TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Filmtjänster

Popcorn Time strömmar gratis film, men är inte laglig

Skribent:
Publicerad: , 11:51
Uppdaterad: 2015-05-21, 10:58
Respons: 4 kommentarer

Popcorn Time inte laglig i SverigePopcorn Time, som strömmar film och TV-serier gratis, har fått mycket publicitet och det har kommit en hel del tips från läsare om tjänsten. Popcorn Time är en programvara som låter dig strömma film på ett enkelt sätt, men är det lagligt? Svaret är enkel nej.

Anledningen till att Popcorn Time inte är laglig, är hur tjänsten fungerar. Programmet använder sig av BitTorrent för att ladda ner filmer i realtid samtidigt som de visas. Därför gäller samma lagar som om du skulle ladda ner film från The Pirate Bay och andra torrent-sajter.

Popcorn Time lanserades för ett tag sedan och finns i betaversion att ladda ner till Windows, Linux, Mac OS X och Android. Tjänsten utvecklas med öppen källkod. Själva utseendet påminner om de kommersiella filmtjänsterna, så som Headweb och Netflix, med ett bredare utbud.

Rent praktiskt fungerar Popcorn Time fint, så det är inte konstigt att man har lockat många användare. När du börjar titta på en film, laddas den ner från BitTorrent-sajter och strömmas i realtid. Det tar några sekunder innan filmen börjar visas och strömmande flyter på så länge du har hyfsat bra bandbredd.

Popcorn Time, gratis film inte lagligt
image-23008

Men tjänsten är inte laglig att använda. Det är nämligen inte lagligt att i Sverige ladda ner filmer via BitTorrent och det är inte lagligt att dela med sig av upphovsrättsskyddat material – något som är fallet med BitTorrent, eftersom du delar ut samtidigt som du ladda ner.

Det här känner utvecklarna bakom Popcorn Time till, eftersom programmet innehåller en VPN-tjänst för att göra ditt användande anonymt.

Popcorn Time kan jämföras med Swefilmer och Dreamfilm i och med att man erbjuder gratis film, men Swefilmer och Dreamfilm är däremot inte olagligt att använda eftersom du bara strömmar en videofilm via webben – du laddar tekniskt sett inte ner på samma sätt som med Popcorn Time. Och, ja, det kan tyckas vara lite ologiskt.

Filmindustrin tänker fakturera Popcorn-användare

Filmbranschen är så klart inte alls glada över Popcorn Time. Det verkar som om filmbolagen tänker börja spåra svenska användare av tjänsten, och sedan skicka ut fakturor på böter till dem. Nu är den här metoden i en legal gråzon. Det är inte säkert att filmindustrin får skicka ut böter så här, och det är osäkert vad de ska göra om du vägrar betala fakturan.

Men de har ändå möjlighet att spåra användare som använder sig av Popcorn Time tack vare den gamla Ipred-lagen som togs i bruk för ett par år sedan. Lagen låter upphovsrättsinnehavare begära information om IP-nummer från Internetoperatörer, med det främsta syftet att kunna kräva ägaren av Internetabonnemanget på skadestånd för illegal nedladdning.

OVPN.se - Surfa anonymt

Det är därför många användare av Popcorn Time, Bittorrent och sajter som Swefilmer och Dreamfilm, använder sig av VPN-tjänster för att surfa anonymt. Genom att använda en VPN-tjänst döljs användarens riktiga IP-nummer, vilket gör det omöjligt för till exempel filmbranschen att spåra piratladdare. OVPN är en populär tjänst med bra funktioner. Du kan testa gratis.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. projectfreetvonline2016-05-02 at 05:57Reply

  http://www.projectfreetvonlinenow.com/
  projectfreetvonlinenow is the best site for free full Movies and TV shows. Lots of new and old movies and it is free.

  Use the search button to find your specific movie or browse the categories.

  With years from 1935 to 2016, all genres you could imagine and a-z lists it has never been more easy to find your favorite movie.

  Or simply browse top movies for something new and exciting to watch.

 2. Håkan2015-04-13 at 13:49Reply

  Det är visst lagligt, även via torrents. Här uttalar sig en jurist:
  http://www.va.se/nyheter/2015/04/01/fritt-fram-att-anvanda-netflix-varsta-mardrom–popcorn-time/

 3. 13 Pixlar2015-03-07 at 12:06Reply

  Tyvärr är denna artikel full med faktafel. BitTorrent i sig är inte olagligt utan det som är olagligt är att ladda ner upprättshovsskyddat material. Med BitTorrent så laddar man inte ner från ”massa BitTorrent-siter” utan direkt från andra användare och också har hela eller delar av filen.

  Du skriver vidare att det i Sverige inte är lagligt att ladda ner film med BitTorrent vilket inte heller stämmer. Det är dock olägligt att ladda ner UPPHOVSRÄTTSSKYDDAT material oavsett vilket filöverföringsprotokoll man använder.

  Slutligen är även jämförelsen med Dreamfilm felaktig. Man laddar visst ner filmen även om man strömmar den (hur skulle man annars kunna se den?) även om den inte sparas på hårddisken. Det hela fungerar på precis samma sätt som med PopcornTime förutom att man där inte streamar från en central server utan från många andra användare.

 4. Stefan Jahge2015-03-04 at 12:08Reply

  “: ”Popcorn Time strömmar gratis film, men är inte laglig”, http://t.co/OdYx9v1l56 (RT gärna!) http://t.co/3EHx0Ld3Ml” Så är det!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.