TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Podcast

Podradion har blivit den nya bloggen: Kom igång!

Skribent:
Publicerad: , 23:56
Uppdaterad: 2012-12-15, 00:57
Respons: 4 kommentarer

Starta din podradioIDG har publicerat ett långt och läsvärt reportage om podradio, där man drar slutsatsen att podden är den nya bloggen. Runt 2005 exploderade bloggosfären och det fanns mängder av bloggar inom alla ämnen. Många av dem har trillat bort, samtidigt som nya har fötts.

Men just nu upplevs samma lavinartade ökning inom podradio. Och själv skulle jag också vilja tillägga videobloggar, eller vad man kan kalla de YouTube-kanaler vars upphovsmakare producerar videoklipp som ses av hundratusentals svenskar. Att starta en podradio är inte speciellt komplicerat och allt eftersom fler användare lär sig hantera formatet ökar antalet lyssnare.

Att lyssna på podradio kräver inte mycket. I de flesta fall använder vi våra smartphones, med hjälp av olika applikationer för podradio. Jag lyssnar en del själv, men min hustru är mer aktiv.

Som regel lyssnar vi antingen på dem i hörlurar, eller om det gäller en podcast som vi bägge gillar (som Alex [Schulman] och Sigges [Eklund] podcast) använder vi en Bluetooth-högtalare i köket. Det är perfekt underhållning under tiden vi lagar kvällsmat – något vi så gott som varje dag gör tillsammans.

Just Sigge Eklund får många lovord i artikeln. Bland annat kan vi läsa:

Precis som Fredrik Wikingsson får Kristoffer Triumf något närmast religiöst i blicken när författaren och journalisten Sigge Eklund kommer på tal. Eklund satt som spindeln i nätet när bloggarna slog igenom 2005, sju år senare verkar han göra om tricket, fast med podcastarna. [Källa: IDG]

Podradio är, enligt Sigge Eklund, en pånyttfödelse av traditionen med amatörradio. I likhet med bloggande kräver det inte mycket teknisk kompetens för att skapa en podcast. Du behöver en dator och en mikrofon. Sen går det naturligtvis att själv bestämma hur pass seriös du vill bli.

En dator med mikrofon

De flesta bärbara datorer har inbyggda mikrofoner, men jag skulle starkt rekommendera att du investerar i en bra extern mikrofon. Ljudkvaliteten på de inbyggda mikrofonerna lämnar en hel del att önska.

Även om du är långt ifrån en audionörd kommer du att märka den bristfälliga kvaliteten. Och eftersom ljudet är så viktigt i en podradio, är det viktigt att det håller hög kvalitet. Brusande och platt ljud med stora variationer i volymen drar ner betyget direkt.

Mikrofon för podradioDet finns naturligtvis en hel uppsjö av olika alternativ, i alla prisklasser. Vill du ha tips på vad som passar dig bäst, skulle jag föreslå att du besöker din lokala musikhandlare och frågar. De brukar som regel veta vad de pratar om.

Jag gjorde lite research och fick information om ett par olika mikrofoner som folk använder för podradio. Blue Snowball är en mikrofon som fångar upp ljudet i 360 grader, och den ska fungera fint om ni är ett par personer som spelar in podradion.

Sätt er runt ett bord och placera mikrofonen, som du kopplat till datorn via USB, mitt på bordet. Sedan är det bara att börja spela in er podradio.

Gratis program för redigering

Det är inte fel att lägga tid på efterarbete, genom att klippa bort långa pauser eller saker som kanske inte blev så bra. Du kan göra podcasten mer professionell med hjälp av ljudeffekter och jinglar. Sådana finns att ladda ner gratis på webben, exempelvis på sajten A zillion sounds.

För såväl inspelning som redigering rekommenderar jag gratisprogrammet Audacity. Det är lätt att använda.

Audacity 2.0

En bra funktionalitet i Audacity är att det hanterar olika kanaler. I praktiken betyder det att du kan lägga själva radiopratandet på en kanal, och sedan skapa andra kanaler för att lägga på ljudeffekter och annat, så att de spelas samtidigt som pratandet fortgår.

Vill du ta din podradio ytterligare ett steg framåt, framför allt om ni är flera som pratar, kan du skaffa en enkel mixer samt varsin mikrofon. Koppla mikrofonerna till mixerbordet, justera ljudnivåerna för varje respektive mikrofon och anslut sedan mixerbordets utsignal till datorns ljudingång för inspelning i Audacity.

Du kan alternativt skaffa ett externt ljudkort med flera ingångar för mikrofoner, så att ni får varsin mikrofon.

Kom igång med podradio

IDG:s ovan nämnda artikel Så blev podden nya bloggen är bra läsning för dig som vill komma igång med en egen podradio. En annan bra artikel hittar du hos IDG:s InternetWorld under rubriken Kom igång med din egen podcast.

När du väl har gjort klart din podradio, har du den som en ljudfil. Den behöver ligga någonstans på webben, så att lyssnare kan hitta den. Om du inte vill lägga den på en egen servern – får du många lyssnare blir det en del bredband – kan du använda exempelvis Soundcloud, en tjänst för att dela ljudfiler. En annan tjänst är Archive.org.

Den förmodligen viktigaste marknadsföringskanalen för podradio är Apples iTunes. Här vill du att din podradio ska finnas tillgänglig, så att alla med iPhone, iPad och iPod Touch (eller en dator med iTunes) kan lyssna. Starta iTunes, gå till iTunes Store och klicka Podcaster. Till höger klickar du på länken Skicka in en podcast. Apple har en FAQ för podcasters.

Skicka din podradio till iTunes

För att det här ska fungera behöver du en fungerande RSS-feed för din podradio. Detta kan du lösa genom att starta en enkel blogg för din podradio, och sedan se till att RSS-feeden blir en speciell podcast-RSS (här hittar du ett skript för att generera en RSS för podcasts).

Det rekommenderas att du går via Google Feedburner. Feedburner låter dig mata in en massa metainformation i din RSS-fil, vilket behövs för att iTunes ska acceptera den. Hos Xbox-flickan hittar du en utmärkt guide till hur du går tillväga.

En annan populär helhetslösning som hanterar det mesta för dig som vill driva en podradio, är Liberated Syndication. Ovan nämna Alex och Sigge använder sig av den tjänsten.

Läs också mitt inlägg om 10 appar för att lyssna på podradio, för iOS, Android, Windows Phone, Windows, OS X och Linux.

Om intresset finns, skriver jag gärna fler artiklar om podradio!


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Mer om Podcasting | Digitala Distributionsformer2013-04-23 at 10:44Reply

  […] ses ibland som en trend som kan komma att ersätta bloggandet. Tommy Johansson har skrivit “Podradion har blivit den nya bloggen: Kom igång!” där du kan få en hel del tips om hur du kan komma igång med din egen […]

 2. Publicera podcast med wordpress @ Chisp.se2013-02-10 at 17:45Reply

  […] Men ett avsnitt måste spelas in innan det kan publicerat, inget jag tänker gå in på, TkJ berättar bra om vad man behöver för att skapa podradio, läs även om podradion som blivit den nya bloggen. […]

 3. Lilla Gumman hittade en metapodcast på Geek Girl Meetup Öresund! : Lilla gumman2012-11-27 at 09:16Reply

  […] du läsa mer om att göra din egen podcast, så hittar du matnyttig läsning hos Tommy K Johansson och i Internetworld och Computer […]

 4. Elisabeth2012-11-26 at 19:32Reply

  Intressant, konkret och som så ofta mycket inspirerande skrivet!
  Tack för alla tips!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.