TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Retro

Retro: Commodore 64 fyller 30 år – nostalgitripp

Skribent:
Publicerad: , 10:13
Respons: 9 kommentarer

Commodore 64 fyller 30 årFör 30 år sedan, 1982, presenterades Commodore 64 på CES-mässan och med åren blev det en klassiker. Många av dagens svenska datorentusiaster växte upp tillsammans med Vic-64, som den kallades i Sverige. Det är onekligen en kultförklarad dator. Datorn gjorde succé i de svenska folkhemmen, långt före hem-PC:n placerade Sverige på kartan över IT-nationer.

Mina föräldrar köpte 1988, efter otroligt mycket tjatande om att datorn var nödvändig för skolarbetet, en Commodore 64. Egentligen hade de med största sannolikhet inte råd, och vi fick säkert leva på grönsakssoppa från trädgårdslandet resten av sommaren. Det blev inte mycket sol för undertecknad under det sommarlovet. Däremot hade jag, när jag kom tillbaka till skolan, ett annat intresse som tog fokus från läxor och annat onödigt.

Jag var elva år. Mina syskon var åtta respektive två, vilket jag utnyttjade till min fördel för att snabbt flytta datorn från vardagsrummet till min pojkrum. Därefter lärde jag mig att sekundsnabbt stänga av 14-tums-TV:n och kasta mig under täcket när jag hörde att föräldrarna var på väg att kontrollera så att jag sov och inte satt och lekte med datorn…

Mellan grannungarna kopierades det friskt kassettband med spel, men mitt intresse fokuserades på att lära mig hur datorn fungerade. Att programmera var väldigt roligt eftersom datorns logik tilltalade mig på något underligt sätt. Att få den att göra som jag ville, antingen med Basic eller maskinkod, var spännande.

Efter några år använde jag en stor del av pengarna från de obligationer som mamma köpt av arvet efter min morfar för att uppgradera till en Amiga 500. Men de allra mest nostalgiska minnena har jag fortfarande från Commodore 64. Ytterligare ett antal år senare kom jag över en begagnad 64:a i tron om att verkligheten skulle leva upp till minnena av datorn. Det gjorde de inte.

Commodore 64 Basic

Commodore 64 gör sig bäst i minnet. Retrospel har visserligen på senare år fått ett uppsving, men det är inte alls samma sak. På 80-talet var grafik och ljud fantastiskt. Det var väldigt spännande att ladda in ett nytt program eller spel från ett nykopierat kassettband. Med emulatorer går det idag att köra spelen igen, men de lever inte upp till minnena.

Här kan du kolla på ett videoklipp där man går igenom 100 Commodore 64-spel på tio minuter. Jag känner igen oroväckande många (hur hade jag tid att testa allt?). Gör du?

httpv://www.youtube.com/watch?v=eY2gK1MPgh8

Den här bloggen har funnits tillräckligt länge för att jag ska ha skrivit om när Commodore 64 fyllde 25 år. Då passade jag på att länka till sajten C64s.com, som är en webbaserade emulator där du kan spela C64-spel.

IDG har skrivit en liten hyllning till datorn. Där berättar man att Commodore 64 såldes i 17 miljoner exemplar, vilket gör det till den mest sålda datorn igenom tiderna.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

9 kommentarer

 1. FlyingSurprise2012-04-13 at 01:31Reply

  C64:an lever _visst_ upp till alla goda minnen som man hade förr.
  C64:an har ett ljudchip som inte låter som något annat. Det är att betrakta som vilket instrument som helst. En del gillar att lyssna på panflöjt, jag lyssnar på C64.

  Jag sålde ju min C64 som jag hade när jag var ung och dum. Nu ropade jag in en på tradera. Sedan har jag försett den med en speciell S-videokabel som inte överlastar ingången på skärmen. (C64:an har en väldigt kraftig signal och det krävs rätt motstånd för att bilden ska bli bra). Sedan har jag tagit in min C64 in i nutiden med en 1541 Ultimate, en diskettstation-emulator som tar usb-minnen och sd-kort så att man enkelt kan kopiera data till och från C64:an.

  Min C64 rullar nästan varje dag!

  För övrigt så är C64C min favoritmodell. Bättre bild och sid-chippet låter bättre, även om vissa samplingar skrivna för den äldre versionen inte funkar så bra på den nyare.

 2. Jonas2012-03-17 at 12:56Reply

  BlueMax, LodeRunner, vad mer heter dom. Spelet där man släppte ut olja bakom sig för att snuten inte skulle komma ifatt, vad heter det? Det var nästan 30 år sedan så minnet är inte helt 100% :) Det borde finnas någon emulator till Iphonen så man kan gå på en retro-tripp.

 3. Jonas2012-03-15 at 11:52Reply

  Jag lyckades få min farsa att köpa med en floppydrive från USA när han var där, sen klippte jag 5 1/4-floppys till höger och vänster, och den där timman som det tog att ladda ett spel var minne blott :-)

  • TkJ2012-03-15 at 19:40Reply

   Jonas: Ah! Det minns jag när man klippte hål på ena sidan av 5 1/4-diskarna för att de skulle bli dubbelsidiga. :)

 4. Christoffer2012-01-05 at 00:41Reply

  33 spel har jag spelat som jag är helt hundra på. Sen var där några till som jag kan ha spelat.

  Men herregud, jag satt med ett leende på läpparna + musiken är så skön!!

 5. Tomas2012-01-04 at 14:57Reply

  Haha, vilken nostalgitripp!
  Ja, jag känner igen väldigt många av dem där spelen, och troligen har stor del av min uppväxt gått åt till att spela dem :D

 6. Erik2012-01-04 at 12:54Reply

  Det är fantastiskt spännande att en såhär tidig dator kan vara den som är mest såld.
  Fast det kanske inte är så konstigt eftersom det inte fanns så många att välja på då.

 7. K J2012-01-04 at 12:14Reply

  finns det fortfarande folk som vill köpa dessa? är det bra andrahandsvärde på de?

 8. pixelviking2012-01-04 at 10:28Reply

  Usch vad gammal man känner sig nu. ;)
  Var dessutom mitt uppe i att skriva ihop min egen hyllning till C64an. Får nog vänta med att publicera den lite, så att inte allt kommer på en gång. :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.