Readly – Så fungerar Spotify för tidningar | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

iOS

Readly – Så fungerar Spotify för tidningar

Readly - tidningar på din iPadEgentligen ville jag inte göra som alla andra och kalla Readly för en Spotify för tidningar, men eftersom det är ungefär precis vad det är och det blir en lättförståelig rubrik, så får det bli så. Readly är en tjänst där du betalar 99 kronor i månaden för att få tillgång till en mängd tidskrifter och ofta flera utgåvor av titeln.

I skrivande stund finns det 39 titlar representerade i Readly, alla är svenska. Hur många utgåvor det finns av varje titel varierar men många har utgåvor som sträcker sig något år tillbaka i tiden. Det finns med andra ord massor att läsa i Readly redan idag, även om vi naturligtvis hoppas på många fler tidningar.

Readly har sitt huvudkontor i Växjö, alltså här nere i Småland. För att använda tjänsten behöver du först registrera dig för ett konto på Readlys hemsida. Du kan välja att testa gratis en månad, men då får du bara läsa en utgåva per titel. Vill du ha tillgång till hela arkivet kostar det 99 kronor månaden.

99 kronor tycker jag är en överkomlig summa pengar. Det är ungefär vad ett magasin kostar idag, så om du brukar köpa några av de tidningar som finns representerade i Readly, tjänar du snabbt in det. Så vitt jag kan se är utbudet uppdaterat och innehåller det senaste numret som finns ute i butik.

Ett hyfsat utbud att börja med

Jag kan nämna några av de titlar jag själv är intresserad av, och som finns hos Readly: DigitalFoto, Språk, Fotosidan, Allt om Vetenskap Historia, BBC Historia, M3, PC för Alla, Allt om Vetenskap, Sweden Rock, Modern Psykologi, Mac-Guiden, MacWorld, Skriva, Foto-Guiden och Photoshop-Guiden. Vidare finns det ett antal tidningar inom bland annat träning men det är ljusår från mitt intresse.

Idag köper jag inte speciellt många tidningar på papper, till skillnad mot förr, men jag handlar ändå en del tidningar på min iPad. Därför är Readly ett intressant alternativ. Här hittar jag många av de tidningar som intresserar mig och 99 kronor i månaden är ett lågt pris.

Readly för iPad

Tidningar på din iPad

De digitala utgåvorna påminner om PDF-versioner så räkna inte med att man har några häftiga finesser och utnyttjar plattformen. Men det har jag full förståelse för. Jag har som säkert bekant arbetat många år inom tidningsbranschen och inser hur kostsamt det hade blivit att ta fram avancerade iPad-utgåvor av en tidskrift. Det är inte ekonomiskt hållbart, för Sverige är alldeles för litet.

Med det sagt, använder Readly trots allt inte PDF utan ett eget format som kan dra nytta av funktionalitet på surfplattor. Så det är mycket upp till tidningsutgivarna att skapa mer interaktivt innehåll.

Själva gränssnittet i Readly påminner om tidningsapparna Qiozk och Paperton. Det fungerar fint och det är enkelt att läsa tidningar, zooma och bläddra bland sidorna.

Du kan ladda ner tidningar för att läsa dem offline, något som passar perfekt om du är på resande fot. Det går även att aktivera nerladdning via mobilnätet, för dig som har en iPad med 3G-uppkoppling och fri trafik hos din operatör.

Idag finns Readly alltså bara till iPad, men Android kommer senare i vår och därefter även för Windows 8. Man kommer också att släppa versioner för olika smartphones. Du hämtar appen efter att du har registrerat ditt konto på Readlys hemsida.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

WINDOWS 10: Uppgradera din PC!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. Läs mitt test av Surface Pro 3.

 • Felix

  Det har nyligen startat en liknande tjänst som readly men kommer inte ihåg vad den heter? Vet någon det?

 • Readly tycker jag fungerar ypperligt.
  Tyvärr är de flesta nicshade tidningar sprängfyllda med reklam så pengen de kostar är för hög för egen del, speciellt när det finns många intressanta tidningar.
  Då passar Readly perfekt! Provade först och efter 1 timme hade jag beställt! Till och med sambon var nöjd :)

 • Grymt! Ibland kommer det sådana här guldkorn på marknaden! Kommer definitivt testa detta. Måste bara köpa en iPad först :P

 • Sebastian: Det är sant. :) Lite svårt att *inte* dra paralelleller till Spotify. Jag hoppas att Readly funkar, för som tidningsälskare tycker jag konceptet är riktigt intressant och bra.

 • Ville bara påpeka att det inte bara är ”alla andra” som jämför Readly med Spotify.

  De skriver faktiskt exakt det själva under ”Om Oss” på deras sida. Kanske lite anmärkningsvärt ändå. Men o-andra-sidan så har Spotify blivit synonymt med musiktjänst på nätet :)

 • Mr wifi

  Låter mycket intressant och prisvärt. Tack.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.