TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Pusselspel

Pokémon Go: Smart och nyttigt eller samhällsfara?

Skribent:
Publicerad: , 03:50
Respons: 2 kommentarer

Pokemon Go - Farligt eller nyttigt?Om du inte varit helt nedkopplad under semestern kan du omöjligen ha missat Nintendos succéapplikation Pokémon Go. Spelet är ett smart sätt att få folk att gå ut och röra på sig, i jakt på olika pokémons som du ska fånga.

Media har dock delat in sig i två läger. Lite överdrivet anser hälften att det är ett mer eller mindre genialt spel eftersom du faktiskt måste ut och röra på dig. Den andra hälften tycker att det är förenat med livsfara och borde i princip förbjudas.

Pokémon Go använder din GPS i mobilen och det gäller ett gå runt och leta upp gömda pokémons. När du hittar en så slår skärmen om till kameraläge där du kan se din pokémon och fånga den genom att kasta bollar på den.

Så själva spelet är harmlöst. Problemet är att det finns en del användare som vandrar omkring på pokémonjakt med ögonen fästa på mobilen, utan en tanke på var och hur de går.

En normalbegåvad person förstår naturligtvis att du måste se dig för. Men den här väldiga majoriteten av spelarna, som bara har roligt och får motion, genererar inga rubriker på löpsedlarna eftersom det inte säljer lösnummer.

Det vi får läsa om är till exempel killen som spelade Pokémon Go samtidigt som han körde bil, med blicken fäst på skärmen. Efter att turligt nog missat gående på övergångsställen, stoppade polisen honom efter att ha kört mot rött vid flertal tillfällen. Körkortet rök givetvis direkt.

Pokemon Go - farligt eller nyttigt?
image-24594

En del dumskallar som spelat Pokémon Go har givit spelet en orättvis bild i media.

Eller varför inte de två 20-åriga män som med ögonen klistrade på mobilskärmarna klev rakt ut i ett stup och föll 30 meter. De klarade sig utan allvarliga skador, och missade därför en möjlig nominering till Darwin-awards.

Polisen i Haninge varnar för zombisyndrom

Det har tydligen gått så långt att polisen i Haninge gått ut med en varning på Facebook om att folk som spelar Pokémon Go:

”De går själva eller i klungor och med zombiliknande tendenser stirrar de ner i mobilen samtidigt som de irrande letar runt i omgivningarna”, skriver Magnus, gruppchef och yttre befäl hos polisen. [Källa: Ny Teknik]

Pokémon Go-spelare blir som zombies enligt polisen
image-24595

När man som förälder läser den här typen av nyheter, är det inte konstigt att de blir oroliga. SvD har publicerat en artikel med 9 tips som föräldrar för lära sina barn för att undvika faror.

I princip handlar det om att barnen ska lära sig titta sig för innan de passerar en väg, och att de inte får gå in på privata eller farliga områden, exempelvis byggarbetsplatser.

Dyra köp inuti appar – så undviker du problemet

Stoppa köp inuti appar på iPhone och iPadVidare varnar man för att spelet innehåller så kallad Köp inuti app. Det här har inte så mycket med Pokémon Go att göra, som det har med alla spel där det går att köpa saker.

Inte alla barn, speciellt yngre, har förståelse för att sådana köp kostar riktiga pengar, då de dras från det registrerade kreditkortet; det vill säga föräldrarnas.

Det här kan bli riktigt dyrt och personligen har jag väldigt svårt för app-utvecklare som lägger in den här typen av köp i spel som är uppenbart riktade till en yngre publik.

Jag har tidigare skrivit lite om smurfspelet och liknande, som har blivit en dyr lärdom för en del föräldrar. Många av köpen inuti apparna kan sträcka sig upp emot hundratals kronor.

Så har dina barn iPhone eller iPad, se till att spärra att de inte kan genomföra in-app-köp. Du kan läsa en guide till hur du stänger av möjligheten här.

Apple blev för övrigt tvingade till att ersätta föräldrar vars barn storhandlat smurfbär och andra virtuella grejor för att snabbare kunna klara av spelet.

Nyttigt och roligt, om du inte är dum i huvudet

Jag har idag testat Pokémon Go här ute på småländska vischan, och jag kan delvis hålla med Robin Kaas som i en debattartikel hos Expressen poängterar att det är skillnad mellan att spela i en stad alternativt på landsbygden.

När jag nyligen var på besök i Karlshamn – och traditionsenligt åt på den fantastiska restaurangen Wägga Fisk & Delikatess – för att sen åka in till stan en runda, fanns det gott om pokémons och stationer där du kan hämta fler bolla att kasta på monsterna.

Idag var jag ute en runda här i Klavreström, fanns det inte i närheten lika många. Jag promenerade runt 7000 steg, vilket är betydligt mer än vad jag har rört mig på sistone (om du följt bloggen har du kanske läst att jag efter många jobbiga perioder sedan tonåren till slut fått diagnosen bipolär).

Så för mig personligen är Pokémon Go fått mig på fötterna och ut i friska luften och motionerat, något som är oerhört viktigt enligt min läkare. Det är nog därför jag även lyckats skriva.

Det är egentligen ett tämligen banalt spel, så betyget 7 kan tyckas vara i överkant. Men det är ett högst subjektivt betyg. Jag känner mig glad och tacksam för första gången på väldig länge.

Programinformation

Pokémon Go

 • Hemsida: Pokémon Go
 • Utvecklare: Nintendo
 • Pris: Gratis (köp inuti app)
 • Plattform: Android och iOS
 • Betyg: (7/10)
 • Kategori: Pusselspel
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 243

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Bengt Samuelsson2016-07-31 at 17:15Reply

  Ska testa jag också, snart

 2. Lars-Gunnar Norberg2016-07-30 at 10:00Reply

  Nyttigt på rätt sätt men det får inte gå till överdrift!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.