TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Nätattacker

Rapport: Få vet hur de använder Internet säkert

Skribent:
Publicerad: , 00:45
Respons: Skriv en kommentar!

Dåliga och samma lösenord på flera sajterAtt drabbas av identitetskapning är långt ifrån ovanligt. Om du inte alltid varit noggrann med säkerhet, är oddsen goda att du också drabbats – det är inte säkert att du ens märkt det. Och det kanske inte rörde sig om någon allvarligare kapning.

Det amerikanska säkerhetsföretaget Tenable har gjort en undersökning om hur Internetanvändare ser på säkerhet och hur de skyddar sig på nätet. Siffrorna visar rätt tydligt på att många känner till riskerna med id-kapningar, men att man antingen inte vet hur man skyddar sig eller helt enkelt inte bryr sig.

Tenable har utgått från det sanslöst omfattande intrång och stöld av personliga uppgifter som skedde hos kreditföretaget Equifax tidigare i år. Datan som togs från Equifax innehöll framför allt 143 miljoner amerikanares personnummer (social security number). Som säkerhetsexperter har sagt så löper de personer som fanns i databasen en risk att drabbas av olika typer av bedrägerier, för resten av sina liv…

Rapporten med resultaten från undersökningen visar att de allra flesta – 94 procent – har hört om dataintrång som skett under senaste året. Däremot är det bara 12 procent som tror att de drabbats. Och med tanke på hur omfattande Equifax-intrånget var, så var det betydligt fler än 12 procent som drabbats.

Vad som kan utläsas av rapporten över lag, är att Internetanvändare känner till vilka faror det finns, men att man inte bryr sig speciellt mycket om det. Man tror helt enkelt inte att man själv ska drabbas.

Surfa säkert på Internet

Tystnad om kapade konton

Det här är så klart oroväckande. Saken är den att det inte alls är säkert att du märker om du får konton kapade. Och i och med att man inte märker det, tror man så klart att de inte skett.

Men faktum är att konton till allt från Facebook till PayPal och banktjänster kapas varje dag. Trots att det inte är speciellt svårt att skydda sig, är det många som struntar i det.

Jag gissar på att ett starkt skäl till vår naivitet, är att det sällan skrivs något om personer som drabbats av identitetskapning. Det händer faktiskt att hackare tar sig in på privatpersoners bankkonton, men det läcker sällan ut till media.

De som exempelvis får sina Facebook- och Instagram-konton kapade går inte gärna ut med detta offentligt, eftersom de skäms… Hur man skyddar sig är något vi teknikskribenter har berättat om många gånger.

Så skyddar du dig effektivt

Det går så klart inte att skydda sig till 100 procent mot att få dina konton kapade, eller dina personliga uppgifter stulna. Men du kan enkelt göra det mycket svårare för nätbrottslingarna.

1. Aktivera tvåstegsautentisering

Alla stora och kända sajter med inloggning erbjuder en form av så kallad tvåstegsautentisering. Detta innebär att när du försöker logga in på ditt konto från en ny dator eller enhet, så måste du ange en extra kod som du oftast får via din smartphone. Här kan du läsa om att aktivera tvåstegsautentisering för Facebook, Instagram och Google.

BVra VPN-tjänst, surfa anonymt

PrivateVPN är en riktigt bra VPN-tjänst somn skyddar dig online.

2. Skaffa en VPN-tjänst

Om du brukar koppla upp dig via offentliga trådlösa nätverk på exempelvis tåg, bussar, kafeér och restauranger, bibliotek och andra ställen, så ska du använda en VPN-tjänst. Den låter dig surfa via en anonym och krypterad tunnel, vilket gör att ingen kan avlyssna din trafik för att snappa upp lösenord och liknande. Många använder också VPN-tjänster för att vara anonyma på nätet, för att skydda sin identitet eller bara för att ladda ner filmer utan att någon kan se sitt IP-nummer…

Här finns de bästa svenska VPN-tjänsterna!

3. Använd aldrig samma lösenord!

När nätbrottslingar kommer över en ny databas med e-postadresser och lösenord, testar de kontouppgifterna på stora tjänster som Facebook, Instagram, PayPal och så vidare. Det är väldigt vanligt att man har samma lösenord och e-postadress på flera sajter. Och det är inte konstigt, för vem skulle kunna komma ihåg alla de lösenord vi idag behöver?

Men du behöver bara komma ihåg ett enda lösenord, om du skaffar programmet LastPass. Det tar nämligen hand om alla dina inloggningsuppgifter – sparar dem säkert och fyller automatiskt i inloggningsformulär för dina sajter.

Du kan läsa mer om rapporten och vilka siffror man fick fram i Tenables blogg.

Källa: BetaNews

Fler artiklar om säkerhet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.