Retrospelsfestivalen 2017: Det är okej att känna sig gammal | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Retro

Retrospelsfestivalen 2017: Det är okej att känna sig gammal

Retrospelsfestivalen 2017Idag hölls Retrospelsfestivalen 2017 i Malmö, och jag passade på att besöka och kolla på alla gamla retrospel – som jag växte upp med. En hel del av besökarna var betydligt yngre än mig, och det är onekligen coolt att det här har blivit en så populär subkultur.

Jag tänkte på det när jag och min bror gick runt bland alla Nintendo och Sega och Game & Watch, att flera av de andra besökarna måste ha växt upp med kraftfulla datorer och Internet, men att de ändå blivit intresserade av alla gamla spel som fanns när vi själva var barn.

Retrospelsfestivalen var uppdelad i tre rum; ett där man kunde testa olika spelkonsoler och arkadmaskiner, ett där det såldes spel och konsoler och annat, samt en föreläsningssal.

I testsalen så var en hel hög med gamla tjock-TV uppställda med olika konsoler och spel, där besökarna kunde testa gamla klassiker. Vad som var mest underhållande där var den lilla montern med så kallade Game & Watch.

De här fickspelen använde sig av simpel LCD-grafik av samma stuk som finns i en miniräknare – alltså fasta grafiska objekt som tänds och släcks beroende på läget. Det här går knappt att förklara i ord för någon som inte testat.

Testa retrospel på Retrospelsfestivalen

Det fanns gott om spelkonsoler uppställda för dig som ville prova olika gamla klassiker.

Game & Watch med två spelare

När jag var i 10-årsåldern fick jag i present Nintendo Micro vs System Donkey Kong 3, som hade två (!) spelkontroller så att man kunde spela mot varandra. Det är omöjligt idag att förstå hur otroligt coolt det här var när det kom. Jag vet inte hur många hundratals timmar vi spelade det här…

Nintendo Donkey Kong 3

Ett sådant här fick jag när jag var runt 10 år, och då var det galet häftigt med två spelare.

Vi hade ett par andra Game & Watch-spel hemma, innan vi till slut lyckades övertala föräldrarna att köpa en Commodore 64”alla andra har” och ”vi kan använda det för läxorna”. Precis som alla andra föräldrar tröttnade de snarare på tjatet än föll för lögnen om att datorn skulle användas i skolarbete (för vad skulle man kunna använda den till, det fanns ju varken Internet eller skrivare).

På den här tiden piratkopierades spel i kopiösa mängder. Det fick plats många spel på varje kassettband, och dessa kunde enklast kopieras med en vanlig dubbeldäckare (googla om du är för ung).

Det tog inte så lång tid innan datorn flyttades från vardagsrummet till mitt rum, och sedan skaffade brossan ett NES medan jag allt mer intresserade mig för hur datorn fungerade.

Sedan kom Amigan och förändrade allt. Igen. Brossan och jag hade varsin, anslutna med ett så kallat nollmodem – vilket i praktiken var en 20 meter lång korskopplad seriekabel som dragits mellan fönstrena i våra respektive rum.

Hackers, crackers och demos

Tyvärr kom jag inte iväg i tid till Malmö, så jag missade inte bara Jimmy Wilhelmssons föreläsning om Amiga 500”världens bästa speldator” utan även Martin Lindells om DICE 25 år.

Jag får trösta mig med att jag vet att Amiga 500 var världens bästa speldator och att vi spelade kopiöst mycket av DICE:s spel Pinball Dreams, Pinball Fantasies och Pinball Illusions på redaktionen för tidningen Amiga Info 1997.

Däremot fick jag höra David Jacoby, till vardags säkerhetsexpert på Kaspersky, prata om den svenska scenen. Hackers, crackers, demos, warez, BBS:er och allt annat som man mer eller mindre roade sig med på 80- och 90-talet. Det var riktigt bra, och jag satt med ett igenkännande fånigt leende genom hela föredraget.

David Jacoby

David Jacoby höll ett populärt föredrag om hackers, demoscenen och annat coolt på 80- och 90-tal.

David försökte bland annat övertyga publiken i hur imponerande ASCII- och ANSI-grafik är, vilket rätt underhållande delade upp lyssnarna i de som vet vad det är och hur det görs, och de som bara tycker att det verkar vara väldigt lågupplöst grafik…

Mer läsning: Datorspel 1975-2011: Det har hänt en del!

Svårt att förklara hur coolt det var då…

Att retrospel har fått ett sånt uppsving på de senaste åren är bara roligt. Det är kul att se hur många som är engagerade i det. Det finns exempelvis en hel rad svenska podradio och YouTube-kanaler som behandlar just retrospel.

Jag kan se charmen i att spela gamla TV-spel eller på datorer som Commodore 64 eller Amiga. Absolut. Samtidigt är jag grymt tacksam för att jag föddes 1977 och fick uppleva allt det här när det lanserades – inte nu i efterhand.

Jag har svårt att sätta ord på hur sinnessjukt häftigt det var varje gång det kom något nytt. Det händer ytterst sällan att jag får samma känsla idag. Senast var när jag för första gången fick testa en iPhone. Men när jag var barn och ungdom kom det hela tiden häftigare teknik.

Game Boy Advance

Game Boy är fortfarande roligt, men det är svårt att förklara hur häftigt det var när det lanserades…

Jag har tidigare skrivit om polarens TV-konsol Philips Videopac G7000 – 16 färger och upplösningen 160×200 pixlar, samt 64 bytes RAM (alltså inte tillräckligt för en tweet). Det var helt ashäftigt! Man hade ju inte sett något liknande förr – före det var det bara Pong-konsolen man testat.

När sedan Commodore 64 kom trodde man inte det var på riktigt. Jag minns också första gången jag var inne i en datoraffär och såg en animering som kördes på en Amiga. Efter det började jag spara pengar till en Amiga 500, för det var overkligt bra. . Det är jag mycket tacksam över att få ha varit med om.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • Ptre Gambino Sallinen

  Min första ”dator” var Sinclair ZX Spectrum 48k, sen C64, sen Amiga600, sen kom ibm pc:n. Men grejen är att jag har Sinclar:en och A600 kvar o fullt fungerande och jag har tappat räkningen på hur många pc:n som dött under åren

 • Sinclair ZX-80

 • 486

 • Apple II… 16kB RAM…😃

 • På Skrivservice i Växjö hade vi förlagorna till vad som några år senare bytte utseende till mer modernt datorutseende.
  Vi hade först en IBM Composer där man matade in 5000 tecken och sedan skrev ut så många ex man ville. Nästa Composer fixade 10.000 tecken per magnetkort.
  Ca 1985 träffade vi en Macsäljare, Patric Steen, här i Växjö. Resultatet blev att vi köpte En MAC Plus på 4 Mb samt ett extra minne på 4 Mb.
  Vi har från samma tid ett köp aven MAC 2, skärm och en laserskrivare för 140.000 kr.
  Så klaga inte på höga priser idag.
  Plusen fungerar fortfarande!
  Min pc dog i oktober 1999 precis som man sa att de skulle. På Volvo backades samtliga datorklockor 50 år och så gjorde alla företag och myndigheter!

 • Min första dator som jag ägde var en ZX81, men den första som jag lärde mig programmera på var en PDP8e.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.