TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Att tänka på inför utomlandsresor med mobil och dator

Skribent:
Publicerad: , 07:08
Uppdaterad: 2011-07-24, 21:23
Respons: 7 kommentarer

Resa utomlands, laddare för bärbar dator och mobilÄr du på väg att åka utomlands nu under semestermånaderna? Eftersom du läser min blogg antar jag att du är lika stor datorentusiast som undertecknad, och då lär datorn följa med i bagaget, inte sant?

I den här bloggposten tänker jag ge några enkla tips för dig som vill ta med dig datorn utomlands. Det gäller saker som strömadapter, smartphones och mobilt bredband. Det kan spara dig mycket bekymmer – och pengar!

Till att börja med vill jag återigen varna för de så kallade roamingavgifterna som gäller när du använder datatrafik Dyr datatrafik roaming utomlandsöver mobila nätverk utomlands. Det här kan kosta väldigt mycket. Även om EU försöker lagstifta om att pressa ner priserna, finns det många länder där det fortfarande kostar över 100 kronor per överförd MB, vilket snabbt blir stora summor om du så bara kollar Aftonbladets hemsida.

Det här gäller såväl mobilt bredband till din dator som datatrafik i din mobiltelefon. De flesta svenska mobiloperatörer har idag lagt in en gräns för hur mycket du kan ladda ner, innan de spärrar datatrafiken på ditt abonnemang.

Dyrt med mobil datatrafik

Jag använder mig av Telenor. När jag nyligen var i USA och blev tvungen att aktivera datatrafik för att använda GPS:en när jag gått vilse i Seattle, tog det tio minuter innan det kom ett SMS från Telenor som talade om att de spärrat datatrafiken eftersom jag nått upp till 600 kronor… Smålänning som jag är höll jag på att få en hjärtinfarkt, men jag räddades av insikten att sjukvården hade kostat ännu mer.

Det är just den här typen av kostnader som resulterat i skräckhistorierna om folk som fått telefonräkningar på upp emot 150000 kronor.

Så se till att stänga av datatrafik i din smartphone/mobiltelefon! Exakt hur du gör beror på vilken mobil du har, men leta under inställningar och nätverk. Deaktivera all form av datatrafik. Det räcker sällan att bara låta bli att använda appar som kommunicerar med Internet, eftersom du förmodligen har en del appar igång i bakgrunden som kollar efter nya mejl, uppdaterar Twitter eller håller koll på din GPS-position.

Fungerar dina laddare?

Om du är som mig, har du förmodligen packat med dig en bärbar dator, en digitalkamera, mobiltelefonen och eventuellt en surfplatta. Så länge du inte använder mobil datatrafik är det lugnt. Men tänk på att långt ifrån alla länder har samma vägguttag och strömstyrka som Sverige.

På webbplatsen Worldstandards hittar du en komplett lista över alla länder och vilken typ av vägguttag och strömstyrka de använder. Smart och överskådligt!

I och med ovan nämnda USA-resa behövde jag skaffa en ny strömadapter till min bärbara dator, eftersom uttagen i USA ser helt annorlunda ut och dessutom använder de bara 100 volt. Det finns ett brett utbud av strömadaptrar från tredjepartstillverkare som är kompatibla med de flesta bärbara datorer.

Reseladdare bärbar datorJag köpte en modell från Kensington (faktiskt i en Microsoft Store – modellen verkar inte finnas i Sverige), där det medföljde både flera olika utbytabra kontakter för vägguttaget och för kontakten till datorn. Själva strömadaptern var också anpassad för 100-240 volt, vilket gjorde att den fungerade lika bra hemma i Sverige. Här hittar du ett exempel på en sådan här laddare.

Du hittar som regel sådana här enheter i butikerna på flygplatsen, alternativt i närmsta elektronikaffär. Ett tips är att köpa en strömadapter som har inbyggd USB-port för att ladda mobiltelefoner, MP3-spelare, surfplattor och digitalkameror.

