TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Molnet

Prissänkningar på Microsoft OneDrive gör molnlagring mer intressant

Skribent:
Publicerad: , 23:21
Respons: 4 kommentarer

Microsoft OneDrive, lagring i molnet blir billigareMicrosoft har genomfört ordentliga prissänkningar på sin OneDrive-tjänst, för att lagra filer i molnet. Gratisversionen har ökat från 7 GB till 15 GB, och månadskostnaden för 100 GB har sänkts från $7,49 till $1,99. Om du prenumererar på Office 365 ingår 1 TB lagringsplats per användare.

Det finns idag gott om alternativ för att lagra filer i molnet, där Dropbox länge varit det självklara valet, men Microsoft OneDrive och Google Drive har på sistone blivit betydligt billigare. Nu börjar utrymmet dessutom bli så pass omfattande att tjänsterna blivit betydligt mer intressanta.

Lagring i molnet har sina fördelar. Att spara dina filer på servrar istället för bara lokalt på din hårddisk innebär förbättrad säkerhet. Skulle din dator krascha eller försvinna, har du filerna i säkerhet på en server någonstans.

Tjänster som Dropbox, OneDrive och Google Drive har även andra styrkor. Du kan låta dina filer synkroniseras mellan alla datorer där du har programvaran installerad. Det här underlättar arbetet väldigt mycket om du använder flera datorer.

Som exempel på hur smidigt det kan vara, brukar jag ta upp exemplet med hur jag själv använder tjänsterna tillsammans med kameran i min mobil. Idag använder jag en Windows Phone-mobil, och den är inställd på att automatiskt synka tagna foton till OneDrive.

Det betyder att när jag har tagit en bild, skickas den till Microsofts OneDrive-servrar, och därefter synkar programvaran på mina Windows-datorer filen till deras lokala hårddiskar. På så sätt kan jag ta ett foto och några sekunder senare öppna bilden i Photoshop lokalt på datorn.

Allt mer lagringsutrymme

Inledningsvis var de här molntjänsterna begränsade vad gäller utrymmet du hade tillgängligt. Man erbjöd ett par GB lagringsplats, vilket inte räcker speciellt långt om du har många digitalfoton. Numera börjar dock lagringsutrymmet bli betydligt större.

Microsoft Office 365Med 100 GB får du plats med rätt mycket data, och då kan du använda tjänsten som en extern hårddisk. Det här är positivt för exempelvis sådana som undertecknad, som snålade vid inköpet av MacBook Air och trodde klara sig med 64 GB lagringsutrymme i datorn (något som naturligtvis var exceptionellt naivt). Som Office 365-användare får jag 1 TB (1000 GB) lagringsutrymme på OneDrive.

För att det här ska fungera i praktiken krävs det att tjänsterna har bra bandbredd så att det inte tar för evigt att överföra filer. Det är något jag dock inte haft några problem med. Såväl Dropbox som OneDrive och Google Drive har fungerat smärtfritt.

Utöver OneDrive, Dropbox och Google Drive finns det ett antal andra lösningar. Copy.com fungerar likadant, och de har tidigare erbjudit 5 GB för varje person jag värvat till dem. Det har gjort att jag skrapat ihop 390 GB extra lagringsutrymme, så på Copy.om har jag också en hel del utrymme.

BitTorrent Sync för dig som vill slippa molnet

Ett annat intressant alternativ är BitTorrent Sync, som dock inte lagrar filer i molnet. Det är en programvara som synkroniserar filer, i en specifik mapp på hårddisken, till andra datorer anslutna till samma konto. Lagrar du en ny fil i din speciellt Sync-mapp kommer den automatiskt att dyka upp på dina andra datorer där du kör BitTorrent Sync.

BitTorrent Sync har snabbare hastighet än Dropbox

Enligt BitTorrents egna mätvärden är BitTorrent Sync betydligt snabbare än konkurrenterna.

En spännande detalj med BitTorrent Sync är att funktionen börjar dyka upp i NAS:ar (nätverkshårddiskar). I skrivande stund har NetGear ett par olika modeller som har stöd för applikationen. Att få dina filer synkade till en NAS innebär en ytterligare säkerhetsfaktor.

Ett av skälen till varför du ska välja BitTorrent Sync är om du inte vill riskera att rättsväsendet eller andra försöker få tag på dina filer som ligger i molnet. Det händer att olika organisationer inom rättsväsendet vill få tillgång till en användares filer på molntjänster.

Google och Microsoft slår Dropbox

När det gäller prissättningen slår Microsoft och Google konkurrenten Dropbox. Nu när Microsoft har matchat sin OneDrive med Google Drive, erbjuder bägge tjänsterna 15 GB gratis, och 100 GB kostar $1,99 (motsvarande 13 kronor) i månaden.

Dropbox däremot ligger kvar på $9,99 per månaden (cirka 67 kronor). Copy.com har inget erbjudande med 100 GB utan erbjuder antingen 250 GB eller 500 GB för $9,99 respektive $14,99 (100 kronor) i månaden.

100 GB ger utrymme för ungefär 20000 digitalfoton, så oavsett vilken tjänst du väljer är det en bra lösning för dig som vill ha en backup på dina foton. Och det är något du vill.

Det är vanligt att man använder en extern hårddisk, men nackdelen med en sådan är att den befinner sig lokalt. Skulle du råka ut för brand, inbrott eller bara en sådan sak som datorvirus, kan du bli av med allting.

Med en tjänst som OneDrive kan du välja att synkronisera den mapp du har dina digitalfoton i, och då kommer säkerhetskopieringen att skötas per automatik i bakgrunden utan att du behöver bry dig.

Här hittar du tjänsterna

I listan nedan hittar du länkar till alla tjänsterna som nämns i artikeln. Inom parantes hittar du också en länk till en av de artiklar jag tidigare skrivit om respektive tjänst.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

4 kommentarer

  1. Jenny Pernilla Nodén2014-06-24 at 08:16Reply

    Jag har office365 och jag har bara 20GB extra per användare, så jag undrar gäller detta bara nya användare?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.