TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programmering

En miljon svenska barn ska lära sig programmera i höst

Skribent:
Publicerad: , 17:24
Uppdaterad: 2018-03-22, 11:55
Respons: 3 kommentarer

Programmering i grundskolan - PythonNär höstterminen börjar kommer programmering att vara ett ämne i grundskolan. Detta efter diskussioner som pågått i flera år. Men politikerna verkar inte ha lagt mycket tid på att se till att lärarna hänger med.

Enligt en undersökning av Lärarnas Riksförbund känner åtta av tio matematiklärare sig osäkra på hur de ska utbilda sina elever i programmering. Hela 70 procent av lärarna har inte fått någon egen utbildning, så det kommer vara stora skillnader beroende på skola och lärare.

Jag har tidigare skrivit en del bloggposter om att införa programmering som standard i grundskolan. Det är ett viktigt steg och nu ska det införas i praktiken. Men som alltid har man inte tänkt igenom det, utan dumpar hela problematiken på lärarna.

Rekommendera gärna på Facebook om du gillar artikeln!

 

Det är tydligen mattelärare som ska ta hand om programmering, och även om de bägge ämnena ligger varandra nära i teorin, är det en väldig skillnad på multiplikationstabellen och praktisk teori inom objektorienterad programmering.

Förhoppningsvis kommer alla lärare få en vettig kurs före höstterminen startar. Och förhoppningsvis är deras mattekunskaper och intresse av att lära sig nya saker bra. En del förstår säkert allt, men det är säkert många som programmering är något helt nytt för.

Programmering i grundskolan

Dålig kunskap kommer skapa skillnader i utbildning om programmering beroende på skola.

Språket är Python

Vad jag har fått berättat för mig, är det programmeringsspråket Python som ska användas. Överlag tycker jag att det är ett bra val. Med programmering är det lite så att om du förstår teorin, kommer själva språket – syntaxen – egentligen bara handla om att lära sig kommandon. Lär man sig det är det inte så svårt att byta språk till vad du vill.

Det Lärarnas Riksförbund oroar sig för, är att det blir stora skillnader i utbildningarna mellan olika skolor. Om du har en smart bra lärare som verkligen lär sig det här, får du en bra kunskap du kommer att ha nytta av.

Men om du går på en liten skola på vischan, där matteläraren är en sedan länge pensionerad men återanställd gubbe i 80-årsåldern (edit: bytte från 70 till 80 för att inte göra min pappa upprörd över termen ”gubbe”) som tycker datorer är ondskefulla skrivmaskiner – ja, då är du, som ungdomarna säger, helt fucked.

Läs mer på Sveriges Radio.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Karin Lagerdahl2018-03-21 at 18:54Reply

  Ett eget intresse för IT måste läraren ha för att pedagogiskt kunna lära ut programmering även om man inte kan allt. IT-pedagoger finns det gott om så här finns det en chans för skolor att satsa rätt även om lärarbehörighet saknas

  • Tommy k Johansson2018-03-21 at 20:25ReplyAuthor

   Tyvärr tror jag att många lärare saknar det. Och jag har förståelse för det, absolut. Det är ett stort steg från vanlig matematik till att lära ut programmering. Det är ett tufft krav på lärarna.

  • Mikael2018-03-26 at 16:28Reply

   Visst är det bra med eget intresse för IT, men det är inte detsamma som att vara intresserad av programmering. Det finns massor av människor som har ett stort kunnande om hur datorer och operativsystem fungerar, men det innebär inte per automatik att de även är bra på programmering.

   Dessutom kommer det i detta fall inte räcka med att ha kunskaper om programmering, utan det förutsätter även att den som ska lära ut kan göra det på ett sätt som blir pedagogiskt och intressant för eleverna.

   Även om en lärare har den pedagogiska förmågan tror jag detta tyvärr kommer att bli ett lotteri för eleverna. De elever som har en pedagogisk, intresserad och kunnig lärare i programmering eller en förälder som kan lära ut detta kommer att få ett stort försprång mot de elever som har oturen att få en lärare som inte behärskar detta.

   Återigen är det avsaknad av kompetens hos våra folkvalda som är orsaken till detta. Det är mycket enkelt att besluta att införa programmering i skolan, men utan någon plan för hur lärarna ska få tillräcklig utbildning för att lära ut detta blir det bara ännu en påse med kattskit.

   Sedan blir det lärarna som får skit för detta, när det är beslutsfattarna som borde få stå där och skämmas för sin egen oförmåga.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.