TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

 1. Copy All Urls
  Google Chrome
 2. Should I Remove It?
  Windows
 3. HxD
  Windows
 4. Film&TV
  Windows 10
 5. AdwCleaner
  Windows
 6. Ultimate Windows Tweaker 4
  Windows 10
 7. Avast! Free Antivirus
  Windows
 8. Videostream for Chromecast
  Google Chrome, iOS, Android
 9. Advanced Custom Fields
  WordPress

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Popcorn måste blockas av Internetleverantörer

Skribent:
Publicerad: , 15:50
Respons: Skriv en kommentar!

Popcorn Time inte laglig i SverigePopcorn Time, en populär tjänst för att gratis strömma film och TV-serier från BitTorrent-sajter, har fått stryk av domstol i Storbritannien. Efter att MPAA – amerikanska filmbolags intresseorganisation – har krävt att Internetleverantörer i landet ska blockera tjänsten, har domstol nu har gått på deras linje.

De ledande brittiska Internetoperatörerna ska alltså blockera trafik till Popcorn Time, i hopp om att brittiska användare inte ska komma åt tjänsten. I praktiken fyller blockeringen ingen större funktion eftersom det är väldigt enkelt att gå runt sådant. Det bevisar dock att MPAA fortfarande är på krigsstigen när det handlar om pirattjänster. Något som även stämmer i Sverige.

Popcorn Time fick vid lanseringen en del uppmärksamhet här i Sverige. Det är en programvara som starkt påminner om Netflix. Eftersom programmet låter dig strömma film och TV-serier från olika BitTorrent-tjänster, är det inte lagligt i Sverige. Det är förmodligen på grund av detta som Popcorn Time inte blivit speciellt stort här hemma.

En titt på Google Trendes visar att Popcorn Time hamnar långt under Netflix, samt de populära pirattjänsterna Swefilmer och Dreamfilm. De sistnämnda är två svenska sajter för att strömma film och TV gratis. På grund av att filmerna strömmas som vanliga Flash-filmer bryter användare inte mot någon lag. De som driver sajterna är däremot ute på hal is.

Google Trends över Swefilmer, Popcorn Time, Netflix
image-23332

Google Trends visar statistik över skillnader mellan olika filmtjänster. Popcorn Time är inte så stor i Sverige, men Netflix går uppenbart väldigt bra med tanke på hur enorm Swefilmer är.

Popcorn Time har ändå en del användare i Sverige, och det verkar som om filmbranschen i höst kommer sända ut böter till dem man spårat.

Popcorn-användare i Sverige får böter?

Man har anlitat en advokatbyrå som ska spåra upp användare och sedan skicka fakturor till dem. Personligen ställer jag mig lite frågande till att enskilda företag har rätt att skicka ut böter till privatpersoner – men jag har dock ingen juridisk kompetens.

Enligt en artikel på IDG där Daniel Westman, doktorand på Institutet för rättsinformatik på Stockholms universitet, tar företagen en risk om någon vägrar betala fakturan.

– Om man då stämmer abonnenten och påstår att denna ansvarar för intrånget tar man en risk om det visar sig att man inte kan vinna denna typ av mål. Då blir strategin verkningslös, säger Daniel Westman. [Källa: IDG]

Även i Sverige har de amerikanska filmbolagen lämnat in krav på att Internetleverantörer ska blockera sajter man inte gillar. Swefilmer, Dreamfilm, Sweflix, Viooz och Primewire är fem sajter som MPA – den internationella delen av MPAA – kräver att Teliasonera ska blockera; Amerikanska filmindustrin ska stämma Telia till att blocka sajter.

På ett annat håll har svenska film-, TV- och musikbolag genom sin organisation IFPI valt att dra Bredabndsbolaget inför rätta, för att tvinga dem att blockera Pirate Bay och Swefilmer. Bakgrunden till detta är påtryckningar från MPA, och anledningen till varför IFPI valde Bredbandsbolaget istället för ledande Teliasonera, var enligt läckta dokument på Wikileaks att IFPI anlitade samma advokatbyrå som Telia…

Går inte att stoppa piratkopiering

Det går aldrig någonsin att komma runt piratkopiering, av det enkla skälet att all digital data är väldigt, väldigt enkel att duplicera. Företagen inom film, musik och TV kan stämma varenda människa på jorden, men det kommer ändå inte att få bort piratkopieringen.

Idag har 2,5 miljoner svenskar tillgång till Netflix, HBO, Viaplay och liknande kommersiella film- och TV-tjänster. Vi har helt uppenbart tagit till oss de legala tjänsterna. Vi är villiga att betala för bra lösningar.

Filmbolagen stämmer och stämmer och stämmer...Men trots detta fortsätter filmindustrin att stämma folk och företag. De kan omöjligen gynnas på sikt av att stå och pissa på sina potentiella kunder. Jag skriver potentiella kunder, för när vi i Sverige i allt större utsträckning betalar för att se på film och TV över Internet, så är vi alla just detta.

Jag föreslår att framför allt de amerikanska filmföretagen sparkar 95 procent av sina advokater, och investerar den kostnaden i spännande projekt istället.

Ni kommer aldrig att kunna stoppa piratkopiering, så lägg tiden på att göra något folk vill betala för, istället för att försöka finansiera era bolag med skadeståndsersättningar.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.