TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbapplikationer

Quip ett gratis alternativ till Evernote

Skribent:
Publicerad: , 18:43
Respons: 2 kommentarer

Quip, alternativ till EvernoteQuip är en applikation för att samla dina anteckningar på ett och samma ställe. Om du brukar skriva anteckningar – till exempel om du är en IT-bloggare med dålig hälsa, många idéer och slarvigt minne – är Quip ett bra alternativ till exempelvis Evernote.

Det finns dock en del skillnader mellan Quip och Evernote. Quip är fokuserat på vanliga textanteckningar, medan Evernote klarar det mesta (bilder, video, ljud), men samtidigt är Quip väldigt smidigt om ni är flera stycken som arbetar med ett dokument.

På din dator körs Quip i en webbläsare. Man rekommenderar Google Chrome, men det fungerar i de flesta moderna läsare. Några fristående applikationer för Windows, OS X eller Linux finns inte – något jag annars personligen uppskattar med konkurrenten Evernote, eftersom jag av erfarenhet inte litar helt på att skriva i webbläsare

Däremot finns det mobilapplikationer för iOS och Android, som är enkla att använda och utmärkta att ha till hands när du inte sitter vid en dator. Ofta sitter du inte vid din dator när du behöver skriva en liten anteckning.

Att använda Quip är gratis för privatpersoner. Själva gränssnittet är väldigt lätt att förstå. När du skaffat ett konto och loggat in, kommer du till Desktop, som är din hemskärm. Här hittar du anteckningar tillsammans med mappar, om du har organiserat dina anteckningar i sådana.

För att skapa en ny anteckning klickar du på +-tecknet nere till höger. Vill du lägga till en ny mapp klickar du på ikonen New folder uppe till höger.

Quip

Flera personer i samma dokument

En av de starkaste fördelarna med Quip är som sagt att det är lätt att dela ett dokument med andra. Du kan importera dina kontakter från dina konton hos Google, Outlook.com och Yahoo. Det går också att bjuda in personer genom att knappa in deras mejladress.

När du öppnat ett dokument hittar du en ikon i form av en gubbe längst till till höger. Här delar du snabbt ut dokumentet.

I vänsterspalten finner du ett flöde (kallat för Thread) som fungerar likt en avancerad historik över anteckningen. Här ser du alla ändringar, men du hittar även diskussioner med de kontakter som är inbjudna till dokumentet.

Quip, dela anteckningar

Lägg in bilder, bifoga filer

För att ta ett exempel när Quip fungerar utmärkt, är om du driver podradio tillsammans med bekanta, och ska skissa ner innehållet i ert kommande avsnitt. Då kan ni sitta och diskutera och redigera tillsammans.

Det går också att koppla filer till dina anteckningar. I flödet finns en ikon som ser ut som en häftklammer. Klicka på den för att bifoga en fil till anteckningen.

Quip är som sagt främst avsett för textanteckningar, men det går att lägga in bilder i anteckningarna. Det gör du genom att klicka på @-ikonen uppe till höger. Via den här menyn kan du länka till andra dokument, skapa tabletter och lite annat.

Om du är ute efter ett lättanvänt och nedskalat verktyg för att hantera anteckningar, rekommenderar jag att du testar Quip. Det är ett snabbt och trevligt verktyg. Personligen föredrar jag Evernotes utbud av finesser, men det betyder inte att Evernote alltid är bättre än Quip.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Quip ett gratis alternativ till Evernote | TkJ....2014-03-15 at 06:24Reply

    […] Quip är en applikation för att samla dina anteckningar på ett och samma ställe. Om du brukar skriva anteckningar – till exempel om du är en IT-bloggare med dålig hälsa, många idéer och slarvigt minne – är Quip ett bra alternativ till exempelvis Evernote. Det finns dock en del skillnader mellan Quip och Evernote. Quip är fokuserat på vanliga textanteckningar, medan Evernote klarar det mesta (bilder, video, ljud), men samtidigt är Quip väldigt smidigt om ni är flera stycken som arbetar med ett dokument. På din dator körs Quip i en webbläsare. Man rekommenderar Google Chrome, men det fungerar i de flesta moderna läsare. Några fristående applikationer för Windows, OS X eller Linux finns inte – något jag annars personligen uppskattar med konkurrenten Evernote, eftersom jag av erfarenhet inte litar helt på att skriva i webbläsare Däremot finns det mobilapplikationer för iOS och Android, som är enkla att använda och utmärkta att ha till hands när du inte sitter vid en dator. Ofta sitter du i  […]

  2. Nils Nowak2014-03-14 at 21:41Reply

    Tommy
    Roligt att se dig tillbaka

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.