Visst går det att ladda via datorns USB-port, men precis som med standardladdare med USB-port, som du kopplar till vägguttag, går det mycket snabbare med den här metoden. Microsoft berättade, på tal om det här, att de inte rekommenderare att man laddar Windows Phone 7-mobiler via datorns USB-port för annat än underhållsladdning.

Har du fler tips inför utlandsresor, lämna gärna en kommentar!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Internetblogg2011-07-29 at 12:37Reply

  Riktigt bra tips. Själv skulle jag väl också se till att hitta någon vettig lösning på hur jag skulle hålla reda på allt så att det blev mindre stöldbegärligt, men det är ju inte helt och hållet inriktat på teknik så.

 2. Maria2011-07-28 at 11:16Reply

  Bra tips! Och bra att du skrev att det inte räcker med att t ex inte öppna webbläsaren eller Facebook-appen. Jag tror många missar det och tror att det räcker med att inte aktivt ”gå ut på internet”. Så glömmer de bort push…

  Det kan också vara värt att kolla med operatören angående surfpriser utomlands. Tre har t ex samma priser i Danmark som i Sverige vilket innebär att man faktiskt kan mobilsurfa på Danmark-semestern. Och några operatörer har erbjudanden när det gäller mobilsurf utomlands (rabatterade priser), t ex Tre och Telia. Annars skulle jag rekommendera att hitta WiFi-nätverk och/eller köpa lokalt sim-kort med mobilsurf.

  Sen, beroende på vilken slags resa man gör kanske man ska köpa sig ett skydd om man inte redan har det. Smartphones gillar inte sand och vatten…

  Jag vet att jag skrev det förra året också, men jag hoppas att vi slipper se folk som råkat surfa upp 50 000 på YouTube under Turkiet-semestern…

 3. Classier Corn2011-07-28 at 11:07Reply

  Hej Tommy,
  Tack för de användbara tipsen i denna artikel!
  Bästa blogghälsningar
  Classier Corn

 4. Sara Olsson2011-07-28 at 10:47Reply

  Hejsan!

  Jag reser utomlands om ca: 2 veckor och kommer självfallet vara en av de som tar med datorn. Men jag undrar bara om det verkligen går att ha mobilt bredband utomlands? Har alla länder det och kostar inte det jättemycket?

  MVH
  Sara

 5. Jan-Peter2011-07-28 at 09:20Reply

  Hej
  Sådana chock räkningar råkar jag aldrig ut för pga av höga roaming avgifter. Det första jag gör när jag kommer till nytt land är att köpa ett simkort av en passande operatör där. Tar reda på avgifter för data trafik etc. I Thailand nyligen så betalade jag ca 150 kr månaden för att ha fri data. Mobilen blev då oxå min hotspot så jag körde min iPad genom den.
  Mvh
  J-P

 6. Snigel2011-07-28 at 08:23Reply

  Jag var till USA i maj och köpte (på Walmart) ett par strömadaptrar som funkar åt båda hållen.

  Dels kunde jag ladda min lilla bärbara dator medan jag var där, dels fungerar de att ladda batteriet i kameran jag köpte där, när jag nu är hemma igen.

  (Innan jag åkte köpte jag en adapter på Clas Ohlson, men den funkar bara åt ena hållet. Kanske de har fler modeller – jag har inte kollat.)

  Bra tips att köpa med USB-uttag! Det behövde jag inte under den här resan, men kan vara värt att tänka på till nästa gång.

 7. Pierre2011-07-28 at 07:54Reply

  Om du har en mobiltelefon som inte är operatörslåst så kan du skaffa ett kontantkort i det landet du är i. Har varit en vecka i England nyligen och där inhandlades ett styck mobiluppkoppling (T-Mobile) till datorn. Inkluderande dongel och en veckas surf för 300 kr.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.