ser snyggare ut.

iTunes ledande på podradio

Det finns som sagt många sätt att lyssna på podradio. Ett enkelt alternativ är att besöka podradions hemsida – om en sådan finns – och lyssna på programmen härifrån. Som regel går det att strömma avsnitten direkt från webben.

Allra störst är Apples iTunes (alternativt deras Podcaster-applikation för iOS). iTunes Store innehåller ett väldigt omfattande register över olika podradio inom alla möjliga kategorier och på olika språk.

Podradio (Podcaster) i iTunes

Att det är just Apple som blivit så stora inom podradio, beror inte så mycket på att namnet härstammar från iPod. Det beror snarare på det stora antalet användare av iOS-enheter och äldre iPod, tillsammans med faktumet att Apple gjort det smidigt att hitta och lyssna på podradio.

Podradio med Podcaster för iOSDe flesta podradio publiceras kontinuerligt, till exempel med ett nytt avsnitt en gång i veckan. Ofta använder man sig av en RSS-fil för att låta användare prenumerera på nya avsnitt.

Det fungerar ungefär som när du följer bloggar och andra tjänster i en RSS-läsare som Google Reader, fast istället har du en podradio-spelare som automatiskt kan meddela dig om nya avsnitt från din favorit-podradio, och även ladda ner dem.

Även här har Apple lagt ner mycket arbete på att göra det bekvämt för användare att prenumerera på sina favoriter. Har du till exempel en iPhone, kan du bläddra runt bland Podcaster, och hittar du något du gillar kan du antingen börja lyssna på det direkt genom att strömma, eller kan du ladda ner avsnittet – och gillar du det trycker du bara Prenumerera så hämtas nya avsnitt ner av appen Podcaster.

I och med att Apple är så pass stora, är det så klart väsentligt för de som gör podradio att finnas med i deras databas. Det här är inga större problem, eftersom Apple släpper in alla från studioinspelningar hos Sveriges Radio till glada amatörer med en dator och mikrofon.

När man ser till alla dessa faktorer, är det inte konstigt att det är vanligt med missuppfattningen att podradio är något som bara finns på iTunes…

Lyssna på podradio

Podradio för AndroidMen som vi redan konstaterat är iTunes – och sedan ett tag tillbaka i iOS, applikationen Podcaster – bara ett sätt att lyssna på podradio. Jag har redan beskrivit att du kan lyssna på podradio genom att besöka radions hemsida och därifrån lyssna på podradion strömmande, alternativt ladda ner den.

Om det är en ordinär podradio med bara ljud, brukar de som sagt distribueras i MP3-format. När du väl har laddat ner filen kan du alltså spela upp den i vilken enhet som helst, som hanterar MP3-filer. Mobiltelefoner är föga överraskande ett populärt sätt att lyssna på podradio.

Det finns massor av datorprogram och applikationer för smartphones för att hantera podradio, för dig som inte kan eller vill använda dig av Apples produkter. Här kommer en lista över populära appar:

Utöver de tio applikationer jag listar på artikeln ovan, finns det mängder av andra, som jag allt eftersom kommer att prova och skriva om i bloggen.

Vill du lyssna på podradio utan dator och smartphone, finns det flera lösningar. Läs mer här: Lyssna på podradio utan dator.

Spela in din egen podradio

Podradion håller på att bli en växande trend av samma mått som bloggen var för ett par år sedan. Det är lättare att komma igång med en blogg, eftersom du bara behöver skriva, men rent tekniskt är det inte mycket svårare att spela in en podradio.

Mikrofon för att spela in podradioI praktiken behöver du bara en dator och en mikrofon, samt en programvara för att spela in ljud. Vill du ha ett gratis alternativ kan jag rekommendera Audacity. Det är ett ypperligt program för att spela in exempelvis podradio. Programmet har många funktioner för att redigera, vilket kan vara en god idé om du inte lyckas spela in en perfekt radioprogram rakt av.

För övrigt finns det mycket att skriva om vad gäller att skapa en podradio. Jag har bara skrapat på ytan på det här ämnet, och jag tänker fördjupa mig i det framöver. Tills dess kan du börja med följande artikel:

Jag kommer som sagt att uppdatera den här sidan med jämna mellanrum. Dels kommer jag framöver att skriva mer om att spela in din egen podradio, både rent tekniska aspekter men även tips om hur du gör ett bra radioprogram, och dels tänker jag tipsa om olika podradio-program som jag kan rekommendera.

Tills dess kommer här några svenska podradio med inriktning på teknik:

  • IDG Podradio – Dagliga IT-nyheter
  • Macradion – Från redaktionen på Allt om Mac, nödvändighet för alla Mac-nördar
  • Slashat – Sveriges förmodligen ledande teknikpodcast som handlar om främst teknik och Internet (sänds även live)
  • Webbradion – En podcast av och för webbutvecklare

Om du har tips på bra svenska podradio-program, skicka ett mejl till [email protected]!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

En kommentar

  1. Po Andersson2017-10-12 at 20:47Reply

    I Sverige skrivs podradio ibland med två b; poddradio. Bägge stavningarna är allmänt accepterade, och jag har valt att skriva podradio med ett b eftersom jag tycker det ser snyggare ut.
    ”b”?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.