TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Raspberry Pi

En miljon Raspberry Pi har byggts åt helt fel kunder

Skribent:
Publicerad: , 15:57
Respons: 7 kommentarer

Raspberry Pi vill få unga att programeraRaspberry har meddelat att företaget nu passerat en miljon exemplar av sin pyttelilla billiga dator Raspberry Pi, som efter ett par inledande månaders produktion i Kina numera byggs lokalt i Storbritannien. Men man har helt missat målgruppen projektet hoppades nå.

Tanken med Raspberry Pi var från början att inspirera barn och ungdomar till att bli intresserade av teknik genom att bygga och programmera kul saker med den lilla datorn. Fast det är inte barnen som köpt Raspberry Pi – utan medelålders män världen över. De har förvisso använt datorerna till att bygga kul grejor, men man ser det ändå som ett litet misslyckande.

Det var egentligen inte så länge sedan som hemdatorerna levererades i byggdelar till konsumenterna. Barn och ungdomar satt hemma och byggde ihop sina datorer med lite verktyg och en rejäl dos nyfikenhet och tålamod. Numera är det inte många ungdomar som vet hur en dator fungerar under skalet, eller hur man talar om för datorn vad den ska göra (det vill säga programmering).

Raspberry Pi var tänkt att vända trenden och börja inspirera unga till att bli intresserade av teknik igen – dels att bygga datorer men framför allt att lära sig programmering. Utan programvara är datorer bara elektronikskrot. Men företaget har inte lyckats med marknadsföringen och utbildningen, så här har man misslyckats, säger man i en artikel hos BBC. Det betyder däremot inte att man inte sålt några datorer. Tvärtom.

Nördar i medelåldern bygger robotar

Över en miljon enheter har idag byggts av Raspberry Pi, och den största målgruppen köpare är medelålders män (läs: nördar som blivit äldre, förmodligen föräldrar till barnen som egenligen skulle vilja ha datorerna) som plockat fram barnsinnet och byggt alla möjliga typer av lösningar i form av robotar och annat.

Förutom att man har byggt en miljon datorer, är en annan intressant aspekt med Raspberry Pi att den byggs i Storbritannien. De första månaderna tillverkade man datorn i Kina, men sedan började man diskutera med en Sony-ägd fabrik i South Wales. Inledningsvis trodde man inte att det gick att få ner produktionskostnaderna tillräckligt jämfört med Kina-produktionen.

Men när man började räkna på vad det kostar att skeppa datorerna från Kina, och hur mycket det kostade att ha folk på plats som kontrollerar kvaliteten, insåg man att det skulle gå ihop att faktiskt bygga datorn hemma i Storbritannien. Det här hör knappast till vanligheten. Så gott som all teknik byggs i Asien, eftersom produktionskostnaden är så mycket lägre på grund av låga löner och diskutabla arbetstider och rättigheter.

Raspberry Pi

Raspberry Pi är en pytteliten och billig dator som kan användas till allt möjligt – om man bara kan programmera.

Raspberry Pi vill inspirera unga

Nu arbetar företaget på att engagera yngre. Ett steg i det här arbetet innefattar en donation från Google, med syftet att skänka 15000 Raspberry Pi till barn. Tanken är väldigt god. När hemdatorn slog igenom på 80-talet, var det många som intresserade sig av programmering.

Jag minns att vi hade programmering på schemat i högstadiet. Det var inget avancerat, men jag vet att vi byggde enklare program och spel i Basic. Hur vanligt är det idag? (Det är ingen retorisk fråga – jag vill på allvar veta hur vanligt det är; läser man programmering på högstadiet idag?) Detta trots att programmering är väsentligare än någonsin, med tanke på hur otroligt många datorer vi använder i vår vardag.

Källa: BBC

Läs mer om Raspberry Pi:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

RASPBERRY PI: Köp mikrodatorn i Sverige!

Raspberry Pi 3 finns att köpa i Sverige hos ett antal återförsäljare. De nya generationen av enkortsdatorn har 64-bitarsprocessor och inbyggt stöd för WiFi och Bluetooth! HDMI-utång klarar upplösningen 1080p. Raspberry Pi blir din för några hundralappar… Köp från Webhallen eller Dustin.

Kommentarer

7 kommentarer

 1. PK2013-10-09 at 13:17Reply

  Tråkigt att läsa att dagens ungdomar inte får möjligheten till att lära sig att programmera datorer idag. Själv lärde man sig från slutet av 70-talet och framåt både Basic, Assembler och C för att behärska datorerna.

  Men det finns idag fler möjligheter än någonsin att lära sig att programmera tack vare kurser som finns online och som ges av olika Universitet.

