TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sökmotorer

Kommer realtidssökmotorer konkurrera ut Google?

Skribent:
Publicerad: , 11:52
Uppdaterad: 2009-06-21, 23:20
Respons: 6 kommentarer

Igår läste jag en intressant artikel om realtidssökmotorer. Den gick igenom 11 olika tjänster som har givit sig in på det här området. Skillnaden mellan en vanlig sökmotor som Google och en realtidssökmotor, är att Google indexerar webbsidor i en databas medan realtidssökmotorerna gör sökningar i – tja – realtid

Scoopler realtidssökmotor

En realtidssökmotor kan så klart inte göra sökningar över webben som Google kan, men däremot kan den hitta information om aktuella händelser betydligt bättre. Denna typ av sökmotorer använder sig av källor som Twitter, Delicious och Digg för att ge dig svar på dina sökningar. Artikeln hos VentureBeat går igenom de 11 tjänsterna och listar vad de använder för källor.

Det här är intressanta grejor, tycker jag själv. Som bloggare letar jag ofta efter artiklar och information om aktualiteter, och då fungerar inte Google lika bra som man skulle vilja. Visst, Google har sina lösningar för att snabbt indexera bloggar och nyhetssajter, men det går betydligt snabbare hos realtidssökmotorn eftersom den inte behöver indexera något. Samma sekund som någon publicerar en länk på Twitter, kommer du att hitta den via dessa sökmotorer (så länge de söker hos Twitter, så klart). Idag har jag ofta använt Twitters egna sökmotor för det här.

Jag har inte hunnit testa alla av tjänsterna, så än har jag inte hittat någon favorit. Men om du har åsikter får du gärna lämna en kommentar nedan för att tipsa andra läsare!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Bengt O.2009-06-29 at 22:36Reply

  Att få snabb info om aktuella händelser är ju en önskedröm som Google inte kan uppfylla. Jag blev därför mycket besviken när jag testade de flesta av sökmotorerna som listades i rtikeln. Almost.at verkar bäst men tyvärr kunde jag inte alls lista ut hur man gör en egen sökning. Kan man bara välja bland dem som redan gjorts?

  Värre är att den info man får, t.ex. via Scoopler huvudsakligen är meningslöst tjatter. Jag har sökt på ”Iran”, ”Barroso” och ”Federer” och inte fått någon som helst substantiell information, bara tjatter som sagt.

  Algoritmen som bygger på ”mest populär” är ju självförstörande. Då kan man lika gärna läsa Aftonbladets löpsedlar. För seriös analys är den värdelös.

  Vad som skulle behövas är en ”Google” utan reklam, utan sponsrade länkar och där söknigarna kunde begränsas och specificeras i tiden. Men var finnes denna goda cigarr?

 2. Tjäna Pengar På Internet2009-06-23 at 13:45Reply

  Nä, någon konkurrent till google blir det nog inte men ett bra komplement. Tycker det låter kanon att kunna hänga med vad som händer på de sociala nätverken.

  Mvh Emelie

 3. Fredrik2009-06-22 at 20:09Reply

  Nja, det tror jag inte. Sökningen blir ju definitivt inte lika omfattande när man gör den i realtid, för då skulle ta det alldeles för långt tid.

 4. Bloggliv – allt om datorer och IT » Blog Archive » Sök med Scoopler i Firefox och Internet Explorer2009-06-22 at 17:47Reply

  […] Tkj tipsar om en förträfflig real-tids sökmotor och för den som vill lägga till den i sökrutorna i Firefox och Internet Explorer 8 så har ni några snabba steg i detta inlägg. För den som undrar kan kort nämnas att Scoopler inte är att förväxla med en konkurrent till Google, utan bör ses som ett komplement. Ett citat från Tkj: En realtidssökmotor kan så klart inte göra sökningar över webben som Google kan, men däremot kan den hitta information om aktuella händelser betydligt bättre. Denna typ av sökmotorer använder sig av källor som Twitter, Delicious och Digg för att ge dig svar på dina sökningar. – Tkj […]

 5. Moniqa2009-06-22 at 14:14Reply

  Jag gillar att prova nya sökmotorer, och en av dem som jag fastnade för i undersökning av de 11 var almost.at
  Där får man en snabb och hisnande bild av stora händelser i realtid. Wow!

 6. Bloggliv - allt om datorer och IT2009-06-22 at 13:39Reply

  Frågan i titeln till ditt inlägg känns inte riktigt relevant till innehållet då vi pratar två helt olika användningsområden, precis som du själv skriver. Jag ser Google och realtidssökmotorerna som komplement till varandra istället för direkt konkurrenter.

  Realtidssökning är smidigt, men som sagt, ett komplement. Bra inlägg Tkj.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.