TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Nätattacker

Populära Hola används som botnät för DoS-attacker

Skribent:
Publicerad: , 17:09
Respons: 1 kommentar

HolaHola är ett väldigt populärt tillägg för webbläsare som erbjuder en gratis VPN-tjänst, och låter dig till exempel komma åt Netflix USA via ditt vanliga konto, för att kunna se material som inte finns i Sverige. Nu har de framkommit att Hola inte är så goda som de verkar. Företaget verkar sälja access via sitt nätverk till alla möjliga – vilket har utnyttjats för att göra DoS-attacker – bland annat mot 8chan.

Skillnaden mellan en vanlig VPN-tjänst och Hola är att de sistnämnda inte har några egna servrar, utan routrar trafiken via användarnas IP-adresser. Det här gör att tjänsten kan vara gratis, men till priset av att du upplåter ditt IP-nummer för trafik till gud vet vad. Och nu har tydligen Hola börjat sälja möjligheten att använda deras nätverk, som i praktiken är ett enormt botnät.

Hola fungerar som ett tillägg i webbläsaren, som du kan dra igång för att kunna tilldelas ett IP-nummer i exempelvis USA. På så sätt kan du enkelt kolla på videoklipp som är begränsade för just USA. Geoblockering, som det kallas när tjänster bara tillåter access från landsspecifika IP-nummer, är värdelöst. Så det är inte konstigt att användare utnyttjar VPN-tjänster som Hola.

Till skillnad mot en vanlig VPN-tjänst, där du betalar några tior i månaden och bli anonym på Internet och kommer runt geoblockering (regionsspärrar), är Hola gratis. Skälet till varför företaget kan hålla tjänsten gratis är att de inte har några egna servrar, vilket vanliga VPN-tjänster har. Istället används användarnas datorer och IP-nummer för att styra trafik.

Det här innebär att du upplåter dels ditt bredband och dels ditt IP-nummer för andra användare. Vad dessa användare gör på nätet vet du inte, men ditt IP-nummer står som avsändare.

Vad Hola har förstått är att företaget sitter på ett enormt botnät som de kan upplåta för den som vill distribuera data anonymt över nätet. Och via sajten Luminato erbjuder de kunder att använda ett API för att kunna använda det anonyma nätverket, där Holas användare står för IP-nummer och trafik.

Det här har bland annat utnyttjats av nätbrottslingar som genomfört DoS-attacker mot sajter – det vill säga attacker där de skickar stora mängder data för att överbelasta offrets server. Forumet 8chan har råkat ut för det här och har publicerat en text där de varnar för Hola.

Hola is the most unethical VPN I have ever seen. [Källa: 8chan]

Jag har tidigare skrivit om Hola och även rekommenderat tjänsten för dig som vill komma runt geoblockering. Det är en rekommendation jag får dra in, för det här är absurt.

Källa: Ghacks

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Därför ska du aldrig använda Hola VPN2019-01-24 at 14:13Reply

    […] Exempelvis har Luminati använts för köp av en mängd bandbredd från intet ont anade användare som sedan utnyttjats för att utföra så kallade DDOS-attacker mot webbplatsen 8chan. […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.