TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mac OS X

Fixa felet med att ljudet försvinner i OS X på din Mac

Skribent:
Publicerad: , 07:30
Uppdaterad: 2018-04-18, 07:03
Respons: Skriv en kommentar!

Problem med ljud och musik i Mac OS XEtt relativt återkommande problem som jag drabbas av på min favorit-MacBook är att ljudet försvinner. Det händer ofta i samband med att jag pluggar in och drar ut kontakten för mina hörlurar, till exempel när jag packar upp eller packar ihop datorväskan när jag inte jobbar hemifrån.

När jag gjort det här ett par gånger försvinner ljudet helt och hållet. Oavsett vilken applikation eller webbtjänst jag kör får jag inget ljud. Det finns en ett par ställen i OS X som du kan göra inställningar för ljudet, men den här lösningen är till för dig som kört fast.

Om ljudet slutar fungera på din Mac bör du först kontrollera volymen. Det gör du enklast genom att trycka på volymknapparna som finns i översta raden på ditt tangentbord. Du hittar som regel även en volymikon uppe till höger i menyfältet på skärmen.

Skulle detta inte hjälpa, går du till inställningarna för ljud. Klicka på Apple-ikonen allra längst ut till vänster i menyfältet. Välj sedan Systeminställningar och klicka på ikonen för ljud. Välj sedan Ljud ut och kontrollera att det är rätt utenhet som har valts. På sida finns öven ett ljudreglage som alltså inte ska vara på minimum.

Dessa felsökningar har jag gjort, men allt ser korrekt ut. Trots detta återfår jag inte ljudet, även om jag tar ut och sätter i kontakten till hörlurarna igen och igen. En enkel men lite tidskrävande lösning har varit att starta om datorn. Nu har jag hos MakeUseOf hittat ett snabbare alternativ.

Starta om ljudfunktionen i OS X

Det kan nämligen vara så att OS X funktion för att hantera ljud har kraschat. Denna kallas för Core Audio. Vad du då kan göra är att stänga av denna process. Då kommer operativsystemet automatiskt att starta om funktionen och ljudet bör därmed också återkomma.

Du har två alternativ att välja mellan. Antingen kan du använda verktyget Aktivitetskontroll för ett grafiskt gränssnitt, eller så kan du göra det via textkommandon i Terminalen.

Fixa problem med lju i Aktivitetskontrollen
image-26028

Använd Aktivitetskontrollen i Mac OS X för att stänga av starta om ljudet i systemet.

Aktivitetskontroll är ett OS X-verktyg som, för dig som kan Windows, är motsvarigheten till Aktivitetshanteraren. Det låter dig kontrollera hur datorn arbetar och du kan öven stänga av program och processer som inte sköter sig.

Du hittar programmet via Finder -> Program -> Verktygsprogram. Ännu snabbare går det om du söker efter det via Spotlight. Trycker du på ⌘Command-knappen och [Mellanslag] för att öppna Spotlight. Börja skriva ”aktivitetskontroll” så autokompletteras namnet och du trycker Enter för att starta.

I Aktivitetskontroll söker du efter processen ”coreaudiod” via sökfältet i fönstrets övre högerhörn. När du hittat det, markerar du processen och därefter klickar du på Tvinga en process att avslutas. Det är knappen med ett kryss som finns till vänster i ikonfältet.

Stäng av med textkommando

Vill du hellre använda tangentbordet istället för musplattan eller en extern mus, ska du välja att stänga av ljudkontrollen via Terminalen. Det är OS X-alternativet till Kommandoprompten i Windows.

Ljud fungerar inte OS X
image-26029

Om ljudet slutat att fungera i OS X kan du starta om operativsystemets ljudfunktion.

Precis som med Aktivitetskontroll startar du Terminalen snabbast via Spotlight. Gör samma sak som ovan fast skriv ”terminalen”. Spotlight kommer att automatiskt komplettera namnet så att du slipper skriva hela. Tryck Enter.

I själva Terminalen skriver du följande kommandorad:

sudo killall coreaudiod

Efter det lär du behöva verifiera kommandot genom att knappa in ditt lösenord för inloggningkontot i OS X.

Om allt går som det ska, börjar ljudet fungerar i princip omgående!

Fler tips om Mac OS X

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.