TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Digitalradio

”Radio via mobilt bredband är orealistiskt”

Skribent:
Publicerad: , 14:19
Respons: Skriv en kommentar!

Radio via Internet eller digitalt marknät?Det pågår ständigt diskussioner om hur framtidens radio ska distribueras. Dagens marknät känns väldigt föråldrat, i alla fall för många. Radion hade haft mycket att vinna av att gå över helt till att sända över Internet. Bland annat skulle det bli betydligt enklare att starta nya kanaler och lyssnarna är inte begränsade till de kanaler som har tillstånd att sända i marknätet.

En lösning som diskuteras är mobilt bredband. Redan idag är det en hel del som lyssnar på radio via mobilt bredband via appar i sina smartphones. Men frågan är om det är tekniskt möjligt att gå över helt till att distribuera radio via mobilt bredband. Enligt Göran HedströmA-focus, som analyserat frågan åt Teracom, är det inte realistiskt.

Det analoga marknätet, alltså det så kallade FM-nätet, kommer förr eller senare att släckas ned för att låta radiokanaler gå över till digitala sändningar. Bättre ljudkvalitet, större utbud och nya möjligheter är fördelarna. Man har länge velat gå över till ett digitalt marknät (DAB+) men det har gått extremt segt.

Trots påtryckningar om att utveckla det digitala marknätet har det stått still. Anledningen är att det kostar radiokanalerna mycket att gå över till DAB+, och det kostar massor att bygga ut nätet. Dessutom kostar det lyssnarna pengar, eftersom de måste köpa nya radioapparater.

Att sälja in nya radioapparater till konsumenterna har visat sig vara ett hopplöst projekt. Och eftersom det inte finns några lyssnare, vill inte radiostationerna gå över till digitalt, och eftersom de inte går över, kan konsumenterna fortsätta låta bli att köpa DAB-apparater. Den kända onda cirkeln alltså.

Radio via mobila nätet är ”orealistiskt”

A-focus har analyserat ett scenario där FM-nätet ersätts med mobilt bredband. Huvudförfattaren till rapporten, Göran Hedström, konstaterar:

”Det finns de som tror att det går att sända radio enbart via mobila bredbandsnät, men de kan inte ha räknat på det. Jag har däremot räknat på detta och slutsatsen är tydlig – det är inte ett realistiskt alternativ.” [Källa: Pressmeddelande]

Rapporten (PDF-fil) förklarar att det hade krävts en enorm kapacitet att flytta trafiken från marknätet till det mobila nätet.

Skulle du betala för radio?

Med dagens radiolyssnande hade det handlat om en datatrafik med större mängd än samtliga operatörer gemensamma trafik. Kostnaden beräknas till fem miljarder kronor om året att sända radio via det mobila nätet, att jämföra med 100-200 miljoner för marknätet.

Det här är dessutom en kostnad som radiostationerna skulle få ta – vilket i slutändan betyder lyssnarna. För att lyssna på radio hade man behövt teckna abonnemang och betala löpande fakturor för sin trafik, vilket kan jämföras med idag då det inte kostar någonting att plocka upp radiosändningarna (okej, licens för radio och TV behöver man betala, men det kommer man få göra även om man lyssnar via Internet).

Tillgängligheten är inte heller tillräckligt hög. Sveriges Radio ska enligt sitt uppdrag nå 99,8 procent av hushållen. Så många har inte Internet idag. Långt ifrån.

I rapporten framgår det att det bara är tre procent av radiolyssnarna som lyssnar via Internet – de resterande 97 procenten använder sig av FM-nätet.

Rapporten inte heller helt realistisk

Radio via mobilt bredband hade inneburit 193000 terabyte data per år

Rapporten handlar som sagt om huruvida mobilt bredband kan ta över radiosändningarna. Men det är inte heller en speciellt realistisk situation.

Som det framgår i rapporten lyssnar 40 procent på radio i hemmet och 15 procent på jobbet, skolan eller annan plats. Om radiosändningarna går via Internet kommer en stor del av dessa 55 procent att inte använda mobilt bredband.

Det är mer troligt att många istället använder någon annan form av uppkoppling; fiber, ADSL och så vidare. 30 procent lyssnar i bilen och där är det dock mobilt bredband som får rycka in, såvida inte utbyggnaden av offentliga WiFi-nät tar fart i tätorter.

När man gjorde uträkningen för att ta fram mängden datatrafik som krävs, har man utgått från att 5,9 miljoner svenskar lyssnar i genomsnitt 125 minuter på radio i 96 kbit/sekund. Rakt uträknat ger det här enligt rapporten en summa på 190000 terabyte per år.

Täckning av FM-nätet

Det är en siffra jag tror kan trimmas rätt ordentligt. Om man nu skulle gå över till att sända via Internet, hade man fått se över möjligheterna till riktigt kompetent komprimering och andra metoder för att minska den faktiska trafikmängden. De 190000 terabyten går att dra ned ordentligt med hjälp av en handfull klyftiga programmerare och matematiker.

Vilket nät ska man satsa på?

Med det sagt tror jag inte det idag går att flytta över radiosändningarna till Internet. Sveriges Radio måste som sagt kunna nå 99,8 procent av medborgarna.

Det handlar inte om att alla ska ha möjlighet att lyssna på Morgonpasset, utan att radion är den kanal man använder om det sker allvarliga olyckor, naturkatastrofer, krig och så vidare.

Oavsett om man väljer att satsa på DAB+ eller liknande lösning, eller Internet, krävs det att man bygger ut respektive nät ordentligt. Frågan är vilket nät som är bäst att ha i framtiden.

Är det inte bättre att lägga pengarna på att bygga ett riktigt kraftfullt fibernät istället för att bygga ett digitalt radionät som bara kan användas till just radio?

Det här är i slutändan en kostnadsfråga.

Vad anser du är bäst att satsa på?


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.