TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Ransomware: Bedrägeri på Internet du måste lära dig!

Skribent:
Publicerad: , 19:00
Uppdaterad: 2015-09-29, 17:48
Respons: 2 kommentarer

Vad är ransomware?Ransomware är inget nytt men det är på full uppgång, varför du bör lära dig vad det är så du undviker det. Ransomware, eller cryptware som det ofta kombineras med, är bland de mest otrevliga och skadliga attackerna som kan ske mot dig och din dator.

Programmen, som kan infektera din dator på flera sätt, fungerar ofta så att de krypterar stora delar av den data du har på din hårddisk, för att sedan kräva en lösensumma på allt från hundralappar till tusenlappar. För att kunna dekryptera filerna behöver du betala för krypteringsnyckeln. Och utan den är du rätt körd.

Skadlig kod, datavirus som vi brukar kalla allt sådant idag, har de senaste 10-15 åren fokuserat sig på att tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det finns gott om olika typer av bedrägerier. Det förmodligen allvarligaste och numera tyvärr allt mer populära bland Internetkriminella, är ransomware.

När din dator blir infekterad av ransomware, som alltså ofta kombineras med cryptware, kommer trojanen att kryptera filer på din hårddisk – framför allt dokument och bilder – och sedan tala om för dig att du måste betala en lösensumma för att låsa upp filerna igen.

Ransomware extrem svårt att knäcka

Med tanke på hur extremt svårt det är att dekryptera data utan tilltång till nyckeln, är det här effektivt. Med tillräckligt kraftfull nyckel skulle du inte kunna knäcka den under de närmsta femtioelva miljoner åren. För exakt så avancerad har kryptering blivit.

Det enda sättet är då att betala priset och se glad ut (även om det är omöjligt). I alla fall får du göra det om du inte har tillräckligt bra backup, och då på något annat ställe än enheter anslutna till datorn, för dessa kommer troligtvis också krypteras.

Vad är ransomware?

Ransomware har blivit ett väldigt stort problem. Drabbas du av det, är det i princip omöjligt att rädda de filer som krypterats, om du inte betalar pengar till nätbrottslingarna som har din krypteringsnyckel.

Kaspersky har ett dekrypteringsverktyg för ransomware

Kaspersky har dock tagit fram ett verktyg som kan dekryptera en del filer som krypterats av ransomware, något som gjorts möjligt tack vare att Kaspersky hittat nycklar. Men det här är långt ifrån en garanti. Skulle du då se alla dina digitalfoton försvunna kommer du inte ha så stora möjligheter om du inte vill ge efter för nätbrottslingarnas krav.

Numera är det inte bara datorer som drabbas av den här bråten. Den har nämligen även dykt upp till Android, så att nätkriminella har möjlighet att kryptera din mobiltelefon för att inte låta dig komma åt filerna utan att betala lösensumman.

En känd typ av ransomware i Sverige är den så kallade Polistrojanen. Den låser din dator med ett meddelande om att du har surfat på porr, under logotypen från svenska Polisen. För att låsa upp vill de att du betalar för dig.

Numera tar nätkriminella även ransomware till din smartphone via SMS som skrämmer användare. Aftonbladet har skrivit om ett sådant fall.

För att skydda dig mot sådant här, är det viktigt att du kör ett gratis antivirus eller ett komplett säkerhetspaket. Jag rekommenderar att du har ett riktigt säkerhetspaket för framför allt din huvuddator. Idag har flera av de kända säkerhetspaketen applikationer för både Windows och Mac OS X, samt smartphones med Android och iOS.

Källa: The Wired

Läs mer om ransomware

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

2 kommentarer

  1. Jag tycker vad jag vill2015-09-29 at 19:44Reply

    Ang ransomware & liknande: bör jag inte klara mig (om jag nu drabbas) om jag har en backup av C: via t ex Acronis & så startar om via omstartsCD & se´n lägger in min backup av C:? Tack för en utmärkt blogg f.ö.//Agne

  2. TB2015-09-19 at 08:01Reply

    Hur är det om man har backup på t.ex. Google Drive? Om GD-mappen på datorn krypteras, kommer dessa krypterade filer då att laddas upp och ersätta de filer som finns på GD-servern? Eller kan man formatera om datorns hårddisk och ladda ner sina filer från GD igen?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.