TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Annonsnätverk

De tjänar pengar på att sälja Facebook-uppdateringar

Skribent:
Publicerad: , 10:25
Uppdaterad: 2010-07-10, 12:41
Respons: 5 kommentarer

Sponsorer på TwitterHur ska man kunna tjäna pengar på sociala nätverk? Det är en fråga som många bankar sina skallar blodiga över. Något som har börjat bli allt mer populärt är sponsrade tweets och Facebook-uppdateringar.

Flera kändisar, främst i USA, får extrainkomster genom att posta reklambudskap till sina Twitter-följeslagare. Många kända twittrare har flera hundratusen, och upp över en miljon, följeslagare, något som borgar för att en sponsorlänk kommer att dra trafik.

Är det här bra eller dåligt?

När man samlar ihop mycket folk i någon form av nätverk, är det alltid någon som vill profitera på det här och på nätet är det vanligaste sättet reklam. När vissa Twitter-användare har över en miljon följeslagare är det naturligt att det finns företag som vill nå ut via denna kanal.

Sponsortext i din Facebook-status

Svenska Dagbladet uppmärksammade i början av juli det svenska företaget Social Communications, som säljer annonsbudskap via sina ansluta användares Facebook-sidor. De har flera tusen anslutna användare, så kallade ambassadörer, som låter Social Communications sälja reklam som visas för vännerna.

Reklam i Facebook-statusMeddelandena är markerade med en liten ”Sponsored”-text, men ska i övrigt utformas som en vanlig Facebook-uppdatering. Ambassadörerna får inte själva bestämma hur texten ska se ut, utan det gör annonsören tillsammans med Social Communications.

Anledningen till att man blir ambassadör är så klart att man får provision på sålda reklamtexter.

Huruvida det här bryter mot Facebooks policy verkar ligga i gråzonen. I avtalet står klart och tydligt att man inte får sälja reklam i sin statusuppdatering, men enligt Social Communications har Facebook inte haft några problem med annonsnätverkets affärsidé.

De twittrar ut reklambudskap

Facebook är emellertid rätt begränsat jämfört med Twitter. Det är enbart ens vänner som ser reklambudskapen, och för att bli vänner behöver bägge godkänna det. På Twitter är det däremot fritt fram att följa vem som helst. Därför är det betydligt större mängder användare på Twitter, fast förmodligen är kvaliteten högre på Facebook.

På Twitter är det vanligare med reklambudskap. Webmastern har skrivit ett läsvärt blogginlägg med rubriken Sponsrade tweet – bra eller dåligt för Twitter, som diskuterar just detta.

Aftonbladet skriver den 8 juli om kändisar som tjänar extra på att sälja reklamtweets. Som exempel tar man upp Kim Kardashian, tydligen någon som varit med i en av alla de där så kallade dokusåporna. Hon har 2,9 miljoner följeslagare på Twitter och hon gör reklam åt alla företag som är villiga att betala.

88000 kronor per tweet

Kardashian är ansluten till Sponsored Tweets, det största företaget inom reklambudskap på Twitter. De har över 40000 twittrare anslutna och 3000 annonsörer som skickar ut reklambudskap via tweets.

Sponsrade tweets

Hos Sponsored Tweets finns en lång lista över kändisar och deras prislistor. Kendra Wilksonson, känd som en av Hugh Hefners (före detta?) flickvänner, tar drygt 88000 kronor för att twittra om ditt företag. Sångerskan Kimberly Cole har fler följeslagare än Wilkinson, men tar inte mer än 4400 kronor för en tweet.

Sponsrade tweets har inte riktigt kommit igång i Sverige än. Dels beror det på att Twitter inte är speciellt stort här, dels för att folk tenderar att bli upprörda över reklambudskap där de inte är naturliga, och dels har vi marknadsföringslagar som kräver att reklam tydligt märks upp.

Det händer dock att jag ser svenska twittrare som postar ut budskap med affiliatelänkar. Jag vet inte hur bra detta fungerar och jag har inga planer på att testa det.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. johan wallbeck2010-08-06 at 10:23Reply

  Det många inte vet är att man kan tjäna pengar på det faktum att Facebook är en social online community som länkar samman alla med alla. Tror du att de flesta använder den för skoj eller tror du att man använder den för att nätverka så att man kan sälja saker? Det självklara svaret är att båda stämmer. Men den stora frågan är hur man kan tjäna pengar på Facebook, hur mycket och hur snabbt. Det finns bokstavligt talat tusentals med sätt som man kan generera pengar genom Facebook.

 2. tjäna pengar på nätet2010-07-16 at 08:27Reply

  Spännande med reklamen på de olika sociala siterna. Det e j lite tråkigt för användarna, men en jättemöjlighet för företagen, som får ut sitt budskap.

  Petter

 3. Nattis 2.02010-07-12 at 00:10Reply

  Skulle mina kompisar börja skita ur sig reklammeddelande så kommer jag att ta bort dem direkt.
  Detta på Facebook eftersom jag inte har någon twitter

 4. Nu kan du tjäna pengar på Facebook-uppdateringar | Webmastern.se2010-07-11 at 12:49Reply

  […] Nu kan du faktiskt tjäna pengar på dina Facebook-uppdateringar och det genom ett företag som heter Social Communication läser jag på bloggen TKJ. […]

 5. Mikael2010-07-11 at 12:29Reply

  Nu har jag inte så många följeslagare (i skrivande stund 494 st) och jag har testat att skicka ut tweets med affiliatelänkar och det har inte gått bra. Inga försäljningar med andra ord. Har även testat Sponsored Tweets och faktiskt fått några uppdrag trots att jag enbart skriver på svenska.

  Men det är väl som med antalet bloggbesökare, ju fler du har desto större är chansen att någon köper något. Om du nu inte har en väldigt nischad blogg där få besökare kan generera stora intäkter ändå.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.