TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Backup

Trojan kidnappar dina filer och begär lösensumma

Skribent:
Publicerad: , 10:49
Uppdaterad: 2013-04-09, 02:13
Respons: Skriv en kommentar!

RansomwareRansomware är en typ av trojan som kidnappar dina filer genom att kryptera dem, och för att återskapa dem begärs du på pengar för en speciell programvara. Tech World varnar nu för en ny trojan vid namn Trojan.Crypt.VB.U.

Säkerhetsföretag varnar för att vi framöver kommer att få se fler ransomware i olika tappningar. Det är nog inte en helt felaktig gissning, då de så kallade falska säkerhetsprogrammen minskat i antal, så cyberskurkar letar efter nya sätt att tjäna pengar på.

Ransomware är inget nytt fenomen. Jag skrev om det i augusti 2010; Ransomware – De kidnappar dina filer. Men i och med Trojan.Crypt.VB.U, och andra trojaner inom samma genre, är det värt att fräscha upp minnet om faran.

En trojan är farlig kod som döljer sig i något som ser legitimt ut. Genom att påstå sig vara något intressant verktyg lurar trojaner användare till att själva ladda ner och installera den farliga koden. Det gör att antivirusprogram inte alltid räcker till, eftersom även det bästa virusskyddet inte kan stoppa användare från att göra dumheter.

Security Tool - ransomware

Exempel på ransomware: Security Tool (bilden) och Data Doctor.

I artiklar hos IDG och SVT berättar man även kortfattat att det även har dykt upp ransomware till Android. Hur utbrett det är framgår inte, men eftersom jag inte hört om det tidigare antar jag att det är rätt osannolikt att drabbas av det.

Om man råkar installera ransomware på sin dator kommer trojanen att kryptera viktiga filer, så att det inte längre går att öppna dem. Därefter meddelas användare att han behöver köpa ett speciellt program för att låsa upp filerna igen.

Det här görs på olika sätt, men syftet är detsamma – att tjäna pengar åt de kriminella som ligger bakom trojanen. Några trojaner säger rakt ut att man kidnappat filerna och att användaren ska köpa programmet, och man varnas för att berätta om det.

Lösensumma låser upp filerna

Andra ransomware påminner om scareware, det vill säga falska säkerhetsprogram, som presenterar sig som en lösning på ditt problem. Av en ren slump råkar du, efter att dina filer slutat fungera, få fram information om ett program som löser just detta problem. Fantastiskt, inte sant?

Men faktum är att lite ovana användare mycket väl kan falla för tricket. Jag var för en tid tillbaka i kontakt med en farbror som råkat ut för just detta och även betalat lösensumman (eller för det utmärkta programmet som fixade hans fel, som han trodde).

Polisen Enheten för databrott

En annan vanlig ransomware är den så kallade Polis-trojanen. Det är en trojan som låser din dator och visar ett meddelande om påstår sig komma från Polisens Enheten för databrott. I meddelandet framgår att man låst din dator på grund av att du gjort dig skyldig till ett brott. För att återfå kontrollen måste du betala böter på 100 euro.

Det är rätt många som fallit offer för det här bedrägeriet. Det beror på att de allra flesta förmodligen gjort sig skyldig till något IT-brott (nerladdning av upphovsrättsskyddat material till exempel) och skammen (ett av brotten som anges i fetstil har med pornografi att göra; det kan säkert – nu spekulerar jag enbart! – få rätt många framför allt män att falla offer för bedrägeriet för att de skäms och vill få bort meddelandet innan någon annan i familjen ser datorn).

Här kan du läsa om hur du tar bort Polis-trojanen.

OnlinebackupKunskap och backup

Förutom virusskydd samt kritiskt tänkande och kunskap, är det bästa skyddet mot sådant här att ha backup på dina filer. Skulle din dator råka ut för det och trojanen krypterar alla dina digitalfoton, som det inte finns säkerhetskopia på, kan det bli lite jobbigt.

Tänk också på att inte bara ha backup på en extern hårddisk, som alltid är ansluten till datorn, eftersom trojaner och virus inte har några problem att ge sig på externa hårddiskar utöver din vanliga systemdisk. Ett utmärkt komplement till lokal säkerhetskopia är att skaffa onlinebackup. En bra svensk tjänst är Diino.

Att betala lösensumman och sedan tro att det är över, kan vara naivt. Om trojanen ligger kvar i systemet är risken stor att den gör samma sak efter ett tag – det vill säga krypterar dina filer och kräver att du förnyar programmet du har köpt.

Har du råkar ut för ransomware?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.