TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Ransomware ett växande hot – håller din dator gisslan mot lösen

Skribent:
Publicerad: , 10:08
Respons: Skriv en kommentar!

RansomwareMcAfee Threats Report: Second Quarter 2013 visar på en ökande trend inom så kallad ransomware. Det är inget nytt hot men nu verkar det som om allt fler cyberkriminella börjar använda sig av metoden för att lura användare på pengar. Ransomware innebär att man låser din dator och begär lösensumma för att du ska få tillbaka kontrollen.

Antalet unika versioner av olika ransomware uppmättes under andra kvartalet 2013 till hela 320000 stycken. Det är en ökning från de drygt 150000 unika koder som man identifierat under första kvartalet i år. De här stora mängderna är olika versioner av ett antal populära ransomware, varav en del är välkända – till exempel den så kallade polistrojanen.

Det låter kanske extremt mycket med 320000 olika varianter av koder, men det beror på att koderna ser till att kontinuerligt förändra sig själva för att göra det svårare för antivirus att upptäcka dem. Det är därför det finns så otroligt många varianter, även om det i praktiken rör sig om ett par olika trojaner som muterat sig.

När man drabbas av ett ransomware, som är en form av trojan, kommer den att låsa datorn och kräva en lösensumma för att du ska kunna komma åt den igen. Som regel är man inte öppna med att det är en renodlad kidnappning, utan man framställer det som något annat.

Polistrojanen är ett bra exempel, där datorn låses och användaren får ett meddelande om att det är polisen som låst datorn för att man gjort något olagligt. Man ombeds betala böter för att få tillbaka sin dator. Läs om hur du tar bort Polis-trojanen.

Det här är det många som har fallit på. Av skam har man betalt pengarna eftersom meddelandet säger att man bland annat varit inne på pornografiska sajter. Delar man dator med exempel sin familj kan man bli rädd och betalar för att slippa meddelandet och risken att någon annan familjemedlem ska upptäcka det.

Ransomware krypterar data

Andra ransomware uppträder som säkerhetsprogram som säger att de har upptäckt en skada i datorn, samtidigt som de krypterar delar av hårddisken så att användaren inte kan komma åt filerna. Programmen erbjuder sig reparera skadan genom att man betalar för en fullversion. När man gjort det så dekrypteras hårddisken igen. Användare är tacksam för att programmet har hjälpt till – och de cyberkriminella är tacksamma för att ha fått en ny slant in på kontot.

Något som gör ransomware möjligt idag, är att det finns anonyma betalningstjänster på Internet. Cyberkriminella använder dessa för att ta emot betalningar från personer man lurar. I och med att man utnyttjar anonyma betalningslösningar blir det väldigt svårt för rättsväsendet att spåra pengarna.

Skulle man som användare falla för bedrägeriet är det i det närmaste omöjligt att återfå pengarna. Se till att du håller din dator skyddad, och var kritisk mot suspekta saker. Du kan utgå från att det är något skumt om du får en begäran att betala för något på grund av datorproblem eller liknande.

  • Var kritisk. Om du råkar ut för något som verkar suspekt, googla på det för att se vad andra säger.
  • Använd antivirus. Ha ett bra antivirus installerat på datorn; antingen ett komplett så kallat Internet Security-paket med helhetsskydd eller en uppsättning gratisprogram.
  • Ta backup. Se till att alltid ta backup på dina viktiga filer. Dels en lokal backup till exempelvis en extern hårddisk (här hittar du gratis backup-program), samt en backup utanför hemmet. Svenska Diino erbjuder en bra tjänst för onlinebackup, som är värd att investera i.
  • Undvik farliga webbsidor. Installera ett program för att varna dig för farliga webbsidor innan du besöker dem. SiteAdvisor är ett utmärkt program för detta ändamål.

Har du råkat ut för att din dator blivit infekterat av en trojan eller annan form av datorvirus, läs gärna min guide till hur du tar bort virus.

Källa: Pressmeddelande

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.