  Det finns kurser i både Python och Java för nybörjare på både Udacity.com och Coursera.org och man betalar inte ett endaste öre för utbildningen utan det är helt gratis.Det kostar enbart din tid och att man lägger manken till att svarar på frågor och skickar in sina programmeringsuppgifter.

  Udacity är mer flexibla när det gäller tider för att lämna in sina uppgifter däremot är Coursera stenhårda på sina deadlines samt så är Courseras kurser inte tillgängliga hela tiden utan ges i intervall.

  Så den som vill lära sig att programmera, eller något annat ämne för den delen, kan surfa in på http://www.coursera.org och http://www.udacity.com för att läsa deras kurskatalog och välja och vraka bland deras utbud.

 2. Pontus2013-10-08 at 21:54Reply

  Nej ingen programmering i högstadiet. VI fick en-till-en datorer nu i 8:an (Dessa http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dator/HP132310EO/hp-spectre-xt-13-3-ultrabook ) men inget om hur man använder dom utan dom antog att man kunde grunderna. Sedan visade det sig att det var flera som inte ens kunde bifoga ett dokument på Gmailen :/
  Det är ganska ofta att man hör någon i klassrummet dra på rat on a scooter eller liknande och inte har mutat datorn så att man hör introt till spelet vilket är störande. Men annars är datorn väldigt bra i skolan att ha och vi börjar få e-böcker i t.ex. tekniken vilket sparar oss från att släpa på böcker och sparar även träd ;)

 3. Kristian2013-10-08 at 21:17Reply

  Ytterst få skolor i dag som på högstadienivå har tid, material eller kompetens till att hänge sig till programmering bygga datorer m.m. Det är istället fokus på att eleverna skall ha tillgång framför kunskaper om användning.

  flera skolor har bedrivit en pedagogisk metod som går under namnet en-till-en datorer och var länge en av reklamkampanjerna från diverse friskor för att locka till sig elever. Problemet är och var att det i samband med detta inte följde några krav på eleverna att lära sig använda dem utan det föll på gemene lärare att gå igenom hur de skulle användas för att det skulle vara en hjälp i undervisningen. Dessvärre blev det att datorerna används och användes för att ägna sig åt sociala medier och spela spel.

  Men för att återgå till tråden så kan jag bara instämma med Paul, finns ett fåtal men långt ifrån den mängd som skulle behövas

 4. Kristian2013-10-08 at 21:17Reply

  Ytterst få skolor i dag som på högstadienivå har tid, material eller kompetens till att hänge sig till programmering bygga datorer m.m. Det är istället fokus på att eleverna skall ha tillgång framför kunskaper om användning.

  flera skolor har bedrivit en pedagogisk metod som går under namnet en-till-en datorer och var länge en av reklamkampanjerna från diverse friskor för att locka till sig elever. Problemet är och var att det i samband med detta inte följde några krav på eleverna att lära sig använda dem utan det föll på gemene lärare att gå igenom hur de skulle användas för att det skulle vara en hjälp i undervisningen. Dessvärre blev det att datorerna används och användes för att ägna sig åt sociala medier och spela spel.

  Men för att återgå till tråden så kan jag bara instämma med Paul, finns ett fåtal men långt ifrån den mängd som skulle behövas

 5. Paul2013-10-08 at 19:37Reply

  Läser man kursplanen för grundskolan är det väl denna mening som kommer närmast programmering i ämnet teknik ”Tekniska lösningar inom kommunikations-och informationsteknik för utbyte av information, till exempel datorer, internet och mobiltelefoni. ”

  Finns en del eldsjälar som försöker använda programmering redan på högstadiet.

  http://www.spelprogrammering.nu/

  http://cs.lth.se/english/contact/bjorn_regnell/laer_dig_programmera/

 6. Oskar S2013-10-08 at 19:02Reply

  Jisses nej. Man hade tur om man stötte på en dator som fungerade ända upp till högstadiet (född 90). Först där fick vi ”chansen” att i ”framtidens klassrum” göra något så avancerat som att skriva texter i word och rediger ett par filmer under en engagerad medialärare. Ja.. detta var alltså runt 2004. Det ser säkert olika ut på olika skolor, och kanske mer närmre större städer.
  Programmering? Icke!

  När jag nu jobbat som vikarie både på min gamla skola och senare närmre göteborg så sår jag att det faktiskt finns ett gäng fungerande datorer på den gamla skolan, och någonstans fick ju Björklund ett ryck och utrustade alla med surfplattor, men någon form av programmering har jag aldrig hört talas om i grundskolan.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.